用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無愉城方方家長?
樓主: meta
go

有無愉城方方家長? [複製鏈接]

據我所知, 除左家晞, 子俊同薳然之外, 我地d囝囡有以下同班同學:

綺玲 (Elaine), 女仔 有時會帶頭cool
張志樂, 男仔
梁一翹, 男仔, 鏟青髮型, 搭校車
岑曉瑩, 女仔
袁和希, 男仔
鍾子文, 男仔
靄兒, 好似係女仔 (聽阿囡提過幾次)

全班好似有14個小朋友, 另外仲有4個, 睇吓遲d薳然會唔會話我聽另外幾個同學仔個名先.

我地可以得閒考吓佢地, 問吓佢地d同學仔既野, 哈哈, 又多一個遊戲同佢地玩lu.

原文章由 子俊寶寶 於 07-10-11 09:24 硐表
唔該哂 . 等我今日再問下子俊係boy OR girl先, 如果佢再玩我, 等我可以串下佢, 媽咪都知係男仔, 仲叫張志樂, 諗起就開心, 哈哈 :D  .

唉呀 ....佢今日無玩我呀, 我問佢志樂係boy or girl, 佢答我係boy呀, 佢之前玩左我成個星期, 仲諗住今日可以串下佢tim .

好....有左你d資料, 我又可以多d野同佢講, 嘻嘻, 等我問下佢鍾子文係boy or girl先.

原文章由 薳然媽媽 於 07-10-11 11:58 硐表
據我所知, 除左家晞, 子俊同薳然之外, 我地d囝囡有以下同班同學:

張志樂, 男仔
岑曉瑩, 女仔
袁和希, 男仔
鍾子文, 男仔
靄兒, 好似係女仔 (聽 ...

薳然媽咪,

今日我問子俊d線劃得好靚喎, 係咪子俊劃架?? 佢話係梁老師劃 . 我問係唔係梁老師捉住你隻手仔劃? 佢又唔答我喎.

唔該哂你有關流感針d資料.

原文章由 薳然媽媽 於 07-10-11 11:40 硐表
家晞媽咪,

唔知o個次家晞係咪留個位比薳然坐呢 ?
我都係尋日睇阿囡本英文書發現佢地開始連線呀.
點解您想笑家晞o者?  雖然連到歪呢歪邪, 但可以連得啱, 已經好叻架啦.

...

子俊媽咪,

可唔可以得閒順便問吓子俊, 薳然有無喊呀 ?  我想知道阿囡係咪成日喊, 佢好易喊架 & 我有時問佢有無喊, 佢多數都話自己有喊.

子俊d線畫得好靚 ?  薳然o個d雖然畫得啱 (因為跟住d虛線畫呀麻) 但係畫到歪哂架, 我都有問薳然係咪梁老師幫佢手畫, 佢話無呀.

原文章由 子俊寶寶 於 07-10-11 16:30 硐表
薳然媽咪,

今日我問子俊d線劃得好靚喎, 係咪子俊劃架?? 佢話係梁老師劃 . 我問係唔係梁老師捉住你隻手仔劃? 佢又唔答我喎.

唔該哂你有關流感針d資料.

...

原文章由 子俊寶寶 於 07-10-10 21:18 硐表
hi yansy,

你個小朋友係讀billingual class or 國際班架? 之前bb班係唔係都係方方讀呀?:loveliness:

子俊媽咪,

He is studying in bilingual class. He did not take any pre-nursery class before. Because he was born in 24/12, he is a very very little boy. Maybe I will let me repeat k1. But I have not decided yet he will repeat here in Funful or other kindergarten.

[ 本文章最後由 yansy 於 07-10-11 18:06 編輯 ]

原文章由 薳然媽媽 於 07-10-10 23:35 硐表
yansy,

我今日都發現薳然呢班都開始練小小線條啦.  
您囝囝可能好快就要學寫字添啦.

薳然媽媽,

Maybe he needs to write in the next half academic year. But i think it is quite hash for him to write as their fingers are not strong enough to hold the pencil and write.

其實各位讀pre-nursrey 小朋友0既媽咪, 有無唸住0係邊度讀k1呢???

sorry, 要更正, 頭先問薳然野, 佢話係綺琳, 唔係綺玲呀.  另外,靄兒係姓吳.

