用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 農圃道官立小學 農圃道官小家長請進
樓主: 乖乖
go

農圃道官小家長請進 [複製鏈接]

超級版主

原文章由 hlw2001 於 07-9-4 12:58 PM 硐表

召藥師, 你好!  我囡囡都係讀1D班的, 同你囝囝同班, 以後真係要多多交流了.  昨日開學日, 我囡囡都話沒有安排小息, 帶返學校的小食都要放學上校車先食.  囡囡話我知老師叫同學仔分開兩組, 一組就自我介紹, 一組就 ...

係?!!咁真係太好喇!!我地可以多多交流同照應喇!!

我都覺得奇怪,阿仔佢話琴日係謝老師(後尾不停問佢先記得),今日問佢,佢直頭講林老師唔再做佢班主任,轉左做謝老師。

奇喇!阿仔琴日有係課室食蛋糕,不過老師冇安排佢地去洗手,今日佢講今次有去廁所洗手先係課室食餅,唔通佢琴日偷食?真奇怪。

另外老師提佢地星期四要帶圍裙返學,驚佢地整烏糟校服,死啦,我做人阿媽咁耐都冇一條圍裙,因為我怕麻煩。

原文章由 召藥師 於 07-9-4 13:44 硐表

我都覺得奇怪,阿仔佢話琴日係謝老師(後尾不停問佢先記得),今日問佢,佢直頭講林老師唔再做佢班主任,轉左做謝老師。

奇喇!阿仔琴日有係課室食蛋糕,不過老師冇安排佢 ...

之前我有一個朋友佢個女都係成日轉老師.一年轉咗4個,仲成日請假,都唔知叫d學生點跟得上.

我個囡囡話今日d飯好好味食晒.我覺得奇怪,因為免牛飯有什菜豆,都平時都唔食,奇怪今日竟然食晒,都唔知係咪真,係就好剌!唔使敬驚佢係學校食唔慣或者係唔食.

原文章由 112868 於 07-9-4 14:56 硐表

之前我有一個朋友佢個女都係成日轉老師.一年轉咗4個,仲成日請假,都唔知叫d學生點跟得上.

我個囡囡話今日d飯好好味食晒.我覺得奇怪,因為免牛飯有什菜豆,都平時都唔食,奇怪今日竟然食晒,都唔知係咪真,係就好剌!唔 ...

我個仔佢話 d 飯好好味,仲想食多一碗呀!可能多同學仔一齊食開心d,所以佢地乜都食囉......  

係呢, 你個囡學号幾多呀,我個囝 25 號,多多指教!

超級版主

原文章由 112868 於 07-9-4 02:56 PM 硐表

我個囡囡話今日d飯好好味食晒.我覺得奇怪,因為免牛飯有什菜豆,都平時都唔食,奇怪今日竟然食晒,都唔知係咪真,係就好剌!唔 ...

阿仔都話好好味唔夠食

另外今日發生件小事,阿仔係合一道放學,佢個班夾埋只得兩個去合一道,老師又冇帶佢地去,只係叫佢地自己行,阿仔同個同學又唔點行,跟住係度喊(流左幾滴眼淚),好彩有風紀姐姐帶佢地去。我都知開學初期老師會好忙,但係希望佢地都能照顧到小部份ge學生,佢地只係番左學兩日,試過係合一道放學一次咁多,在冇老師帶領或指引下要佢地自己由一年班課室自行行去放學真係有d難度(仲要我個仔唔夠醒目,唔識問人)。

[ 本文章最後由 召藥師 於 07-9-4 15:29 編輯 ]

原文章由 召藥師 於 07-9-4 13:35 硐表

今日真係唔駛帶住喎,不過可能唔同班ge老師有唔同安排啦!

今日試食,我個仔竟然話唔夠食(佢係瘦仔,平時食大半碗飯"321比例")。

雖然我唔知d飯有冇味精,不過阿仔話d飯係用膠盒裝住,欣賞佢夠環保。 ...

我頭先打左番屋企問佢啦,真係唔駛帶呀.......

亞仔試食時跌咗舊牛肉落條褲度,論盡豬黎嫁.......

