用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天水圍天主教小學 小一新生come!come!come
樓主: henryandjo
go

小一新生come!come!come [複製鏈接]

醒目開學勳章

原文章由 HoWangMami 於 08-1-11 15:14 發表
請問今次小一是否仍然用讀卷形式考試呢

妳好 幾時考呀 灝宏如何呀 琪琪15-18考試 好心散 小測英文42分 其他合格.......
我女2001年1月8日QE出世  

原文章由 gloriap 於 08-1-11 23:59 發表

妳好 幾時考呀 灝宏如何呀 琪琪15-18考試 好心散 小測英文42分 其他合格.......

HI,好耐冇見啦,我地14-17考呀,灝宏上次都好麻麻呀,希望今次習慣左會好d,呢個星期都考左默書,暫時知道英文ok,中文未知!
唉,心散一定有,我唔返屋企佢都唔坐定做功課溫書,比d時間琪琪啦,小朋友好快追番

原文章由 henryandjo 於 08-1-11 22:01 發表

我諗會掛,我問我個仔,佢話會,唔讀就大鑊啦,我個仔多數都唔識點做,次次做練習都要我解釋點做佢先做到

其實我都有問呀仔,佢都話係,不過有時佢講既野有d信唔過,所以問多句
大家努力啦!

原文章由 孔sir 於 08-1-11 22:30 發表
沒記錯的話應該係讀卷,但唔肯定,最好問一問班主任老師,好似小一都是讀卷的,小二就無......

孔sir
thank you!!!

有日件體育衫未乾,so我叫個仔著校服,點知嗰日考體育,唔知會唔會扣分呢??

醒目開學勳章

原文章由 HoWangMami 於 08-1-12 09:28 發表

HI,好耐冇見啦,我地14-17考呀,灝宏上次都好麻麻呀,希望今次習慣左會好d,呢個星期都考左默書,暫時知道英文ok,中文未知!
唉,心散一定有,我唔返屋企佢都唔坐定做功課溫書,比d時間琪琪啦,小朋友好快追番 ...

妳仔1年考幾次?琪琪第1次....
我女2001年1月8日QE出世  

唔知各位家長知唔知,中午時段係咪有個姨姨接order送飯俾d天天學生?因為我送飯時成日都見到有個姨姨推住架車仔送飯來天天,都有幾十個飯盒,唔知有冇家長識佢或可以聯絡到佢呢?我有少少興趣

原文章由 gloriap 於 08-1-15 23:01 發表

妳仔1年考幾次?琪琪第1次....

呀仔一年考四次呀,不過其中2次期考係只考中英數常四科!

有關中午時段有個姨姨接order送飯俾d天天學生。

學校已經出了指和回條請家長不要光顧那位女士,因為有老師發現她的飯盒有些問題,包括發現些小動物及餸菜欠缺營養,加上無牌經營熟食是違法的,對家長及小朋友亦無保障,萬一出現食物中毒問題,亦無從追究。你可知她一天做多少個飯盒嗎?她在家一個中午做超過80個飯盒,你說可以有多衛生?如何保證飯餸來到學校還暖?我知道在這裡討論的家長都是十分關心孩子的,我也是,所以才提出讓大家想想。

原文章由 孔sir 於 08-1-17 10:51 PM 發表
有關中午時段有個姨姨接order送飯俾d天天學生。

學校已經出了指和回條請家長不要光顧那位女士,因為有老師發現她的飯盒有些問題,包括發現些小動物及餸菜欠缺營養,加上無牌經營熟食是違法的,對家長及小朋友亦無保障,萬一出 ...

多謝孔sir,我都知唔係咁好,但怕有時趕唔切煮飯or有野做送唔到飯先可能搵個姨姨幫手,你咁講一講又提醒左我,都係買麥當當佢食算啦,thanks

原文章由 henryandjo 於 08-1-18 11:31 發表

多謝孔sir,我都知唔係咁好,但怕有時趕唔切煮飯or有野做送唔到飯先可能搵個姨姨幫手,你咁講一講又提醒左我,都係買麥當當佢食算啦,thanks

不如你考慮係學校訂餐啦,方便又安全,我仔自從第一個月送飯比佢,第二個月佢就話要試下食學校訂既餐,跟住一直到而家,佢都要訂餐,唔肯再比我送啦!不過自從佢訂餐之後,好多以前唔肯食既野而家都食,仲肯試食d新既野,我覺得都幾好呀!

原文章由 HoWangMami 於 08-1-18 02:24 PM 發表

不如你考慮係學校訂餐啦,方便又安全,我仔自從第一個月送飯比佢,第二個月佢就話要試下食學校訂既餐,跟住一直到而家,佢都要訂餐,唔肯再比我送啦!不過自從佢訂餐之後,好多以前唔肯食既野而家都食,仲肯試食d新既野,我 ...

