用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 SC畢業生家長一起走過癲婆的日子
樓主: TSLiu
go

SC畢業生家長一起走過癲婆的日子 [複製鏈接]

sumyinmama,
多謝安慰,我都知DanDan唔係hyper,希望DanDan一切正常,唔係專注力失調啦. 過多10幾年先流浪?點得呀?到時我都人老珠黃啦!

chingyu,
咁啱嘅,我都想call你,因我做咗2RL嘅class parent,要幫手揾guest speakers,我諗住你識人多,睇下有無人介紹到俾我,有空call 我詳談.

LaLa
相信Ms. V都應該無事,過兩三日出埋report就安樂晒.係呢,我見同Mr. Toilet差不多年紀嘅小朋友大多已經介晒奶粉,咁而家佢咁肥,我係唔係應該同佢介呢?但佢仲肯飲喎,而且HeiHeiMa話停奶粉會高得慢d,所以都唔知點先啱.

sumyinma and danielboy,
多謝你兩位, 雖然無時間call你o地, 已感到好warm.
今日無咁癲喇. 可能過左 Sat/Sun 休息夠啦.
不過, 講來講去, 我好討厭填鴨教育. 簡直人都癲.

danielboy,
I am afraid I only can call you tomorrow after 8:00pm.  Is it ok to you? 不過, 我絕對唔識得人多. 但是由於 dad & mom都係大家族, 親戚就好多.

hey, 見你講開Bradbury school, 你cousin覺得好唔好?我同事d仔女都是讀 Bradbury,但是佢覺得此校對英文寫作要求好低. 不過,我估最緊要睇你遇arm邊個老師啦.
AIS - 我聽D comment都幾好.  我估dandan有passport好易入. 因 Ms. A 讀 Year 1 時有個香港同學仔都轉左過去, 個小朋友之前是讀 TY ESF Kindergarten.

sumyinmama,
我其實唔值得你欣賞,DanDan似我(不過係加強版),我當然了解佢,我反而欣賞你對囡囡無私嘅愛,呢方面我好慚愧,我可以甩身就一定甩架

chingyu,
放鬆d啦,次次前面有hurdle,跳過咗就無事,人生本來就是如此.嘩!DanDan上次傾計被罰寫paper真係幾effective,當堂乖番,件事掉淡咗預咗佢會再嚟過,但頂得一排都好吖,原來罰做d咁嘅功課最攞佢命.

我哥哥無specifically講英文寫作點,你同事d仔女係咪好低班呀?DanDan表姐Y5,表哥Y10(去咗Island School), Y1 & 2要求低好正常,IS嘅philosophy係小朋友最緊要肯思考肯創作唔怕錯,但高班據我所知,要求好高,而且會按程度分班.不過咁,Bradbury較多non-Chinese,家長一般無咁摧谷就真,但其實呢d最啱我.AIS我嫌教簡體字囉,如果唔係嫌簡體字,我有個地址當年可以搏Kennedy School架,貪佢school fees平d嘛.

呢排睇完你地既 post, 我都感到有壓力丫...

我女依家每晚都有兩樣功課 (最辛苦係寫中文字), 又要溫習詞彙, 又要讀oxford reading tree, 最大問題係佢舊電用到9.30左右就完...  依家每晚同佢講得最多就係"快 d 啦", "寫好 d"...  將心比己佢真係好辛苦...  而我都好大壓力...

至於RC, 我地同亞女去完 school tour, 交左表...  我問佢鍾唔鍾意間學校, 佢話鍾意因為有燒賣食...  我一心以為 is 唔會有太多功課, 但原來好似唔係...  有時我會諗 : 會唔會係我想逃避壓力所以"為亞女"揀 is ??  但其實原來任何學校都會有壓力既呢 ??  我會唔會太自私而為亞女揀錯左 ??  雖然 is 既教學模式係我想要既, 但亞女係咪真係適合呢 ??  同埋無得讀 upper, 呢個會係遺憾...

danielboy, 我覺得 dan dan 真係幸福, 因為佢有個了解佢既媽媽...  我相信媽媽既了解同埋愛對小朋友既成長係有正面既影響架...

