用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今年小一讀滬江的家長
樓主: cherlymama
go

今年小一讀滬江的家長 [複製鏈接]

前一個POST我又CLICK錯左"編輯".

我星期五會和老公一起來.

原帖由 mickeyeva 於 08-10-3 16:55 發表
剛剛回覆了妳, 請查閱PM, 妳有否參加下星期五晚的親子講座? 我和老公都會出席!  

今朝真失策忘記給阿女穿外套, 星期三再咁涼一定要記得!
原帖由 SIUBO117 於 08-10-3 17:30 發表
今日天氣涼左, 我已經幫囝囝穿外套.

請問各位學兄/姐:
冬天可唔可以穿自己的外套?
囝囝好怕凍, 我想買件羽X, 不知學校有無規定什麼顏色?

今日無同囝囝穿外套, 佢返左學話熱自己除左. 今天幫佢穿了件T-Shirt底衫.
囝囝的字好吾得, 老師有comment叫佢寫好些.

原帖由 mickeyeva 於 08-10-6 15:23 發表
今朝真失策忘記給阿女穿外套, 星期三再咁涼一定要記得!  

係啊....上次工作紙, 阿女寫個包和唔記得邊個字, 她沒有寫錯, 但寫唔靚, 所以圈了, 今天中文默書唔知有無D字寫得唔靚, 給老師扣分呢!
原帖由 SIUBO117 於 08-10-8 09:11 發表
今日無同囝囝穿外套, 佢返左學話熱自己除左. 今天幫佢穿了件T-Shirt底衫.
囝囝的字好吾得, 老師有comment叫佢寫好些.

冷外套可以自己買, 都係灰色. 手冊有寫好似低過10度可以穿自己既褸, 都無規定乜顏色, 不過都係plain d好既. 去年冬天都好凍下我都有同呀仔著羽絨褸

原帖由 SIUBO117 於 08-10-3 17:30 發表

請問各位學兄/姐:
JC

我都有件羽x,其實我唔知學校要咩野色,我個仔o個件係紅色,我諗好凍既時候,紅色,黑色,籃色,都應該okay既

請問各位學兄/姐:

10度以下先可以穿自己的褸又好似太低wo. 件校褸吾夠14度以下的的天氣,尤其出門口個一刻  

你地的羽x係蓋過pat定短身? 有無帽ga?

囝囝的字真係好吾掂, 張工作紙好多改正.
好多時我回到家佢已自己做了一些, 所以d字好求其. 我又無時間同佢再做過. 不過老師真係好細心, 一些平時自己不留意的錯處都睇倒.:

我抽中了星期六的英文班. 你地有無報?

原帖由 mickeyeva 於 08-10-8 15:13 發表
係啊....上次工作紙, 阿女寫個包和唔記得邊個字, 她沒有寫錯, 但寫唔靚, 所以圈了, 今天中文默書唔知有無D字寫得唔靚, 給老師扣分呢!   

咁好彩抽中英文班, 妳是否昨天收到通告? 我想涷個水, 還未有通知 因得20個位, 昨天中默又錯了"慶"字, 原來她假期默時已多了一點, 但我們留意唔到, 前星期回幼稚園分享小一會, 有些家長說不要經常同他擦字, 因他唔知錯甚麼, 反而老師圈他錯或無心機寫字, 令他深刻不少!
原帖由 SIUBO117 於 08-10-9 09:00 發表
囝囝的字真係好吾掂, 張工作紙好多改正.
好多時我回到家佢已自己做了一些, 所以d字好求其. 我又無時間同佢再做過. 不過老師真係好細心, 一些平時自己不留意的錯處都睇倒.::" />

我抽中了星期六的英文班. 你地有無報 ...

如果英文班唔中的話學校應該會派返張通告通知. p1有2班英文班(40個位), 而且安排得好早, 早上9:00. 應該比較容易中.

昨天派左考試時間表. 原來離考試不夠2星期.
囝囝唔聽我教. 話左佢做的功課不對, 佢又唔聽, 要比老師打x返來先知死.

回覆 # 的文章

側聞今年有很多新移民, 是不是呢??