其實我地而家都係訂餐架 ,不過下個月(2月),我個仔要求我送飯,我見下個月放年假,返得半個月學,咪應承佢囉,我問個姨姨d資料就係萬一有咩突發事我送唔到飯先call佢幫忙啫
我個仔都係自己訂餐之後真係食多左野,好似平時去餐廳,我會用個碗仔'不'俾佢食,但而家相反,我用碗仔,佢食大碟

原文章由 henryandjo 於 08-1-18 17:50 發表

其實我地而家都係訂餐架 ,不過下個月(2月),我個仔要求我送飯,我見下個月放年假,返得半個月學,咪應承佢囉,我問個姨姨d資料就係萬一有咩突發事我送唔到飯先call佢幫忙啫
我個仔都係自己訂餐之後真係食多左野,好 ...

原來係咁,明白了!
你尋日有冇去同學仔個生日會呀?

原文章由 HoWangMami 於 08-1-21 02:43 PM 發表

原來係咁,明白了!
你尋日有冇去同學仔個生日會呀?

我有去,你有去呀??我都唔知邊個係你tim?

原文章由 henryandjo 於 08-1-22 18:46 發表

我有去,你有去呀??我都唔知邊個係你tim?

有呀,不過我去左一陣就走啦,因為呀仔佢好怕去一d好多人好嘈既地方,由其去mc記既生日會,不過我因為想佢克服呢個困難,所以我好多時都一定要佢去!果日佢都好驚架,但我一定要佢送份禮物比同學,跟住要坐一陣先同佢走,佢都做到,不過個樣就想喊咁樣
我有問佢你仔有冇黎,佢話冇呀,可能驚到咩都睇唔到

原文章由 HoWangMami 於 08-1-23 02:44 PM 發表

有呀,不過我去左一陣就走啦,因為呀仔佢好怕去一d好多人好嘈既地方,由其去mc記既生日會,不過我因為想佢克服呢個困難,所以我好多時都一定要佢去!果日佢都好驚架,但我一定要佢送份禮物比同學,跟住要坐一陣先同佢走,佢 ...

下....係呀,我成日見佢都唔似咁細膽喎,同我個仔跑來跑去玩,咁你要帶佢出多d街先得啦,西貢親子旅行你有冇報名呀?我一家4口齊齊去玩呀,我2個仔就大膽過你個仔,仲煩到嘔添

原文章由 henryandjo 於 08-1-24 14:38 發表

下....係呀,我成日見佢都唔似咁細膽喎,同我個仔跑來跑去玩,咁你要帶佢出多d街先得啦,西貢親子旅行你有冇報名呀?我一家4口齊齊去玩呀,我2個仔就大膽過你個仔,仲煩到嘔添 ...

尋日玩開心嗎?我冇報名呀,因為近年尾,一來本身忙,二來呀個個表弟考帶,答應去睇,所以去唔到!
其實佢唔係細膽,係對聲音太敏感,所以佢唔鍾意果度d音響太大聲,佢如果真係細膽,我就唔駛擔心咁多啦,佢係屋企同細老成日做d高難度動作,我真係投晒降

各位1C班媽咪:

你們的小朋友有否被陳贊宇打呢?因為我的兒子經常在集隊時被打! 我亦多次聯絡班主任,最後她的回覆是:「已聯絡他的家長。」但是由開學至今仍然被打。他也不斷問我有否向老師或陳同學的家長投訴!還說:「有時我真的想還手!但是我知道不能打架。」聽到他這樣說我覺得自己很無能。雖然小朋友的問題應待他自己學習解決,但是每天早上聽到他說:「希望他今天不要再打我!」我心想他每天的希望是這個嗎?
我曾了解是否一起玩時打他呢?但是他說:「他經常打我,我不要這樣的朋友!」

到現在下學期也開始了,我真的不知怎樣處理?
五加皮

原文章由 五加皮 於 08-1-29 02:39 PM 發表
各位1C班媽咪:

你們的小朋友有否被陳贊宇打呢?因為我的兒子經常在集隊時被打! 我亦多次聯絡班主任,最後她的回覆是:「已聯絡他的家長。」但是由開學至今仍然被打。他也不斷問我有否向老師或陳同學的家長投訴!還說:「有時 ...

陳贊宇係幾百厭,我個仔同佢係讀同一間幼稚園,so識左佢好耐,佢係幾令老師勞氣,成日俾老師罰,佢媽咪都冇晒佢付,但佢未打過我個仔,我諗每一班都有d呢類學生,都幾難搞

回覆 #179 henryandjo 的文章

NO! NO! NO!
我今年看飯看1B班,冇小朋友會打人,d小朋友都幾乖架.直得讚賞
‹ 上一主題|下一主題