LaLa,
係呀﹗無得參加比賽呀,不過都係事小,無左舊校回憶先係事大,sarah 無鬧我,不過佢失望既眼神就搞到我仲內疚,唯有希望4月前有機會同佢影番d校園相﹗

danielboy,
d 咩專注力xx都係個名啫,相信你都搵左唔少資料,同佢做多d專注力活動,會唔會有幫助呀﹗
(我反而欣賞你對囡囡無私嘅愛)嘩﹗你咁誇張﹗我係少見佢,先成日想同個女一齊啫﹗

danielboy, chingyu,
哈﹗我咪日日係度填人地d鴨嗰個囉﹗o    香港教育就係咁癲,政府唔做野仲好d,越做就越衰,不過人在江湖……, 唯有諗下點樣填得開心d﹗

sumyinmama

(danielboy, 我覺得 dan dan 真係幸福, 因為佢有個了解佢既媽媽...  我相信媽媽既了解同埋愛對小朋友既成長係有正面既影響架...)
好同意呀﹗

我朋友個仔check 到有讀寫障礙,但經濟問題無辦法轉校,唯有係好谷既傳統小學,佢依家小二,已經讀到無晒信心﹗我諗下,我地有得選擇,仲有得係呢度發下癲,咁多癲婆support, 已經好好彩﹗

teresa,
適唔適合囡囡,你自己應該判斷到,至於係唔係逃避壓力,你亦應該好清楚自己.其實local同IS行嘅路雖然唔一樣,但最後都會喺大學相遇番,我揀IS係覺得IS嗰套自少嘅思維訓練,睇書興趣嘅培養同學習態度,喺佢讀大學同出嚟做嘢時較幫到佢,但若追求中小學階段學術水平高課程深,當然係揀傳統local school啦.以過來人睇無得讀 upper呢個point, 其實最大遺憾只係個畢業禮,如果你最終揀local school,無畢業禮會有遺憾,但如果你揀IS條路, miss咗Y1而插班入Y2, 遺憾嘅都唔少,個人覺得DanDan Y1嗰年嘅break through令我喜出望外 coffee or tea,只能擇其一:)

我姪仔的確疑停奶粉後高得慢! 不過仲有個main point係佢連鮮奶都冇乜飲, 一個三歲小朋友o黎講, 真係唔夠鈣質!
而我個仔因為唔太飲鮮奶, 所以我仍有比奶粉佢飲!
如果DanDan肯飲鮮奶, 我覺得停奶粉都唔係大問題!
不過講真, 而家究竟邊隻鮮奶真係安全? 呢個又係另一個問題!

原帖由 danielboy 於 08-10-5 11:38 發表
...... 我見同Mr. Toilet差不多年紀嘅小朋友大多已經介晒奶粉,咁而家佢咁肥,我係唔係應該同佢介呢?但佢仲肯飲喎,而且HeiHeiMa話停奶粉會高得慢d,所以都唔知點先啱.

sumyinmama,
<政府唔做野仲好d,越做就越衰>Can't agree more.要人人學樂器呢下夠衰啦,我朋友話個囝完全唔鍾意音樂,佢兩夫妻都唔鍾意,但學校一定要,為練琴同個囝磨擦多多,都唔知為乜?其實個囝天份喺運動上,人唔係應該發揮所長嗎?有讀寫障礙而讀傳統小學真係好悲哀,協康會嗰d幫唔幫到手?我都忽然覺得自己好好彩.專注力活動梗有做啦,咪做珠算同打table tennis囉,做緊嗰時專注囉.
<諗下點樣填得開心d> 最欣賞你做人咁樂天做咁事積極

HeiHeiMa,
DanDan奶粉鮮奶肯飲,好彩從未過伊X and X,
,唔多鍾意ice cream, ? NZ or Australiad?
真係恐怖!

Teresa,
Same as danielboy - Ms. A Y1嗰年嘅break through令我喜出望外!!!!   (pls check pm!)

好多謝你地既意見...  我真係有少少因為逃避壓力而考慮 IS, 但另一方面我又好buy佢地既教學模式, 因為正如danielboy所講, 通過呢種模式打既根基對佢地既將來係有用, 而且盡可能我地都希望亞女會去外國讀大學, 所以真正既ib課程會適合d...

chingyu,

really thanks for your message...  please check pm...

sumyinmama,
[我諗下,我地有得選擇,仲有得係呢度發下癲,咁多癲婆support, 已經好好彩﹗]
絕對無錯, 有得選擇&有朋友support係幸福既...  真係覺得你係一位冷靜既智者&名醫 !!

danielboy,
另外, 想請教游泳衣問題, 亞女呢排話凍, 但保暖衣又好似好bulky, dan dan 幅相個件係咪保暖衣, 睇落唔錯wor...  請問有無好介紹...

