用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 全港小一派位數據分佈 2012/13學年版
樓主: Uncle-DOS
go

全港小一派位數據分佈 2012/13學年版 [複製鏈接]

Uncle-DOS,

請問若41網,若在統一派位選DPS第一入的機會大唔大?  Thanks.

原帖由 bbpoon 於 09-1-30 22:30 發表
Uncle-DOS,

請問若41網,若在統一派位選DPS第一入的機會大唔大?  Thanks.

一來該校學位少, 如有20分可以試吓!
Regards,
Uncle-DOS
親子升學專欄作家, 升學教育顧問
Uncle-DOS 《升小攻略》專欄

Hi Uncle-DOS,

請問71區你有心水嗎? 很煩惱呢!

醒目開學勳章

Uncle-DOS,

你好, 想問下我有2個囝囝, 大仔將於 9月升n4, 到時要選小學.....我想問下 net 14 or net 16 都有地址, 咁哪區會有較多好選擇(尤其 fr 男仔)呢? 另可否每區 (請附加提供 net 12, 因朋友都如我一樣有2個仔仔, 大仔下年都係選小學吧)都俾多d你的心水選擇參考一下, 因到時如 round 1唔成功, round 2 要排序, 我每區都只知某一兩間, 但要排真的不知太多, 所以想而家搜集定資料, 盡量希望而家早點步處, 可致到時策略成功, 派到心水之選 !!! (我地都係只有基本分, 無宗教等附加分)

anyway, much thx!!!

原帖由 BearBear_ma 於 09-1-30 23:34 發表
Hi Uncle-DOS,

請問71區你有心水嗎? 很煩惱呢!

以下數間都是該區的家長熱門, 你自己去了解學校, 看那所適合你小朋友了.

路德會呂祥光小學
博愛醫院歷屆總理聯誼會鄭任安夫人學校
博愛醫院歷屆總理聯誼會鄭任安夫人千禧小學
聖公會蒙恩上午小學
順德聯誼總會何日東上午小學
順德聯誼總會何日東下午小學
順德聯誼總會胡少渠紀念上午小學
東華三院鄧肇堅小學
Regards,
Uncle-DOS

原帖由 yhk329 於 09-1-31 07:46 發表

多謝你的回覆

其實早前我是鎖定朱正賢的,但去完禧年參觀
又覺得兩間各有各的優點
兩間派的英中學校都係差不多
不過朋友的意見係出沙田讀小學好d
第日派中學是會跟學校地址的
所以真係十五十六 ...

筆者十分認同要為將來升中學鋪路! 因此就照你當初填表次序吧!
Regards,
Uncle-DOS

原帖由 臻媽 於 09-1-31 02:30 發表
Uncle-DOS,

你好, 想問下我有2個囝囝, 大仔將於 9月升n4, 到時要選小學.....我想問下 net 14 or net 16 都有地址, 咁哪區會有較多好選擇(尤其 fr 男仔)呢? 另可否每區 (請附加提供 net 12, 因朋友都如我一樣有2個仔 ...

那麼便要看你要那區多心水學校了! 而且那區較近屋企, 因為可以方便往返學校參加課外活動.

Net14 熱門有:
北角循道上午學校
北角衞理上午小學
北角衞理下午小學
北角官立小學
香港嘉諾撒學校
滬江小學
聖公會聖米迦勒小學

Net16熱門有:
聖公會柴灣聖米迦勒小學
天主教明德學校
筲箕灣崇真學校
香港中國婦女會丘佐榮學校
愛秩序灣官立小學
培僑小學
中華基督教會基灣小學(愛蝶灣)
中華基督教會基灣小學
勵志會梁李秀娛紀念小學
救世軍韋理夫人紀念學校

Net12 (男)熱門有:
軒尼詩道官立上午小學
番禺會所華仁上午小學
番禺會所華仁下午小學
聖公會聖雅各小學
聖若瑟小學
寶血小學
Regards,
Uncle-DOS

Hi Uncle Dos,

Your information is very useful.   Thanks so much !

