用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖瑪加利大幼稚園 讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 2) ...
樓主: Pochacco2001
go

讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 2) [複製鏈接]

Re: 讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 2)

JoJo 寫道:
我想問下冬天小蜜蜂著乜野衫同褲?

依.....早兩年是穿短褲仔 + 長sock的, 上身是制服 + 學校外褸. 我記得那時天氣得15..16度左右, 呀仔仍是短褲仔番去集隊,   讓我想起我小時候也是在冬天, 穿短褲仔上學去, 這種傳統"斷練"現在已經很小了.
不過現在, 小蜜蜂制服已經由女童軍統一規格了, so...現在有沒有制服外套呢????
呀! 題外話, 你們知唔知道,  小蜜蜂隊在最初成立時, 係沒有制服的, 只有領巾. 當時吳校長發覺, 在外觀上沒有很正規的隊形及團隊紀律性, 故自行設計了一套粉藍色t-shirt(背後有小蜜蜂標誌), 深藍色短褲+長白sock的制服(這是小蜜蜂隊制服初形), 在這數年間, 每次參與女童軍的大型活動時, 也因為這醒目制服及團隊表現出眾而引起別人注意, 這型象亦使很多人認識到小蜜蜂隊, 到2年前, 女童軍終於決定制定/統一全港小蜜蜂隊制服, 設計基礎亦使用了本幼稚園的制服為標準. 故一些舊隊員會發現, 現在小蜜蜂隊制服跟之前本園的制服是非常相似的.
從這點亦可發現, 本園的校長/老師們是如果關愛小朋友, 及他們投放的心力是可等偉大....謝謝老師....喵喵

Re: 讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 2)

Jo Jo
以前冬天都系短褲. 不過不知會否改. 因為上年大女為女童軍拍照時原來是有冬季衫.

Pochacco & Jo Jo

大家都知要等D細Sleep 左才可以上來行下.

今天好開心去了一個特別生日會. 兩個女孩子聯辦生日會. 地方特別不在話下 是在近海邊. 而且又有好大個公園. 幾十個小孩跟幾十個大人可以各色其式. 可以燒烤, 傾計及玩真系好Enjoy.

最好的是交一份禮物去可以取回5份禮物回家. (有吃的, 有玩的, 有文具, 有相架仲有頭飾.) 真系好多謝主人家.

Josephine

希望我的孩子茁壯成長

原來係咁, 小蜜蜂制服真係好sharp醒, 好多人都讚套制服靚     

醒目開學勳章 王國長老

felix喵喵,
你又讓我知多一點點有關小蜜蜂制服既Story.

吳校長好厲害呀..    

講真套制服真係好醒神, 仲有一隻大大既可愛小蜜蜂係衫背到. 我好鍾意
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

JoJo,
個日見到你們d小朋友都好叻!而且個個都大個仔大個女咁!
我記得冬天好似可以著白色長襪褲!不過你最好問問先,因為我都唔係好清楚!

Josephine,
嘩!你個女參加o左個咁特別既生日會,咁她一定會好開心啦!
------Pochacco2001(Ming)------

咦?嘜咁轎???我地琴日又去左一個好特別嘅生日會,又係有兩個公主嘅,主人家地方很大,生日會在後花園舉行,背山面海,面積萬餘呎,可容過百賓客,設施齊備--滑梯,千秋樣樣有,仲有一個好似間房咁大嘅鳥籠,小朋友滿載而歸,令到大人細佬都樂而忘返。在此特別多謝主人家熱情的招待!!熱切期待下次再玩過!!!!         
Papadaddy :wave: :mrgreen: :wink: :cheeze: ;-) :-P :lol: :-) :-D 8-)

醒目開學勳章 王國長老

papadaddy,
你形容呢個地方.. 攪到我都好想去見識下   

請問是否私人會所呢
papadaddy 寫道:
咦?嘜咁轎???我地琴日又去左一個好特別嘅生日會,又係有兩個公主嘅,主人家地方很大,生日會在後花園舉行,背山面海,面積萬餘呎,可容過百賓客,設施齊備--滑梯,千秋樣樣有,仲有一個好似間房咁大嘅鳥籠,小朋友滿載而歸,令到大人細佬都樂而忘返。在此特別多謝主人家熱情的招待!!熱切期待下次再玩過!!!!         
主愛我

我想問
宜家禮堂裝修緊, 要直接帶小朋友返課室, 咁家長可以逗留幾耐呢?

下星期五生日會, 我會帶嘉靜返學, 等兩個鐘先放學, 唔知去邊好?

可能泊好架車, 係入面訓一陣.

各位:

請問有沒有人知道什麼時候可以穿冬季校服    還未收到通告呀

下星期五生日會, 我都想帶個女返學, 因為果日係佢正日生日     但我未諗攪乜好    

Dorchiu & 嘉靜媽

你地可以問一下老師可否做家長義工. 因為小孩生日月老師多數會比你地幫手.

Josephine
希望我的孩子茁壯成長

Papadaddy

相個我地系去同一個生日會. 下次有機會相認一下. 不過我都估到你系邊個了. 我希望下次再有機會去. 不如叫佢地攪畢業禮Party可能可以快D.

Josephine

papadaddy 寫道:
希望我的孩子茁壯成長

幼班秋遊D相出左啦,只映到我囡囡後面。點解Halloween D 相仲未有呢 ?

papadaddy & Josephine,
嘩!你們就好啦!聽到都好想去呀!我諗一定好好玩!

SaunderHung,
今日已經出o左通告了!
------Pochacco2001(Ming)------

Pochacco,

Thanks 昨晚收到通告了

哈哈     我都見到幼班d 旅行相, 女女影左2 張都好正面.  

yk - 我都見到嘉靜響吳校長後面  

剛去完學校網站,有Halloween d相睇啦,d小朋友好得意呀

Hellow 各位,
11月17日(星期五)幼班放假,我看到school website 是親子同樂日 - 是否K2 and K3活动呢?

醒目開學勳章 王國長老

fatty126,
你說得冇錯, 明日低班高班 親子同樂日, 幼班放假一天 [quote]
fatty126 寫道:
Hellow 各位,
11月17日(星期五)幼班放假,我看到school website 是親子同樂日 - 是否K2 and K3活
主愛我

天氣開始轉涼了, 記得同小朋友穿多件外褸仔.
大人亦要小心身體.

主佑 身體健康, 精神抖擻  
‹ 上一主題|下一主題