原文章由 召藥師 於 07-9-4 13:44 硐表

奇喇!阿仔琴日有係課室食蛋糕,不過老師冇安排佢 ...

阿囡今日好開心話比我聽, 今日有小息啦, 仲有很多棋類玩! 甘我問阿囡玩了多少局, 佢話等到隔離那位同學嘆完餅餅, 開始想捉棋時, 就己經響鐘了, 都未開始玩.  俾佢笑死!

另外, 知不知道除了食飯要穿圍裙外, 畫畫堂又是否要另備一條圍裙呢?

超級版主

原文章由 hlw2001 於 07-9-4 03:34 PM 硐表

阿囡今日好開心話比我聽, 今日有小息啦, 仲有很多棋類玩! 甘我問阿囡玩了多少局, 佢話等到隔離那位同學嘆完餅餅, 開始想捉棋時, 就己經響鐘了, 都未開始玩.  俾佢笑死!

另外, 知不知道除了食飯要穿圍裙外, 畫 ...

我諗日日帶定就冇蝕底
我個仔都有話同同學捉棋,不過佢又唔知叫乜棋。
另外佢講有d同學自己帶左圖書返學睇,問佢就話課室冇圖書睇,我諗聽日要俾本佢帶去睇先得。

原文章由 hlw2001 於 07-9-4 15:34 硐表

另外, 知不知道除了食飯要穿圍裙外, 畫 ...

我個仔係B班, 佢又冇話要帶圍裙 wor, 我本來都有提意, but, 佢話其他同學唔帶, 佢一個帶好肉酸喎, 比佢激死........

原文章由 乖乖 於 07-9-4 15:15 硐表

我個仔佢話 d 飯好好味,仲想食多一碗呀!可能多同學仔一齊食開心d,所以佢地乜都食囉......  

係呢, 你個囡學号幾多呀,我個囝 25 號,多多指教! ...

我個囡29号呀.

阿囡話今日食飯時有個小朋友整到成件衫都係,唔知係咪你個囝囝呢?隔離C班都要帶圍 裙.唔知點解B班唔使呢?問阿囡,佢又話老師冇講喎!

佢地班主任今日仲同佢地逐個影相喎!好開心喎!

原文章由 召藥師 於 07-9-4 15:19 硐表

阿仔都話好好味唔夠食

另外今日發生件小事,阿仔係合一道放學,佢個班夾埋只得兩個去合一道,老師又冇帶佢地去,只係叫佢地自己行,阿仔同個同學又唔點行,跟住係度喊(流左幾滴眼淚),好彩有風紀姐姐帶佢地去。我都知開學 ...

其實我覺得小一生係頭 1-2星期都應該帶一帶佢地,初黎步到, 正所謂人生路不熟,莫講咁細個,大人都要摸多兩三次先認得啦,好彩有風紀哥哥姐姐幫手。不過, 放學嘅時候, 人又多車又多, 真係要小心小心!

原文章由 112868 於 07-9-4 16:14 硐表

我個囡29号呀.

阿囡話今日食飯時有個小朋友整到成件衫都係,唔知係咪你個囝囝呢?隔離C班都要帶圍 裙.唔知點解B班唔使呢?問阿囡,佢又話老師冇講喎!

佢地班主任今日仲同佢地逐個影相喎!好開心喎! ...

哈哈哈.....佢話有個同學仲整得 dirty 過佢,佢話自己只係小小姐,不過唔知係咪掩飾呢.........

逐個影相咁開心!! 等我放工問清楚佢先.......多謝報料

係呢,你係唔係全職媽媽呀?

原文章由 乖乖 於 07-9-4 15:15 硐表

係呢, 你個囡學号幾多呀,我個囝 25 號,多多指教! ...

阿囡29号.

阿囡話今日有個小朋友食飯時整到成件衫都係.唔知係唔係你個囝囝呢?隔離C班都要帶圍裙,唔知點解B班唔使帶圍裙呢?阿囡話老師冇講喎!

佢話老師今日仲同佢地逐個影相喎!佢話好開心喎!

你個囝做完果張寫名紙未?底面都要喎.太多啦!如果個名多筆劃就淒涼啦!寫咁多.