I have 1 more question in mind.   Can we find the information about the number of applicants for a particular school ?  Such information will be helpful to know how keen the competition for a scholl will be !

Thanks

yhk & Undle-DOS,

For 朱正賢,  what is meaning of 教署的教學重點學校, is it we also take it to consideration when we are choosing school?

WHJ

原帖由 yhk329 於 09-1-30 08:30 發表

Uncle-Dos

先祝你新年快樂,身體健康,心想事成

多謝你的回覆,但重想問下你對
朱正賢及禧年的評價

兩間學校我都參觀過
朱正賢的校長好進取,數學及資訊科技科
係教署的教學重點學校
拔尖補底的資源足夠
有分精英班 ...

醒目開學勳章

thx....我會先行重點睇睇, 但想請教如基灣(愛蝶灣)無open day, 又唔俾機會幼稚園visit, 我可從何得可了解多一D.....另想問下如我(及朋友)都想選一些不過份催谷的, 你所提供的學校那些會較合適呢?

原帖由 Uncle-DOS 於 09-1-31 15:19 發表

那麼便要看你要那區多心水學校了! 而且那區較近屋企, 因為可以方便往返學校參加課外活動.

Net14 熱門有:
北角循道上午學校
北角衞理上午小學
北角衞理下午小學
北角官立小學
香港嘉諾撒學校
滬江小學
聖公會聖米 ...

多謝你做的分析, 因我只有今年2009的資料, 但你累積過往三年的資料, 真的很詳細 Thanks.

另外想問34網的中華基督教會灣仔堂基道小學(九龍城)因搬了校, 故學生升band1的質素會否下降呢?
1st choice可行嗎?

原帖由 poohzzz 於 09-2-1 19:39 發表
Hi Uncle Dos,

Your information is very useful.   Thanks so much !

I have 1 more question in mind.   Can we find the information about the number of applicants for a particular school ?  Such informa ...

很多學校都不會公開的, 你只能從報章上的新聞報導中略知數少間而已.
Regards,
Uncle-DOS

原帖由 WHJ 於 09-2-2 09:17 發表
yhk & Undle-DOS,

For 朱正賢,  what is meaning of 教署的教學重點學校, is it we also take it to consideration when we are choosing school?

WHJ

當有新的教育實驗, 會給資源做測試.
Regards,
Uncle-DOS

原帖由 臻媽 於 09-2-2 09:24 發表
thx....我會先行重點睇睇, 但想請教如基灣(愛蝶灣)無open day, 又唔俾機會幼稚園visit, 我可從何得可了解多一D.....另想問下如我(及朋友)都想選一些不過份催谷的, 你所提供的學校那些會較合適呢?

...

暫時14&16區的津校, 都未見得過份催谷. 你可以去心儀的學校看小朋友放學, 又或者同家長傾吓計, 可能你會有所得著呢!
Regards,
Uncle-DOS

原帖由 awpang 於 09-2-3 01:04 發表
多謝你做的分析, 因我只有今年2009的資料, 但你累積過往三年的資料, 真的很詳細 Thanks.

另外想問34網的中華基督教會灣仔堂基道小學(九龍城)因搬了校, 故學生升band1的質素會否下降呢?
1st choice可行嗎? ...

區內小學的band1比率是按對手的成績而有所調整.
34網基道, 近年只是中矩中距的歡迎, 可能熱門學校太多了.
Regards,
Uncle-DOS

醒目開學勳章

THX.....喺你度已經學到唔少野? 我心目中有意基灣(愛蝶灣), 係唔係傳聞中咁好呢? 佢近年入band 1率仲係接近90%嗎? 呢間唔催谷嗎? 仲有我之前參觀過愛秩序灣官小, 感覺唔錯....唔知好唔好呢?

