用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 分享蒙特梳利教學法part 2
樓主: Happy小米
go

分享蒙特梳利教學法part 2 [複製鏈接]

GUB,

我都send左pm畀你呀!
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

Most IMS kindergarten students will join ISF Academy (primary) instead of international primary school.

原帖由 elmostoney 於 09-5-15 10:05 發表
讀ims嘅學生大部份都會入is,所以唔存在match唔到一般嘅學校呢個問題,而家連is都話唔收,所以先有問題.

我是新手媽咪,小囡17個月大。
很有興趣了解多一點蒙氏教學法。
請問該如何開始?
有參考書、網頁、課程等介紹嗎?

課程可以參考 兒童無限的網頁:
http://www.infinitychildren.com/

好不容易用咗3日時間追哂part2嘅post,
非常多謝各媽媽的無私分享,令我獲益良多~
事關我冇能力去負擔高昂嘅學費去報讀蒙特梭利學校,不過我都好希望有機會去讀家長班,
依家我都係睇吓書,參考各蒙媽前輩資料再由心出發去教我個女,雖然MeeMee依家先14個月,但係我真係好期待佢兩歲嘅來臨,因為覺得兩歲=magical year,唔敢希望依家所做嘅嘢有回報,但有回應已經可以令我樂透大半天了
共勉之~^^

18/03 - 2.43kg  22/03 - 2.35kg   07/04 -2.93kg   09/04 - 2.92kg   14/04 - 3.21kg  19/05 - 3.90kg   09/06 - 4.27kg   11/07 - 4.91kg

我分別有上堂及睇書, 速成係上堂, 唔明可以係堂上即時發問, 睇書要花較多時間.

原帖由 余魚媽 於 09-5-21 10:25 發表
我是新手媽咪,小囡17個月大。
很有興趣了解多一點蒙氏教學法。
請問該如何開始?
有參考書、網頁、課程等介紹嗎?

想請教下我個女而家啱啱trouble two, 好多野都自己想點就點, 完全唔聽人講, 失晒控. 最後一係要好惡咁鬧佢, 一係就話姨媽黎緊黎嚇佢先好d, 但我又覺得成日都要咁好似唔係咁好, 仲要比c6話我縱個女. 到底起montessori同現實生活應該點樣balance?

之前我儘量"尊重"個女既興趣同自由, 不過而家真係咁得, 定係我之前已經balance唔到所以而家先咁失控?

原帖由 elmolly 於 09-5-25 22:44 發表
想請教下我個女而家啱啱trouble two, 好多野都自己想點就點, 完全唔聽人講, 失晒控. 最後一係要好惡咁鬧佢, 一係就話姨媽黎緊黎嚇佢先好d, 但我又覺得成日都要咁好似唔係咁好, 仲要比c6話我縱個女. 到底起montessori ...

試過用分散注意力方法?
我个仔都有段時間會出現失控, 隻手好似停唔到咁,

eg1 去食店掃嘢人地枱面啲嘢落地, 帶啲玩具/書畀佢玩/看會好啲;叫佢將对手放大腿(正面叫佢應該做咩, 不是叫佢唔好搞) 唔再搞就贊佢; 叫佢數下有幾多盞燈之类;

eg2:沖完涼著衫就抓哂手掂到既嘢落地, 分散注意力方法冇用之后, 有一次我好惡咁鬧佢之后就收斂左好多, 再過多幾个月就冇再做;

eg3: 去shop買嘢, 將貨物搞跌,叫佢執番佢仲覺得作弄到你好開心, 用同理心教佢係冇效(如唔好整跌呵, 人地執得好辛苦), 于是我就話搞人地嘢要喺度打工, 掃地, 冇得跟mama番家, 咁佢就知驚, 冇再搞;

我都体諒佢可能自己都停唔到周圍摸嘢, 喺家咪由得佢, 但出去街如果用左分散注意力, 講道理都唔得, 就冇法唔惡少少咁話佢, 或咁大声警察叔叔拉等等...

个个小朋友性格都唔同, 我會首先諗下佢做咩要搞事, 解釋畀佢听佢既行為會影響其他人, then用其他方法滿足, 佢明就最好.