原文章由 乖乖 於 07-9-4 16:25 硐表

哈哈哈.....佢話有個同學仲整得 dirty 過佢,佢話自己只係小小姐,不過唔知係咪掩飾呢.........

逐個影相咁開心!! 等我放工問清楚佢先.......多謝報料

係呢,你係唔係全職媽媽呀? ...

係呀!我仲有個細仔讀緊K3.

原文章由 召藥師 於 07-9-4 15:45 硐表

我諗日日帶定就冇蝕底
我個仔都有話同同學捉棋,不過佢又唔知叫乜棋。
另外佢講有d同學自己帶左圖書返學睇,問佢就話課室冇圖書睇,我諗聽日要俾本佢帶去睇先得。 ...

我呢兩日都有比本圖書阿囡帶返學校, 因為迎新日果日老師話每天都有早讀課, 可以自己帶圖書或雜誌回學校睇.  雖然唔知頭三日的上課安排, 不過你話齋, 帶定無蝕底! 所以阿囡今日放學好開心話比我聽老師讃佢喎, 仲同其他同學講, 閱讀是個好習慣呢!

原文章由 112868 於 07-9-4 16:14 硐表

我個囡29号呀.

佢地班主任今日仲同佢地逐個影相喎!好開心喎! ...

哈哈哈.......佢話有個同學整得仲 dirty 過佢 wor, 佢只係小小姐 (佢話),唔知係咪掩飾呢......

逐個影相咁開心!! 等我放工問清楚下佢先得.....謝謝報料!

係呢, 你係唔係全職媽媽呀!

原文章由 乖乖 於 07-9-4 17:18 硐表

哈哈哈.......佢話有個同學整得仲 dirty 過佢 wor, 佢只係小小姐 (佢話),唔知係咪掩飾呢......

逐個影相咁開心!! 等我放工問清楚下佢先得.....謝謝報料!

係呢, 你係唔係全職媽媽呀! ...

sorry, 重覆 sent 多次添

原文章由 112868 於 07-9-4 16:27 硐表

阿囡29号.

阿囡話今日有個小朋友食飯時整到成件衫都係.唔知係唔係你個囝囝呢?隔離C班都要帶圍裙,唔知點解B班唔使帶圍裙呢?阿囡話老師冇講喎!

你個囝做完果張寫名 ...

好彩你講下咋,我媽咪冇留意佢有張紙要寫,個儍仔仲話諗住等我返屋企佢先寫,如果等我返去佢先做, 真係唔駛瞓 lu.......

全職媽咪真係好d , 起碼多d 時間照顧下小朋友嘅學業,112868 ,多 d 提點下我呀,唔該!

原文章由 112868 於 07-9-4 16:27 硐表

阿囡29号.

你個囝做完果張寫名 ...

112868,

係咪囡囡講底面都要寫呀?我個囝又話呢張 sheet 係上堂寫, 而唔係屋企寫 wor, 唉, 都唔知信唔信佢好......但備忘錄又冇寫要做呢張 name sheet,  anyway, 都係寫咗隱陣d.......

仲有呀, 聽日要帶 12色顏色筆wor, 備忘錄寫嘅......

原文章由 乖乖 於 07-9-4 18:09 硐表

112868,

係咪囡囡講底面都要寫呀?我個囝又話呢張 sheet 係上堂寫, 而唔係屋企寫 wor, 唉, 都唔知信唔信佢好......但備忘錄又冇寫要做呢張 name sheet,  anyway, 都係寫咗隱陣d.......

仲有呀, 聽日要帶 12色顏色 ...

係呀底面都要寫,仲要帶12顏色.

你返緊工都可以上網架?咁好既,咩工黎架?

原文章由 112868 於 07-9-4 18:31 硐表

係呀底面都要寫,仲要帶12顏色.

你返緊工都可以上網架?咁好既,咩工黎架?

hehehehe.....文職呀! 其實我老闆真係幾好嫁, 只要我地搞掂手頭d野就 OK 啦, 不過梗係唔好太揚咁囉, 我都係呢幾日囝囝剛開學,緊張d 先成日入黎, 平時唔敢咁過份既......
‹ 上一主題|下一主題