用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 救世軍田家炳學校
樓主: olkan
go

救世軍田家炳學校 [複製鏈接]

搬了屋3日, 大致執拾完.  執到骨頭都散曬. 囝囝的校車要8點,  囡囡的校車就遲25分鐘.  今日同囝囝等校車時, 得一個新小朋友同地點. 小朋友剛由信義轉讀三年級.

你囡囡的班主任有冇轉呢?  囝囝說冇轉到.  今年要check清楚要交的東西, 我自已都好大頭蝦, 交費交回條好多時都遲了交.

囝囝希望今年考倒十名內, 因為奶奶說會送他禮物.

囝囝班得班主任及呂老師冇轉, 其他老師就轉曬.  同班同學仔都只轉了一個.真奇怪!可能他玩開的都在同班.

原帖由 bobo2001 於 08-9-2 22:13 發表
無轉班主任咁好嘅, 我地轉左喎, 係男老師來的.
你囝囝咁上進真係開心了, 大家一同努力考好成績啦.

個囝成日唔寫手冊, 又成日扮唔識做功課.  攪到我放工後先迫倒佢做.  剛剛先做得完D功課.  仲有背書要明早早D叫他起身背.

氣得我死死吓!

佢話唔知. 尋日就有抄. 但都冇做功課, 因為佢好貪玩, 由早返學到回家4:45, 到我會回家7:00中間的時間, 佢都係玩.

不過, 比上年已進步了.  冇畫書, 冇成日整斷筆,坐定定 做功課的時間長了. 班主任都說他就進步了好多.

我冇給他學音樂, 他對這方面冇興趣.   去年學電子琴, 導師說他好唔專心.  他鍾意砌野及聽故事及電腦.  如果學校有lego班就好了.  我見好多學校都有模型或lego班, 來訓練學生的組織及思考.

囡囡就好喜歡跳舞, 唱歌同畫畫.

請問知唔知道何時是家長日呢?  囝囝說老師會將同學們平日唔見左的文具show出來, 給家長認回.

囝囝剛開始開普通話拼音, 希望跟得上.

同囝囝温背黙多次都識, 點佑在學校背黙時, 漏了成句...

你參加了義工會的那個義工活動呢?

囝囝最近說看得唔清楚, 星期六要帶佢去check眼.

囝囝昨日已check了眼, 因為佢之前都會成日好大力眨眼, 醫生說他眼睛有敏感情況而給眼藥水. 同佢左眼有五十度近視, 但唔洗戴眼鏡住.  等暑假再check.

這2個月做了舅母同姑媽, 下個月再做表姑媽(昨晚見倒表妹的孖胎肚有成48吋, 好驚訝!!).  見倒D bb好開心. 又想起囝囡BB時的趣事.  以前他們BB時, 我有買衫仔癮, 一見倒靚同價錢OK就買下.  好在限於BB衫.

原帖由 bobo2001 於 08-10-9 22:00 發表
我都係選左校外義工隊, 因為我要返工, 唔可以長時間幫手, 外出只係一年幾次, 我可以請假去嘛. 我舊年都有做, 可以認識一班校內義工, 佢地會對學校了解多d, 有時校長又會講吓野, 大家傾傾講講都幾開心, 阿囡出外見到 ...

星期日帶了囝囡去參加pip工作坊,  他們玩得好開心, 仲買了x'mas的話劇票, 囡囡好期待去睇.

最近, 你囡囡班功課忙嗎?  囝囝成日八點才開始, 時時攪到10:30後才完成.  今日還要6:00早起讀黙書.

我為了囡囡唔好成日要我同佢玩(晚晚都係睇囝功課的時候), 這星期開始, 我買了幼稚園的exercise給她做, 她居然好開心地不停做, 我要stop佢, 說今晚做曬, 明日就冇得做的了, 她才肯停.

尋晚教功課教到哭了出來. 又係唔做功課.  考試都唔知點算.  中英一些也未温,  數學及常識就温過少少.  

你有冇發覺, 中英都少了exercise paper及小評估呢 ?

只有10天上課時間, 但有3課數還未教.  今日自己給囝囝計減數温習一下.  有D計計下計了加數.

今日温了成日也只能温3課英文.  考完試真的要玩玩輕鬆下.  希望這星期唔好多功課, 等我地多些時間温習.  中文都不知如何温, 老師都未派返曬D習作.

‹ 上一主題|下一主題