佢今日終於話自己唔係同家晞坐嘞.  佢話一翹sit next to Evelyn (佢自己). 咁我問佢邊個坐家晞隔離,佢眼仔碌碌想用心諗,但諗極都諗唔起,跟住再講多一次一翹 sit next to Evelyn, 笑c我

原文章由 薳然媽媽 於 07-10-11 11:58 硐表

張志樂, 男仔
岑曉瑩, 女仔
袁和希, 男仔
鍾子文, 男仔
靄兒, 好似係女仔 (聽 ...

Yansy,

原來您囝囝係細仔,不過我諗佢d手指練練吓就可以搾到筆架啦,您係屋企有無比佢試吓搾筆寫字架? 
我之前都有比,所以薳然整整吓都識搾筆,練多d就得架啦.

原文章由 yansy 於 07-10-11 18:09 硐表

薳然媽媽,

Maybe he needs to write in the next half academic year. But i think it is quite hash for him to write as their fingers are not strong enough to hold the pencil and write.

Yansy,

其實都未決定, 因為都仲觀察緊方方嘅教學方式同程度啱唔啱自己個囡同埋係唔係我所期望嘅.  如果話同類型嘅幼稚園, 就未必一定轉, 因為方方係一間唔錯嘅幼稚園, 尤其, 以方方嘅程度上小學一定無問題, 而且, 近屋企, 我一向主張返學近啲, 無咁嘥時間同無咁危險.  因為都唔係有好大推動力要轉校,  所以, 我只係報咗兩間 - Victoria 同 ESF, 兩間之中, 只係Victoria 要面試, 睇吓考唔考到 , 而 ESF, 就唔駛擔心/操心, 所有申請由內部審批, 由學校決定俾唔俾位, 好似抽獎咁.  而家唔諗咁多住, 等考到先算.  

妳囝囝呢, 睇見妳話可能喺第二間 repeat k1,妳報咗邊幾間呀?  妳囝囝真係最細嗰月, 喺幼稚園嗰頭兩年, 尤其係學寫字嘅階段, 喺能力上就真係會有好明顯嘅分別, 但其他方面, 其實都唔駛太擔心, 所以, 我覺未必一定要 repeat, 只要寫字嗰方面, 唔好太心急, 等小朋友嘅 fine motor 發展得好先開始寫, 咁佢哋隻手仔先夠力同協調到嘛, 我相信, 學校啲老師都會咁同妳講.  慢慢嚟, 佢哋仲咁細, 有排讀, 最緊要而家返學開心, 幼稚園時期一定要幫佢哋追求愉快學習, 因為, 過咗呢幾年到升小學就會身不由己, 係咁俾人催谷, 所以, 我先至想俾家晞喺 IB 嗰邊上, 不過, 又會好貴, 仲猶疑緊

原文章由 yansy 於 07-10-11 18:12 硐表
其實各位讀pre-nursrey 小朋友0既媽咪, 有無唸住0係邊度讀k1呢???

薳然媽媽,

係呀, 係呀!  家晞都講得啱呀, 我問佢係唔係同薳然坐, 佢話唔係, 係同 Elaine 同子文坐, 又有提志樂同一翹, 唔知佢係咪講緊成張枱嘅小朋友呢

我噚日同家晞溫中文, 當佢揭到 "刀" 字, 佢突然轉咗神情同語氣, 好老積咁話 "唔好攞刀呀吓", 仲做埋動作, 攞住本書向外同我哋講, 即係好似喺學校先生講書咁款.  家晞平時喺屋企好鍾意扮先生, 薳然有無咁o架?

原文章由 薳然媽媽 於 07-10-11 23:23 硐表
sorry, 要更正, 頭先問薳然野, 佢話係綺琳, 唔係綺玲呀.  另外,靄兒係姓吳.

佢今日終於話自己唔係同家晞坐嘞.  佢話一翹sit next to Evelyn (佢自己). 咁我問佢邊個坐家晞隔離,佢眼仔碌碌想用心諗,但諗極都諗唔起,跟住 ...

原文章由 lsw0316 於 07-10-12 16:52 硐表
Yansy,

其實都未決定, 因為都仲觀察緊方方嘅教學方式同程度啱唔啱自己個囡同埋係唔係我所期望嘅.  如果話同類型嘅幼稚園, 就未必一定轉, 因為方方係一間唔錯嘅幼稚園, 尤其, 以方方嘅程度上小學一定無問題, 而且,  ...

lsw0316,

thanks for your reply. I'm still observing the teaching method and level of Funful now. I'm told that the level of Funful is higher than the kids studied. But in my experience, it is quite difficult for my son to recognise the chinese words.Funful does not use flash cards. But for those kids taught by flash cards, they can really recognise the words, say in KV and some other kinders.