另朋友有意聖雅各(我都曾諗過跨區選), 唔知好唔好? 難入嗎? 如我選聖雅各(跨區)同基灣(愛蝶灣), 兩者機會如何? 只有15分係唔係好難呢? 兩者邊個較好呢?

謝謝指教!!!!

原帖由 Uncle-DOS 於 09-2-3 12:29 發表

暫時14&16區的津校, 都未見得過份催谷. 你可以去心儀的學校看小朋友放學, 又或者同家長傾吓計, 可能你會有所得著呢!

原帖由 臻媽 於 09-2-3 15:13 發表
THX.....喺你度已經學到唔少野? 我心目中有意基灣(愛蝶灣), 係唔係傳聞中咁好呢? 佢近年入band 1率仲係接近90%嗎? 呢間唔催谷嗎? 仲有我之前參觀過愛秩序灣官小, 感覺唔錯....唔知好唔好呢?

另朋友有意聖雅各(我都曾諗過跨區選), 唔知好唔好? 難入嗎? 如我選聖雅各(跨區)同基灣(愛蝶灣), 兩者機會如何? 只有15分係唔係好難呢? 兩者邊個較好呢?

謝謝指教!!!!

基灣(愛蝶灣) 校舍新, 所以十分受歡迎, 而且"基灣"由我細細個時已經好出名了.
band1比率高唔高都會是乎學生的成績及對手成績及師兄師姊們的成績, 所以年年不同, 不能一概而論.

聖雅各/基灣(愛蝶灣)/愛秩序灣官小 都是熱門學校, 成唔成功, 除了大家鬥高分外, 仲要視乎有幾人入表同你爭, 三百份表和一百份表的成功機會率, 出來的結果又好唔同, 你要自己評估風險了.

另外我很想說跨網選校, 為何家長要選跨網小學? 難道本區沒有好小學嗎? 區區都有好小學, 但中學質數和升中的機會率,每區都不平均. 因此很多家長跨網選校的主要原因, 是為將來中學選校而鋪路 (筆者亦是其中之一位), 但亦有少部份家長因小學名氣而跨網選校.
那麼便要看你跨網選校的目的意義有多大了! (因為跨網成功之後, 你又要考慮很多其他問題, 例如比人特別早起身返學等)
Regards,
Uncle-DOS

醒目開學勳章

thz....你的資料好有用!!!

我就係覺得聖雅各都唔錯, 雖然佢今年起會搬去臨時校舍3年(原址重建校舍), 所以無open day, 但我試過打去基灣(愛蝶灣)同聖雅各問野, 2間感覺截然不同, 基灣擺出好高姿態, 不太理睬.....而聖雅非常友善吧!!! 而且我正是你所說我就係那些選小學時會為仔仔中學舖路的家長, 而我因2個都係仔仔, 所以覺得聖雅各(應該係所有灣仔區的小學)將來升中網都會較net 14小學好(尤其係男仔), 而且聽聞聖雅各亦不如st.joseph/華仁等那麼催谷吧!!!

原帖由 Uncle-DOS 於 09-2-4 11:50 發表

基灣(愛蝶灣) 校舍新, 所以十分受歡迎, 而且"基灣"由我細細個時已經好出名了.
band1比率高唔高都會是乎學生的成績及對手成績及師兄師姊們的成績, 所以年年不同, 不能一概而論.

聖雅各/基灣(愛蝶灣)/愛秩序灣官小 ...

原帖由 臻媽 於 09-2-5 09:33 發表
thz....你的資料好有用!!!

我就係覺得聖雅各都唔錯, 雖然佢今年起會搬去臨時校舍3年(原址重建校舍), 所以無open day, 但我試過打去基灣(愛蝶灣)同聖雅各問野, 2間感覺截然不同, 基灣擺出好高姿態, 不太理睬.....而 ...

似乎, 你的心水和子女升學路向已經出現了! 那麼祝你成功啦!
Regards,
Uncle-DOS
‹ 上一主題|下一主題