Hi SIUBO117, 昨天我囡囡才派英文班通告, 原來她抽到了, 勁開心, 她編了B組, 妳個囝囝編了A或B組? 昨天收了小考時間表, 好似好多嘢, 但在手冊有張小通告, 本月20日又要考作句, 是否這科提早考, 妳有無收到此通告?
原帖由 SIUBO117 於 08-10-10 08:44 發表
如果英文班唔中的話學校應該會派返張通告通知. p1有2班英文班(40個位), 而且安排得好早, 早上9:00. 應該比較容易中.

昨天派左考試時間表. 原來離考試不夠2星期.
囝囝唔聽我教. 話左佢做的功課不對, 佢又唔聽, 要比 ...

呀仔件仲係雜色有紅, 白, 藍. 遮過pat pat有帽
其實好似學校無規定要乜色,
如果穿運動服時可穿運動外套再加校褸就好d

原帖由 SIUBO117 於 08-10-9 08:52 發表
10度以下先可以穿自己的褸又好似太低wo. 件校褸吾夠14度以下的的天氣,尤其出門口個一刻  

你地的羽x係蓋過pat定短身? 有無帽ga?
JC

mickeyeva,
囝囝編了A班.
真係下星期一考中作.
想問英文默書今次是否默返U1?  囝囝抄默U1? 我懷疑囝囝抄錯, 但網上都係U1.

JC,
升了P2係咪busy好多呀? 時間夠用嗎?

HI, 本來話要默UNIT1&2, 20句, 但今天又派了張新的紙, Dictation Revison Sheet, 一共12句, 今星期四默!
原帖由 SIUBO117 於 08-10-13 09:01 發表
mickeyeva,
囝囝編了A班.
真係下星期一考中作.
想問英文默書今次是否默返U1?  囝囝抄默U1? 我懷疑囝囝抄錯, 但網上都係U1.

JC,
升了P2係咪busy好多呀? 時間夠用嗎? ...

SIUBO117,
每樣功課都多左少少。P1時因大部份在k3時己學過所以輕鬆d。升班後每樣都新,做功課時時間長左,因要返工,很多時呀仔打電話來話唔識做,就要等我放工教佢做。有時係佢懶啦。時間都幾緊架,成日都想佢在10點前訓,通常都唔得。
下星期小考了,都未開始溫書,佢唔緊張,我緊張呢。
原帖由 SIUBO117 於 08-10-13 09:01 發表
mickeyeva,
囝囝編了A班.
真係下星期一考中作.

JC,
升了P2係咪busy好多呀? 時間夠用嗎? ...
JC

我都收了12 句Dictation Revison Sheet. 我決定幫佢默U1-U3, 因為真係吾知係咪默U1. 明天默了.

原帖由 mickeyeva 於 08-10-13 18:04 發表
HI, 本來話要默UNIT1&2, 20句, 但今天又派了張新的紙, Dictation Revison Sheet, 一共12句, 今星期四默!

英文佢自已攪掂. 咁岩又用返K3時的LONGMAN EXPRESS 1A&B.所以無問題.依家囝囝有時侯要到10:30後先訓.

原帖由 JC 於 08-10-14 15:56 發表
SIUBO117,
每樣功課都多左少少。P1時因大部份在k3時己學過所以輕鬆d。升班後每樣都新,做功課時時間長左,因要返工,很多時呀仔打電話來話唔識做,就要等我放工教佢做。有時係佢懶啦。時間都幾緊架,成日都想佢在10點前訓,通常 ...

SIUBO117, 妳明天會否回校買校服? 上次聽講座, 好似見到妳, 妳是否坐面對台左手側邊第4行, 上次個講座好

嘩! 你咁好眼力, 我真係坐在左邊, 好似第3-6行的其中一行,吾記得了.  我老公同我坐在開邊的第2&第3個位. 我地差唔多夠鐘先到. 你坐在那處?
琴日我11:00倒到學校. 件校褸好厚,  我鐘驚不夠曖, 依家又覺得暖過頭.    運動圍衣&褲各買了2套, 因為我班係由星期三至六都穿運動服. shirt買了2件. 我覺得尼間的質地吾錯, 有家長話西湾河的質地易鬆. 上次我專登去KLN買多套PE衫和stockings.

明天開始考中作. 希望囝囝的中文字寫好些啦. 不好作一些古怪的句子. 因為囝囝經常是這樣.

原帖由 mickeyeva 於 08-10-17 15:20 發表
SIUBO117, 妳明天會否回校買校服? 上次聽講座, 好似見到妳, 妳是否坐面對台左手側邊第4行, 上次個講座好
‹ 上一主題|下一主題