用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St. Cat,根德園,劍鳴,VICTORIA,浸大附屬,朗思,約克,宣道 ...
樓主: prosperityyan
go

St. Cat,根德園,劍鳴,VICTORIA,浸大附屬,朗思,約克,宣道,聖羅撒 [複製鏈接]

You may try to call 31072149 趙小姐.

原帖由 YANYAN012006 於 08-10-15 14:49 發表
Pasqurell,
我女讀緊KM-N1B(下午), 也沒有發現什異樣, 每次問阿女鍾唔鍾意返學, 鍾唔鍾意老師,她答鍾意, 在家不停吱吱喳喳又唱又跳好開心.

km是間好開心的學校, 當然我也會報st. cat, kv & hkps, 但km是個 ...

我個大女已在km讀第三年, 如果話km絕對樣樣都好好, 我可以同你地講"唔係", 每間學校都有唔好地方, 對每個小朋友都有唔同須要, 你地話以上幾間學校絕對無間題嗎?? 每年到這個時候都會有唔同家長評論邊間學校有什麼唔好, 在這三年評論km, kv, sc人唔少, 至於每年退學的也會"有", 但我可以同你講km只會有 "傑出表現獎"先會有推薦信, 其他所講的一定無, 因為每年我都有參加"義工家長", 我也有細女今年考km, kv, sc, 已我所知有例子就算我個大女在km讀細女都唔一定會收, 因為考的人比例上唔少囉

依晴Hillary, 依韻Eleanor

原帖由 prosperityyan 於 08-10-15 05:15 PM 發表
  我想問, 即不是其他幼稚園都會寫推薦信比所有小朋友, 只係km 唔會?

我唔知其他學校有無, 我只是講在km只有"傑出表現獎"先會有推薦信

我個大女今年考小學, 考小學只會大部份睇小朋友表現, 推薦信只是次要, 有推薦信唔一定會收, 有只是錦上添花, 請各家長留意

我不太了解hkps, 所以在bk上也有問哪間好d, 但無人解答

原帖由 prosperityyan 於 08-10-15 15:48 發表
KM 同hkps, 如果要2選1, 邊間好d?

原帖由 prosperityyan 於 08-10-15 15:48 發表
KM 同hkps, 如果要2選1, 邊間好d?

兩間都係好學校, 真係好難比較. HKPS由N1開始有英普班, 而KM就K2先有英普班. 不過KM課程會比HKPS深, 功課會比HKPS多, K1下學期已經開始學寫字.  如果你想你小朋友讀得輕鬆D, 可以考慮HKPS, 如果你想小朋友入讀一D類似KV咁academic既學校, 可以考慮KM.

Hillary2002,

小兒是今年入讀KM的K1,到現在為此未有收到校方任何訊息有關"傑出表現獎",想請教下是怎樣的一回事?

Thanks!

Lightning

原帖由 Hillary2002 於 08-10-15 18:12 發表

我唔知其他學校有無, 我只是講在km只有"傑出表現獎"先會有推薦信

我個大女今年考小學, 考小學只會大部份睇小朋友表現, 推薦信只是次要, 有推薦信唔一定會收, 有只是錦上添花, 請各家長留意 ...

原帖由 lightning 於 08-10-15 09:44 PM 發表
Hillary2002,

小兒是今年入讀KM的K1,到現在為此未有收到校方任何訊息有關"傑出表現獎",想請教下是怎樣的一回事?

Thanks!

Lightning

"傑出表現獎"是每一學期班內最好表現的小朋友, 現在只是開學初段, 所以校方任何訊息比家長, 讀完K1你就會知

約克, 不知你地又點睇呢?