覺得小朋友既行為好多時都係想滿足某啲需要,或者係想大人理佢同佢玩, 如first step就ban左佢先, 佢會好冇信心, 我做咩mama都鬧我.

不過唔使太担心, 大左會好好多ga.

唔知你地覺唔覺得d bb 無聊or無方向就好容易有失控現象. 成日要比野佢做, 比d責任佢就好似好d. 不過, 有時提議咗佢, 佢都會話唔要.:;pppp: 都唔知佢有d咩需要.

回覆 1767# kardioy 的文章

係呀, 有時我們以為好好玩的東西, 小孩可以全冇興趣的. 所以要多嘗試, 觀察孩子的興趣, 從小孩的角度去同佢玩. 我覺得這方面媽媽較爸爸勝任, 唔知是否較細心之故.

原帖由 kardioy 於 09-5-26 14:51 發表
唔知你地覺唔覺得d bb 無聊or無方向就好容易有失控現象. 成日要比野佢做, 比d責任佢就好似好d. 不過, 有時提議咗佢, 佢都會話唔要.:;pppp: 都唔知佢有d咩需要. ...

I remember the book "捕捉兒童敏感期" mentioned that if the kid is engaged in a task he/she chooses and likes, he will be more patient and less out of control.

Jacob is v. obsessed with water. He is more behaved, and quite satisfied after doing the wet pouring.  

Maybe u can try identifying a task your kid likes.

其實在蒙氐梭利有一個Topic - 自由與紀律中,她不是100%讓小朋友做自己想做的事。

例如:天上的雨水從天降落不同的地方。但大自然/人們會產生一條河流,收集雨水並安排路徑流出大海。才不會有水災發生。

小朋友也是,要幫助他自己發現那方向是對的。他自然很開心往這方向走。

你們說小朋友搗蛋 - 如果情緒仲受控時,捉住他的手往一個安靜/可以談話的地方。放開他的手,坐在他旁邊。什麼都不要做/說,只是安定一直坐。先平衡他的情緒。

坐了一段時間後,他會覺得不耐煩。會問你什麼事,你才討論之前發生的事情及建議解決方法(他未問,自己不要先說)。

多用這個方法之後,久而久之他知道捉他的手坐下來一定有事發生。變成一種溝通習慣。

不是每一個小朋友/場合(尤其危險發生時)都可用,希望幫到大家。

我囡囡比較肯聽人講, 我什麼也解釋給她聽, 要她明白, 而大部份時間她也會聽. 當然有時候也會失控, 那我會先將她帶離現場, 叫她冷靜, 當然也要自己冷靜, 然後再講返比佢聽她做錯了什麼. 要她承諾不再做, 和say sorry 才回到現場.

我從來沒有用鬧的方法, 最多只是好嚴肅的跟她講. 因為我相信鬧不會永遠都work, 我要留返好大件事先用, 而暫時我未遇到非鬧不可的情況.

原帖由 GUB 於 09-5-26 19:06 發表
我囡囡比較肯聽人講, 我什麼也解釋給她聽, 要她明白, 而大部份時間她也會聽. 當然有時候也會失控, 那我會先將她帶離現場, 叫她冷靜, 當然也要自己冷靜, 然後再講返比佢聽她做錯了什麼. 要她承諾不再做, 和say sorry  ...

其實我都不主張/唔想鬧佢的, 但只係把声唔夠佢大, 又忍唔住....

捉住手叫佢冷靜对于佢唔係好work, 最近我發覺我扮可憐扮哭做受害者, 佢反而會收声唔大叫, 仲即刻撲過來講对唔住..

唔知啱唔啱, 但起碼好過同佢鬥大声掛..

原帖由 Happy小米 於 09-5-27 01:04 發表

其實我都不主張/唔想鬧佢的, 但只係把声唔夠佢大, 又忍唔住....

捉住手叫佢冷靜对于佢唔係好work, 最近我發覺我扮可憐扮哭做受害者, 佢反而會收声唔大叫, 仲即刻撲過來講对唔住..

唔知啱唔啱, 但起碼好過同佢鬥 ...