I've applied St Catherine and KV for my son. Unfortunately, the interviews are arranged in the same session. I think I have to make a dicision before bringing my son to the interview. I have to choose one of them.

hi yansy,

原來係細仔, 佢地起初學習上係比較困難同慢, 不過慢慢會跟得上. 如果你覺得佢好辛苦, 咪repeat law. 放心啦.

原文章由 yansy 於 07-10-11 18:04 硐表

子俊媽咪,

He is studying in bilingual class. He did not take any pre-nursery class before. Because he was born in 24/12, he is a very very little boy. Maybe I will let me repeat k1. But I have not  ...

今朝一早子俊已經話唔返學, 跟住氹佢一輪終於出左門口. 今朝係工人姐姐帶佢返學, 突然工人打電話比我話佢係學校門口唔肯返學, 喊住要返屋企, 我就話你只要將子俊交到比老師就無問題, 果然老師一抱子俊, 子俊就即時無喊 (因為之前都試過係咁). 跟住放學時, 我地係愉景新城食野, 點知子俊開始鈕計, 要訓覺又話要返堅企, 個樣好唔舒服咁, 我抱住佢發覺佢好熱, 即刻同佢返屋企量體溫38.8, 即刻俾退燒藥佢食, 但係都退唔到燒, 跟住睇醫生....已家先訓左 . 唉....開學到而家已經第8次睇醫生喇.... . 剛剛先長番少少肉, 又要食藥喇 .

我打電話比梁老師話子俊發高燒, 佢話都發覺佢今日唔多講野, 問佢係唔係唔舒服, 子俊又話無. 可能近放學時才開始發燒.

我有個問題想請教大家. 唔該哂.

子俊經常唔肯擦牙. 又氹又閙都唔得, 我試過買唔同既牙刷同牙膏, 又試過話唔擦牙d牙會生蟲, 同學仔唔同佢玩, 有牙菌膜捉佢(有隻教擦牙cd內容係咁), 都係唔得.

尋日朝擦牙時佢話要ng ng, 跟住坐係痰觀仔唔肯起身, 又無ng ng. 為左要趕得到巴士, 就只係. 今朝又係咁唔肯起身, 我覺得佢講大話, 於是我話唔駛擦牙喇, 你仲要唔要ng ng? 佢即該話唔駛仲企埋起身. 真係激死我.
得個2歲半人仔, 竟然識講大話.  

我每日最頭痛就係同佢擦牙. 有無媽咪有好方法可以幫到我呀. ???? Please.

家晞媽咪,

家晞好得意呀, 識得話唔好攞刀呀吓, 証明佢好留心聽書 .  薳然都有扮老師, 不過多數扮老師點名, 同埋祈禱謝謝主....., 之後雙手做扒飯既手勢話"食呀食呀", 我相信係梁老師每次都做呢個動作, 所以佢學左 .

今日薳然又提多兩個同學仔既名啦, 一個叫綽琪, 係女仔, 但另一個我依家記唔起添, 大肚婆特別無記性 .

原文章由 lsw0316 於 07-10-12 17:03 硐表
薳然媽媽,

係呀, 係呀!  家晞都講得啱呀, 我問佢係唔係同薳然坐, 佢話唔係, 係同 Elaine 同子文坐, 又有提志樂同一翹, 唔知佢係咪講緊成張枱嘅小朋友呢

...

yansy,

我諗唔一定要用flash card 令d小朋友先會容易d記得中文/英交字喎.  我個囡未讀方方n1時, 一隻中文未都唔識, 但開學派書後我只係攞本中文書同佢講左幾日, 依家佢成本中文書d中文字都識哂啦.  我想係咪主要睇返小朋友係咪真係有興趣學咋.

