用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBSPD VS La salle
樓主: ericby
go

DBSPD VS La salle [複製鏈接]

原文章由 Reximom 於 08-7-21 16:04 發表

對唔住, 其實你即係想咩呢?我真係get唔到囉!

哈哈! 唔洗對唔住, 我只係有感而發, 唔係回答你地的對話. 也不站任何一方, 所以其實應該我講對唔住, 因為牛頭唔答馬咀嘛!

我覺得LS和DBS都係好學校. 兩間都值得揀, 無話邊間好d咁姐!

[ 本文章最後由 Venuscheng 於 08-7-21 16:30 編輯 ]

DBSPD 中文水平也不低

以下的童詩刋在校刋中,看來水平也不差,請各位高明指教。

是一位五年級的同學的作品。

天鵝媽媽

媽媽像天鵝,優美又婀娜,
天天呵護我,常常笑呵呵。

媽媽似天鵝,給我溫暖安樂窩,
張開翅膀保護我,心中風雨即時過。

媽媽是天鵝,日哦夜又哦,
我溫功課,鍛鍊體格不能疏。

媽媽的囉唆,使我行事不犯錯,
遮風擋雨費張羅,領我成長功勞多,
一顆愛心溫暖我,和暉照路如晨初,
媽媽是我心中的天鵝,歌頌報答不為過。

原文章由 HeiKiBaBa 於 08-7-21 17:14 發表
以下的童詩刋在校刋中,看來水平也不差,請各位高明指教。

是一位五年級的同學的作品。

天鵝媽媽 媽媽像天鵝,優美又婀娜,
天天呵護我,常常笑呵呵。

媽媽似天鵝,給我溫暖安樂窩,
張開翅膀保護我,心中風雨即時過。

媽媽是 ...

真係唔錯喎!

"學校是否因為那有某方面才能而選入該校, 還是學校自己一手一腳訓練出來, 這問題對我來說唔係太重要" I agreed in principle.

It is more important to find out which one is more suitable to you.

作為局外人, 我實在看不過眼, 兩間所謂頂尖的學校, 竟然有如此低質素的父母, 同一教會所屬學校都會有分別, 何況兩間完全不同背景的學校, 看着你們, 你一言, 我一語, 我真為正在或曾經就讀這兩間學校的學生感到羞愧.

學校是作育英才的地方, 因應學生不同的能力而發揮, 不能單看讀書成績, 亦是一個培養良好品格的地方, 但是如果他們的父母只會在爭風吃醋, 說三道四, 又如何提高閣下兒子的質素.

DBS 和 LA SALLE 都是好學校, 給學生最好的學習環境, 他們不單招收學業成績好的學生, 亦同招收音樂或體育成績好的學生, 實在無可厚非. 何必斤斤計較, 事事比較, 只會顯得你們心胸狹隘, 沒有容人之量, 更貽笑大方, 在這麼'尊貴'的學校, 有如此一般見識的家長, 實在令我們這些外人, 眼界大開.

'金玉其外, 敗粹其中'

我只係針對事, 而閣下就針對人咬住唔放, 其實大家都係父母, 玩個人針對真係有必要嗎?

原文章由 Reximom 於 08-7-21 17:41 發表

啊,收到!

其實我也不站任何一方, 只係見到一位自認”咁某程度上我都幾熟 LSC d 野o既” 既人係到比較兩間學校時,挑剔DBS請所謂”僱佣兵”, 我就話比佢聽LSC都有咁做,以正視聽! ...

以正視聽

KINKINMUM
'金玉其外, 敗粹其中' 的「粹」應為「絮」,不要誤導學子。

原文章由 KINKINMUM 於 08-7-21 17:43 發表
作為局外人, 我實在看不過眼, 兩間所謂頂尖的學校, 竟然有如此低質素的父母, 同一教會所屬學校都會有分別, 何況兩間完全不同背景的學校, 看着你們, 你一言, 我一語, 我真為正在或曾經就讀這兩間學校的學生感到羞愧.
...

十分同意閣下所講,影衰哂我哋!
他們只是代表他倆自己立場,絕對與這兩間學校之其他家長無關,唉!樹大有枯枝!!

哈哈, 你認咬住唔放就得喇, 你覺得咁樣唔算針對人的話咁閣下自便啦, 我有講 DBS 有請僱佣兵, 但係唔該你唔好亂加只有兩字, 要屈都唔該你睇清楚人地講乜先, 另外我係懷疑你話 LS 有請僱佣兵, 我又想問下有咩唔o岩? 上 forum 見到無根無據o既野都唔可以懷疑? 你講出黎就係金科玉律? 就一定係真? 仲叻到話要教人添, 呢種討論態度希望你仔仔/女女唔會學晒啦..

最後你要咬就繼續咬.. this is my last reply to you in this thread.

原文章由 Reximom 於 08-7-22 11:58 發表

見大家都係父母,等我教下你mug野叫做針對事, mug野叫做針對人啦.免得你教錯屋企D小朋友啦.

你話只有DBS請所謂”僱佣兵”, 我就話比你聽LSC都有,呢種就係針對事,無論"只有DBS請所謂僱佣兵" 係出自邊個把 ...

原文章由 Reximom 於 08-7-22 09:07 發表

Acer1,

你把口咁爛又咁毒,講影衰人,呢度有邊個家長及得上你呀!

Reximom,你呢D綜援癈物,名校討論區關你什麼事?

嘩, 仲未 "討論" 完呀 ?
算吧啦, old boys / nowadays boys 梗係會話自己果間好過人地果間架啦, 何必爭論落去呢 ? 傷和氣呀 !

「癈」「廢」不分

acer1

你真是名符其實的廢物,竟然「」「」不分,真可憐!

原文章由 HeiKiBaBa 於 08-7-22 20:18 發表
acer1

你真是名符其實的廢物,竟然「癈」「廢」不分,真可憐!

低能仔HeiKi

孺子不可教也!

Acer1

我很欣賞你駡人夠狠夠毒,還咬著人不放,真是好狗一條,做我的狗吧,你會得到很好的對待。
‹ 上一主題|下一主題