用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 聖保祿天主教小一新生
樓主: TTMA
go

聖保祿天主教小一新生 [複製鏈接]

我也是在校訂課本,和你一樣沒有中習作簿一下(1,2),學校應該遲些會派,因書單是有這兩本的.
原文章由 lukveronica 於 08-1-25 22:05 發表
你們是否於學校訂課本?請問中文習作簿一下1,2 派未,我唔到呀!!!  

唔該晒!阿女扁晒嘴:(
原文章由 sallywcng 於 08-1-26 14:53 發表
我也是在校訂課本,和你一樣沒有中習作簿一下(1,2),學校應該遲些會派,因書單是有這兩本的.

應該個個小三學生都要考, 上學期老師會派好多中同數一份份既 TSA 比佢地番屋企練習下, 做一份中文都要花幾多時間, 又有閱讀理解, 聆聽, 作文, 英文TSA 就少d, 唔好忘記仲要做其他功課, 一日平均最低消費5,6樣, 難唔難我就未知因為係下學期5月同6月先考, 上學期中, 英, 數測驗同考試份卷都已經照TSA 模式出, 我唸到時考TSA 應該差不多, 唔駛咁緊張個TSA 試又唔會影響係學校既成績, 攪掂個校內試先啦
原文章由 kyma1128 於 08-1-26 12:49 發表

Hi,台長,請問是否個個三年級學生都要考TSA呢?又難唔難呢? 請賜教!

[ 本文章最後由 chatroom台長 於 08-1-28 11:02 編輯 ]

小女現k2讀寶血幼稚園得20分,入聖保祿或聖芳濟各好?

你入得嚟 sppc 呢度問, 我哋梗係叫你揀 st.paul 啦!

原文章由 tsechris 於 08-1-30 20:24 發表
小女現k2讀寶血幼稚園得20分,入聖保祿或聖芳濟各好?

Hi Kyma,

亞 irenec 收錯料其實我女只係小二拎過 top ten , 學校政策無改到, 雖然上, 下學期的成績表都無名次, 但下學期每班都設有10個學業優良獎 = top ten, 如果你女無份即係考頭10名唔係佢啦, 咁就要估下自己個女既排位喇 !

成績表是冇排名次的,只分Grade.
想知啊女考第幾?可以try to ask class teacher,有些老師會講你女女大概考第幾名的range(example: 10 to 15 in that class),通常家長看到result都略知一二呢!
學校的測考程度雖然都幾(有些)深,但往往考到科科A的都有10個、8個的(per class)。
以我所知,好似每班都設有頭10名學業最叻的獎and5名最佳進步獎。
平常分計50%(25% per each test), exam計50%.雖然exam不派卷,都可從兩次test計平均分得知exam考到幾多分。
另外我不知P.1 1st term得一次 test是否計50%呢?
有冇家長知默考是否計平時默書的分數呢?如有?怎計算?
原文章由 kyma1128 於 08-2-24 02:24 發表

等咗咁耐,終於有school report,你們囡囡考得好嗎? 但是report上沒有排名次, 問過老師她說學校沒有排名次的 ,不論 班上or 全級. (高興的見到台長囡囡咁叻,年年top ten), 是否學校今年改了政策?

[ 本文章最後由 feel0204 於 08-2-25 16:00 編輯 ]

聽高年級的冢長說,所有默書也會計分,除D老師講明唔計分之外!!!
原文章由 feel0204 於 08-2-25 12:26 發表
成績表是冇排名次的,只分Grade.
想知啊女考第幾?可以try to ask class teacher,有些老師會講你女女大概考第幾名的range(example: 10 to 15 in that class),通常家長看到result都略知一二呢!
學校的測考程度需然都幾( ...

Hi kyma1128,
請問P.1 上學期最後一次的中默(好似係一次過Pre默8課在默書簿上而有計分)是否計算在內?
thank you!

原文章由 kyma1128 於 08-2-25 17:58 發表
Hi,feel0204, 在school report上,中英黙書都有其獨立的Grade, 咁應該係平時咁多次黙書的總平均分(例如上學期有6次中黙,將全部分數+起來,然後/6=平時中黙書的總平均分),這部份佔50%,再加埋期考分數(佔50%),就=school  ...

明白!thank you!例如創意默書、Pre dict。
原文章由 lukveronica 於 08-2-25 14:04 發表
聽高年級的冢長說,所有默書也會計分,除D老師講明唔計分之外!!!  

Any mum or dad know?
原文章由 kyma1128 於 08-2-26 13:53 發表

好似話唔計;其實好多嘢我都不知道.起初唸住拿report時可以look下個女d exam papers,奌知都係無,個女話之前老師上課時有講番d answers, 但就無派卷俾學生睇,都唔知自己幾多分. 所以,縱使知平時分,都計唔到最後的中英 ...

[ 本文章最後由 feel0204 於 08-2-27 10:36 編輯 ]

醒目開學勳章

學校網出0左停課特別通告喇, 多多每日留意呀.

班主任今朝都打0左电話比我, 好清楚好詳細; 要打咁多個电話, 真係唔該0西.

醒目開學勳章

頭先中午, 大小姐已經打电話比我: "媽咪, 我好悶呀."......第一日咋播...

放完長假就測驗, 咁就梗係溫書啦. 大小姐日日響婆婆度, 個場係佢兩婆孫既, 真正做到幾多正經野都好難講...

原文章由 kyma1128 於 08-3-13 17:29 發表

Hello,YongXin, long time no see , how are you?

Would you go to school next Mon/Tue to pick up the exercise bks for further revision? For me I, I, I...

I was wondering what your da ...

‹ 上一主題|下一主題