用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 2008年9月入學(旺角)家長請埋位
樓主: Alanhoky
go

2008年9月入學(旺角)家長請埋位 [複製鏈接]

有無試過用學校黃色的便條紙? 上星期我用過一次,老師即日就回覆左。

原帖由 Hello-Hi 於 08-9-9 14:06 發表
有無試過用學校黃色的便條紙? 上星期我用過一次,老師即日就回覆左。

what is it? never heard of this before

Trevor 咁好動唔怪得佢會失望,唔梗要la. 叫佢小息和同學仔玩補番數la.

我今天公司要開早會,由我老公載Boris返學,唔知他有否參與大家玩遊戲呢

原帖由 Bluecat 於 08-9-9 00:18 發表

Trevor 今日放學唔係幾開心......原因係PE堂只度高磅重好悶!好失望!我唯有叫佢"期待"next week la!!!

我囝囝個水樽反而超滿......佢話refill 左wor!!!佢求下我相信佢tim!!!其實我好 anyway,以後放學水 ...

囝囝自己一手一腳做了一個類似"燈籠"的東西今天帶回校,志在參與.
(真係麻麻地,請不要放出來獻醜,拜託 )

原帖由 edea 於 08-9-9 12:33 發表
今朝又有小朋友嘔, 個妹妹望落比較大, 似乎係g3.

今朝見大堂掛起左一d燈籠, 有芷鍛既, 有映頤既, 如果兩位家長唔介意, 我想放相同大家share, 好靚!

"edea,

我當然唔介意啦,多謝都黎唔切,唔該晒               個燈籠唔係靚架,不過花左好好多時間做,構圖係囡囡,佢畫左好多張,我幫佢百系鳥歸百巢,抄埋一碟,之後七手八腳,最後完成"上枱".

靚咪媽,

如果我無攪錯,我個囡囡坐在你囝囝旁,因為作天佢攞錯左你囝囝作業回家 ,今早才還你囝囝

真係,等我今晚問吓仔仔. 係邊科的作業呀? 咁芷鍛自己嗰本有無帶返屋企呀.

原帖由 芷鍛 於 08-9-9 17:54 發表

靚咪媽,

如果我無攪錯,我個囡囡坐在你囝囝旁,因為作天佢攞錯左你囝囝作業回家 ,今早才還你囝囝

王國長老

漂亮花燈:

王國長老

原帖由 靚咪媽 於 08-9-9 16:19 發表
囝囝自己一手一腳做了一個類似"燈籠"的東西今天帶回校,志在參與.
(真係麻麻地,請不要放出來獻醜,拜託 )

小墨魚做的肯定比下面兩個燈籠遜色得多, 大部份也是她一手一腳做,除了機械人頭部是爸爸幫手, 身體只是一張紙貼了益力多樽上去做手腳, 但是見她肯動手, 旨在參與, 所以都讚了幾句, 如果她肯努力少少把身體著色就好了, 但她又不肯. 算啦,交了就算, 妳也要讚下仔仔啊!

王國長老

原帖由 NeoMom 於 08-9-9 13:29 發表

死咯可能又係我個女

我諗唔係妳囡囡, 好似從藍田線校車落黎既! 放心!

We talked to chunshing this morning and I said Hi to his Grandma??(I'm not sure because I forgot to ask!)  In general, same as you, I take my daughter to school everyday.  See whether we can meet tomorrow.  My daughter told me chunshing sat beside her last week.

Ha, my daugher told me she still did not have pigeon hole.  What about your son?

Joyce-ma

原帖由 chunshing 於 08-9-9 13:26 發表

I'm in office so I have to type in English. Sorry   
I take my son to school everyday. By the way, he told me they would have the pigeon hole today.

是阿婆。今朝?我8點3便走了,可借。他又無講有無pigeon hole ,我明天問下佢。
今天派視藝科的等級表貼在那裏?手冊無空白頁  

原帖由 Joyce-ma 於 08-9-9 21:33 發表
We talked to chunshing this morning and I said Hi to his Grandma??(I'm not sure because I forgot to ask!)  In general, same as you, I take my daughter to school everyday.  See whether we can meet tomo ...

原帖由 chunshing 於 08-9-9 22:25 發表

阿仔話貼在week24 o個2板,因為o個2板不需要用(上學期已完結)

我有讚佢,他用魚絲吊起紙造燈籠,燈籠還能做到平衡的效果,看得出他有細心留意並參考真的燈籠而去設計... 雖然他沒有放蠟燭的地方

在幼稚園時他已很喜愛做圖工,老師經常讚他有心機,儘管他的作品不是很奪目,但對自己的作品他很滿意的,做得很開心,所以我一直以來都不會插手,只會俾意見.

原帖由 edea 於 08-9-9 20:44 發表

小墨魚做的肯定比下面兩個燈籠遜色得多, 大部份也是她一手一腳做,除了機械人頭部是爸爸幫手, 身體只是一張紙貼了益力多樽上去做手腳, 但是見她肯動手, 旨在參與, 所以都讚了幾句, 如果她肯努力少少把身體著色就好了, 但她又不肯. 算啦,交了就算, 妳也要讚下仔仔啊!

靚咪媽:唔好意思,我攪錯左,令郎不是坐我囡囡旁,故受害者另有其人,真係對唔住,要你虛驚一場,SORRY

EDEA/靚咪媽,
你地D小朋友好叻呀,自己一手一腳做花燈,我個囡只負責構思,畫畫及塗白膠.而

唔緊要,我問了囝囝,他說沒有人還他作業,仲問番我係那一本... 給他問番轉頭,我都唔識答  

我還問了他是否有位女孩子叫芷鍛坐他旁邊,他說仲未識呢位同學,所以我都估到應該係另有其人.

原帖由 芷鍛 於 08-9-9 22:58 發表
靚咪媽:唔好意思,我攪錯左,令郎不是坐我囡囡旁,故受害者另有其人,真係對唔住,要你虛驚一場,SORRY

呀囡話貼手冊61頁喎,雖然我都好疑惑,但佢好肯定,咁就照佢意思做,因為一切後果自負!!!!

原帖由 chunshing 於 08-9-9 22:25 發表
是阿婆。今朝?我8點3便走了,可借。他又無講有無pigeon hole ,我明天問下佢。

原帖由 NeoMom 於 08-9-9 14:33 發表

what is it? never heard of this before

me too!!Where can I get the yellow memo ???

乜原來大家咁夜都上嚟.

係咪指家長手冊最後頁嗰個細細的公文袋仔呀? 裏面有Memo紙可用嚟同老師通訊的.

原帖由 Bluecat 於 08-9-10 01:07 發表

me too!!Where can I get the yellow memo ???

原帖由 靚咪媽 於 08-9-9 16:15 發表
Trevor 咁好動唔怪得佢會失望,唔梗要la. 叫佢小息和同學仔玩補番數la.

我今天公司要開早會,由我老公載Boris返學,唔知他有否參與大家玩遊戲呢

...

今朝好早返到去Boris第ニ個返好挺直咁企响樹排隊,我"嬲"佢一齊玩佢擰頭!Trevor就跟D哥哥跑,到Boris想玩lah,Trevor就玩到唔理佢!!!真衰!

係。

不過我都未用過。

原帖由 靚咪媽 於 08-9-10 01:13 發表
乜原來大家咁夜都上嚟.

係咪指家長手冊最後頁嗰個細細的公文袋仔呀? 裏面有Memo紙可用嚟同老師通訊的.
‹ 上一主題|下一主題