睇完成篇野, 我都係到諗緊,好唔好出聲, 作為一個前KM家長好老實咁講我好感激KM比咗我個仔好多野, 我個仔係由K2先入KM的, 我唔知N1-K1係點, 但係我個仔鍾意間學校, 好彩地佢都入到一間理想的小學! 我比個仔返學冇諗到咁多野, 咩有冇信 or 同人有冇關係, 只要佢係到學到野, 開心! 我就覺得ok! 另外話老師鬧人, 我諗老師唔會得閒到去鬧d乖的小朋友!
KM唔係一間你可以舒舒服服咩都唔做的學校, 但K3出嚟我起碼上小一唔係太擔心,係我心目中小朋友係這個階段所需做的都只是學習,我唔係好怕KM比多功課佢地做(唔通日日係到睇電視好咩!)
表明先: 我冇關係架, 又有細路妹跟尾!
眼見d新入KM or K1/K2的家長比人講到膽戰心驚!所以先係到答吓嘴!

"做你們認為應該為孩子做的事, 這就是一件好事"

給XX, 你離開了還要用這麼多時間憎恨又為何呢? 給多些時間你和你的孩子, 你會發現得著的其實是你自己! 過去的反正經過去了! 你眼中的不是又不見得人地都係咁睇!

講咗一大段野, 希望你地個個都開心番, 其實都係緊張自己d仔女!

原帖由 kenzo 於 08-10-15 20:05 發表

兩間都係好學校, 真係好難比較. HKPS由N1開始有英普班, 而KM就K2先有英普班. 不過KM課程會比HKPS深, 功課會比HKPS多, K1下學期已經開始學寫字.  如果你想你小朋友讀得輕鬆D, 可以考慮HKPS, 如果你想小朋友入讀一D ...

請問 Kenzo or 大家 知唔知 HKPS 的 interview 係点樣?對小朋友於 interview 要求係点? Thank you.

我好希望可以同大家分享下, 之前家好月圓有一句說話我想送比大家選學校的網友
物以類聚, 人以群居
我個人應為無一所幼稚園/幼兒園係最完美, 你的小朋友亦無可能再有一次同一個歲數去試唔同的學校.

所以只要你有一群志同道合, 同學校一齊有同一信念及理念, 可以將你小朋友交比佢同佢地一同成長, 佢地上學開心, 學習新事物, 學與同齊分享及同佢地開心過童年已經係好事.

說實事, 就算一間好多人認為係非入不可的幼稚園, 你入左, 不過你的班主任/ 老師係同你及小朋友唔夾. 大家都唔開心啦.
家校合作同分享小朋友的成長及性格是很重要, 咁可以令老師同學校了解你小朋友及你可以知你小朋友在學校係一個物野性格的人.
有好多小朋友怕了上學, 上學哭哭啼啼. 就算不收你分文, 你都唔想啦.

每間學校一定有人喜歡, 有人不喜歡的. 只要家長用心去為小朋友選擇, 同大家分享一下小小心得, 留心你小朋友入學校INTERVIEW 的表現, 你可以知佢喜歡定不喜歡這一所學校, 如果佢唔喜歡, 佢都會唔想考同喊啦. 因我仔仔在一些學校INTERVIEW , 不出聲, 仲有一間喊TIM (以上2 間都係名幼稚園, 我當時心情都唔好KA)... 所以唔單只係我地家長為佢地簡學校, 小朋友的第六感都好強KA.

至於學校好唔好唔大家有唔同感受. 希望大家比返D 空間要選校的網友唔好令人有百上加斤的壓力及不必要的擔心…..

共勉之.  

回覆 # 的文章

想請教: 應該報英普定中英班呢?

原帖由 ianmami 於 08-10-16 17:11 發表
我好希望可以同大家分享下, 之前”家好月圓” 有一句說話我想送比大家選學校的網友
“物以類聚, 人以群居”
我個人應為無一所幼稚園/幼兒園係最完美, 你的小朋友亦無可能再有一次同一個歲數去試唔同的學校.

所以 ...
看到你番說話,很舒服~~

Yes!  Totally agree!!

It is nice that we can have this forum to discuss and express our views.  But no need to take each opinion too serious and give pressure to ourselves!

The learning and growth of our kids is a very precious and memorable experience.  We should enjoy it!

原帖由 ianmami 於 08-10-16 17:11 發表
我好希望可以同大家分享下, 之前”家好月圓” 有一句說話我想送比大家選學校的網友
“物以類聚, 人以群居”

所以 ...

‹ 上一主題|下一主題