原帖由 HeiHeiMa 於 08-10-6 13:19 發表
我姪仔的確疑停奶粉後高得慢! 不過仲有個main point係佢連鮮奶都冇乜飲, 一個三歲小朋友o黎講, 真係唔夠鈣質!
而我個仔因為唔太飲鮮奶, 所以我仍有比奶粉佢飲!
如果DanDan肯飲鮮奶, 我覺得停奶粉都唔係大問題!
不過 ...

而家最hit人奶喎
大陸炒價至成萬蚊

teresa,
DanDan嗰件只係普通泳衣,唔係保暖衣嚟,其實嗰d bulky嘅so called保暖衣都唔係好暖. DanDan4-5歲好凍時著過Aeroskin保暖衣,比起其他保暖衣無咁bulky, 而且佢游游下話熱,所以我諗夠晒暖,但價錢幾貴,我當時都好肉赤,不過原來到咗DanDan咁大就唔再需要保暖衣架喇,咁買一件著2年都OK嘅.DanDan幅相嗰次去Phuket天氣好熱架,佢驚人笑佢露點所以著成咁咋!

hermanma,
我first 6 months都係 breastfeed DanDan架,如果當年有毒奶,我一定apply做奶媽,撈番筆.

我2個都餵到9個月架, 我都有資格撈番筆喎

可惜可惜  

原帖由 danielboy 於 08-10-6 19:40 發表
hermanma,
我first 6 months都係 breastfeed DanDan架,如果當年有毒奶,我一定apply做奶媽,撈番筆.

第一次突擊數學評估, tungtung想激C我地, 佢唔識

4, 5, __, 7, __, 9
__, 9, ___, 7, ___, 5, 4

9竟然>9

7 = 5+1

咁樣冇左8分

danielboy,
<停奶粉會高得慢d>  I believe in this.  If Mr. Toilet likes to drink milk, no harm to let him continue until one day he says no to you.  So far, both of my kids like to drink milk every morning and before bedtime.  So, try to be more discreet in selecting milk brand.

<做奶媽,撈番筆>  Lee 份 part-time 都幾荀, 我餵人奶果時都多得幾交關, 成個 freezer 都係奶樽!

sumyinmama,
可以等12月 Bazaar 時影番d相, 不過就可能多人D﹗ 我覺得我地今年入小一嘅比遲一兩年入果批好D, 起碼我地有機會在舊校園讀幾個月書, 可以成為歷史嘅一部分, sense of belonging 都強D ar!

tungtungma,
唔使咁激動!  話明突擊, D 細路仲未 focus 到好正常, 比D 時間 tungtung la!

tungtungma,
餵到9個月!簡直係奶霸!勁
明白你心倩,錯埋d careless mistakes係好唔底,但低班嘅數學,個個錯親都一定係careless mistakes架喇,極少人係因唔識而錯,所以relax d, 數學最緊要係理解,低班嘅數學未見真章架,小朋友絕大多數做嘢係會唔小心,到咗高班,數學差嘅小朋友多數唔係唔小心,係根本唔理解,亦有人天生對數字特別怕怕,所以keep住Michelle 對數學嘅興趣比較重要,唔好俾壓力佢呀!

LaLa,
<成個 freezer 都係奶樽>嘩!tungtungma係奶霸,咁你一定係奶神嘞,佩服!佩服!
我一定俾Mr. Toilet繼續飲奶,但佢由BB嘅XS到而家嘅XL size, 攪到肥腫難分,係咪應該飲fresh milk instead?佢而家肥仔一名嚟架!

原來係咁...  咁請問aeroskin保暖衣係邊度有得賣呢 ??  scuba diving shop ??

眾奶霸奶神,
點解你地咁勁? 一開始 Kristy 已經要一半人奶加一半奶粉先得, 都冇............ 可能同個容器大小有關!

tungtungma,
我個女都好粗心大意, 依家d數淺到是 k2 standard, 都成日計錯, 真係 careless mistake, 激死人! 唯有成日"鵝"住佢啦!

0203Ma

teresa,
Mr. Toilet 2年前喺佐敦志和街(near DGS & Eaton Hotel)一間賣diving/swimming gears 嘅shop買 (shop名已經喺我memory delete咗), 條街唔長同只有一邊有shop,所以唔太難揾,希望間shop仲喺度啦.另search到油麻地都有,你可以比較下.
http://divinghk.com/catalogBR_0000044_Prt_b5.html

0203Ma,
<鵝住>亦係我哋唯一可以做嘅
‹ 上一主題|下一主題