另外, 上星期有一日中午12:45左右, 我經過愉景新城, 見到有好多St. Catherine & Kentville既小朋友係樹等校車(人數相等,可能仲多過一間愉景新城既方方學生,實在令我驚訝),我觀察覺得讀St. Catherine d小朋友係活潑開朗d,根德園就靜態d,我有幾個同事d仔仔囡囡都係St. Catherine畢業, 佢地都比較精靈,我有朋友係St.Catherine度做,去年可以帶到我入去St. Catherine參觀校社,雖然地方唔算太大,但須要既設施(沙池,水池,etc)都有&齊備,亦都見到d功課好深. 而根德園呢,我見d學生都係比較靜d既,我囡囡有個芭蕾舞同學仔,好靜既&會好順服跟老師指令做野,就入左根德園,我有個鄰居都係,我覺得佢又係比較靜態,都係入左根德園,所以我諗根德園係收d比較乖巧既小朋友,方便d老師容易教導. 不過我有一個鄰居佢話佢隔離屋既小朋友讀左根德園之後返到屋企就變得好曳,但老師卻話佢返學好乖,佢媽咪話個囡返學同響屋企係兩個人,唔知會唔會係佢地日頭學校抑制住自己應有既性格,返到屋企就要發洩出來.另外,我老公有個朋友個囝囝剛剛暑假響根德園畢業,佢都係好靜架,男仔咁靜,我覺得好怪囉.所以我諗您要睇返自己囝囝既性格,響咩環境讀書會配合d來考慮邊一間好d.

原文章由 yansy 於 07-10-12 18:07 硐表

lsw0316,

thanks for your reply. I'm still observing the teaching method and level of Funful now. I'm told that the level of Funful is higher than the kids studied. But in my experience, it is quite ...

子俊媽咪,

子俊除左發燒,仲有無其他唔舒服呀?
有無帶佢去睇醫生呀? 希望佢快d好返,快d好返.
尋晚唔記得講,薳然尋晚攞住個電話走黎問我:打比子俊好唔好呀? 跟住我扮撥電話號碼,叫佢同子俊講.

原文章由 子俊寶寶 於 07-10-12 21:49 硐表
今朝一早子俊已經話唔返學, 跟住氹佢一輪終於出左門口. 今朝係工人姐姐帶佢返學, 突然工人打電話比我話佢係學校門口唔肯返學, 喊住要返屋企, 我就話你只要將子俊交到比老師就無問題, 果然老師一抱子俊, 子俊就即時無 ...

子俊媽咪,

關於刷牙問題,想問吓您有無比子俊睇住您地刷牙架 ?
比佢睇吓您或者佢最尊敬既人,佢會跟住做架啦.
同埋刷牙呢家野,最好就由小做起(即係bb仔幾個月大開始),等佢地知道呢d係生活必須既一部份,往後就唔會有咁大問題架啦.
薳然一直都肯早晚刷,風雨不改,最近2,3個月,佢見到我地朗口,就開始要跟住我地學朗口,之前只係識得刷完之後,飲左d水(我地比飲得既水佢刷).
另外,我係買first teeth牙膏比佢刷架,有香蕉蘋果味,又食得,又護到牙齒,好似又幾好味,薳然成日爭住要 jit多d,佢可以食多d麻,睇吓您試唔試吓比子俊試吓,可能都引起佢刷牙既興趣.

原文章由 子俊寶寶 於 07-10-12 22:35 硐表
我有個問題想請教大家. 唔該哂.

子俊經常唔肯擦牙. 又氹又閙都唔得, 我試過買唔同既牙刷同牙膏, 又試過話唔擦牙d牙會生蟲, 同學仔唔同佢玩, 有牙菌膜捉佢(有隻教擦牙cd內容係咁), 都係唔得.

尋日朝擦牙時佢話 ...

子俊媽咪,

38.8 度 好高燒喎!  唔怪得佢返學扭計啦!  咁高燒, 有無喉嚨發炎呀?  其實等子俊好番哂, 有無諗住同佢打流感針?  不妨問吓子俊睇開個醫生嘅意見吖.  家晞個醫生就 recommend 小朋友要打, 我都覺得打咗之後, 唔係話絕對不會病, 但病狀真係輕微好多.   而且, 今日睇報紙話流感對 2 歲以下嘅小朋友嚟講都幾危險, 雖然, 我哋嘅囝囡已經超過 2 歲, 但係如果病得咁密, 做父母真係會好擔心o架, 不如下次問吓醫生意見啦!  希望子俊快啲好番, 快啲返學!

原文章由 子俊寶寶 於 07-10-12 21:49 硐表
今朝一早子俊已經話唔返學, 跟住氹佢一輪終於出左門口. 今朝係工人姐姐帶佢返學, 突然工人打電話比我話佢係學校門口唔肯返學, 喊住要返屋企, 我就話你只要將子俊交到比老師就無問題, 果然老師一抱子俊, 子俊就即時無 ...
‹ 上一主題|下一主題