Yes, 我都唔贊成同小朋友鬥大聲, 我好記得有一次, 阿囡真係激到我屎屎下, 訓覺時間唔肯訓, 要東要西, 又要出去玩, 足足玩了我成兩個鐘先訓, 我自己都忟到就頂唔住, 用比較惡的語氣同個囡說話, 事後同我媽講, 她告誡我千萬唔好同小朋友鬥惡鬥大聲, 因為小朋友是完全copy大人所做的, 你大聲佢又大聲D, 你惡D佢又惡D, 永無止境.

我媽用的方法是ignore, 或者很平和的語氣講東講西, 等小朋友冷靜或不再搗蛋才跟她說話. 暫時對我個囡都work, 我都認同我媽所說, 小朋友大聲阿媽仲要加倍溫柔. 以後每逢我就頂唔順, 我就想起我媽的說話, 然後死忍懶忍, 好溫柔咁同個囡溝通.

另外, 我朋友都提過我, 三歲前對小朋友最好都是用sidetrack, 如果同小朋友鬥/硬碰硬, 會令到小朋友的情緒變差, 第二時就會好難改返. 因為鬥鬥下, 小朋友都唔記得最初為乜發癲, 只會記住發脾氣這個發沷的方法. 我好怕囡囡情緒變差改唔返, 所以都時時提自己唔好同小朋友硬碰硬. 朋友告訴我三歲後, 就可以開始同小朋友講道理, 小朋友應該開始明白和接受.

我明白可能未必所有小朋友都受這套, 不過以柔制剛我覺得值得試試.

我自己個兩個, 點做都好睇性格.  我個女好細個都講道理, 就算一歲左右都得, 不過就梗係越大越好做.  佢細時唔識咁多野, 好聽話.  兩歲鬆d開始越來越多意見, 而家三歲就更加.  佢失控時我唔會大聲同佢講野, 只會同佢講等佢喊完先, 因為佢喊係聽唔到我講野. 咁佢會喊多一陣就收聲, 然後我同佢講道理.

個仔就唔得, 佢係狂喊唔聽野, 而已個人超心急, 跟本等唔到你講, 要物就即刻要, 不過我唔會就佢.

做左个weekly日曆畀阿仔, 用magnetic sticker表示佢既日程, 教佢時間觀念, 遲啲再教日子.

http://i646.photobucket.com/albums/uu184/Happylittlerice/DSCF1472a.jpg?t=1243399630

原帖由 Happy小米 於 09-5-26 01:08 發表

試過用分散注意力方法?
我个仔都有段時間會出現失控, 隻手好似停唔到咁,

eg1 去食店掃嘢人地枱面啲嘢落地, 帶啲玩具/書畀佢玩/看會好啲;叫佢將对手放大腿(正面叫佢應該做咩, 不是叫佢唔好搞) 唔再搞就贊佢; 叫佢 ...

no.1好似幾好, 等我試下先. 但係佢扭緊時, 如果我唔理佢, 佢有時會比其他野distract左, 但係我唔知咁好唔好, 因為好多時佢係真係唔啱, 咁樣又好似縱容佢咁. 但係如果堅持, 佢又會扭好耐好耐, even叫佢講sorry會比野佢都唔肯, 應該點?

同理心我怕唔work, 因為屋企有隻貓, 佢成日都好粗魯咁對隻貓, 同佢講左好多次話咁樣貓貓會好痛, 一樣無改善

原帖由 childwecare 於 09-5-26 17:30 發表
其實在蒙氐梭利有一個Topic - 自由與紀律中,她不是100%讓小朋友做自己想做的事。

例如:天上的雨水從天降落不同的地方。但大自然/人們會產生一條河流,收集雨水並安排路徑流出大海。才不會有水災發生。

小朋友也是,要幫 ...

好同意, 但係起自由與紀律, 條線應該點樣擺我掌握唔到...

原帖由 GUB 於 09-5-27 02:45 發表

Yes, 我都唔贊成同小朋友鬥大聲, 我好記得有一次, 阿囡真係激到我屎屎下, 訓覺時間唔肯訓, 要東要西, 又要出去玩, 足足玩了我成兩個鐘先訓, 我自己都忟到就頂唔住, 用比較惡的語氣同個囡說話, 事後同我媽講, 她告 ...

我有時都ignore, 不過佢會係咁跟住我, 想拖我, 比少少反應(比如叫佢唔好喊先), 佢又會繼續扭, 咁點? 好frustrated
‹ 上一主題|下一主題