用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心學校 聖母無玷聖心學校
樓主: 朗朗媽咪
go

聖母無玷聖心學校 [複製鏈接]

Re: 聖母無玷聖心學校

[size=x-large] 祝各位媽咪母親節快樂!!!       

今年我個囡送了一份很好的母親節禮物給我 佢講得出真係做得到   

wing1206

咁好呀!咁就真係替你開心啦.

我卻比細仔激到死死吓.

我個囡囡昨天說吳老師送了一些小禮物給同學,獎勵他們的「努力」,同時可以鼓勵其同學努力學習。班主任吳老師對小朋友愛護有加,常常鼓勵小朋友,使同學可以輕鬆學習。

wing1206

真是羨慕c 人,我個囡囡甚麼表示也沒有!! :cry:

恭喜!恭喜!     

今天派數評,跌破新低低點,真是不能相信,是否真的越大希望,越大失望! 今年的成績大倒退,真是無眼睇.

近來家中有事,沒有幫他們温習,叫他們自己温, 可能沒太大期望, 他們也沒有太大壓力下, 阿哥的成績反而是最好的一次,兩科滿分, 一科也很高分。可能我個仔比較定,要他自己温, 反而令他更專心。細佬雖然退步了一些,但全部都有4字頭,我已覺得很好、很好了。

littlechi
今次我個囡又係有個目標,想給媽媽一個好的分數,其實幾多分我也開心,只要唔好錯d大意的,佢今次都出乎意料,一科滿分,其餘2科也45分以上,真的很開心,原來我的希望超細,反而有好的效果.   

最奇怪的係佢覺得佢有咁高分係好正常咁,反而少分佢覺得自己好差,但媽媽就覺得高分也是學生,低分也是學生,只要自己努力已經係好學生.

wing1206

我也有同感,越是緊張,越同佢狂温、狂做練習,反而嚇我一定。不知是否以前讀多了,令他唔入腦,而且有時很傷感情。今年因有細佬,所以放手要哥哥自己攪,考試和評估反而是最好的。

而我也認同今年的班主任吳老師真的很好,很細心,很友善。今年阿仔讀得很開心。每次吳老師送給阿仔的禮物都很別緻,激勵他繼續努力。

honeybeemom

唔好唔開心,還有一次數評,比啲信心佢。小心自己身體呀!轉位後的問題解決了嗎?那位同學有沒有改善呀?

littlechi,

他說昨天沒有攪他了,只是昨天早上他再說那位同學還有用鉛筆擦膠頭那邊整佢頸後.希望只是第一日,之後便不再攪呀仔啦.  :-|

老公都說今次一定不好,因覺他很不小心,所以已心中有數.我只是有些氣他在改正時也不用問便全改對了.雖然都証明了一個事實他是懂的.只是我個二少越來越不專心,都唔知點攪? :cry:

man-man媽咪 and honeybeemom

Please check e-mail

Tks

littlechi :

Thank You For Your Info!!

honeybeemom
搞你個仔嗰個同學,原來佢都成日踢我個囡的書包呀,我話唔怪得之下學期佢個書包,特然之間搞到咁啦,希望會好轉啦.

honeybeemom:

搞你個仔嗰個同學,前二日我同佢傾過,佢都認上堂搞佢,我就話你騷擾人上堂,人地唔可以專心,你自己又聽唔到書,對大家都無好處.佢應承我唔再搞人,會好乖上堂.因為佢驚我話比佢媽咪知,佢仲問我點知,我話我同佢媽咪好熟,係佢媽咪話我知,佢媽咪好唔開心,換左係你比人搞,你估你媽咪會唔會開心呀?佢好似好明白,仲答應我會乖呀!!

wing:

今日我會同佢講吓,叫佢唔好再踢人書包.我諗佢會聽我話.

man-man媽咪

他現在已掉了位坐我仔仔前面,但是仔仔話佢前兩天仍經常掉轉頭攪呀仔個筆盒,呀仔都好唔開心,覺得很煩.真是十分多謝你的幫忙,希望他真的會慢慢改過來.因為我仔仔的專注力....而他也很容易受人影響,我真是十分擔心呀仔上堂的情況呀.

現在他坐頭位,不可以再踢人書包了!

wing1206

現在他坐頭位,不可以再踢人書包了!他現在已掉了位坐我仔仔前面,但是仔仔話佢前兩天仍經常掉轉頭攪呀仔個筆盒呀! :cry:

wing1206

我想問你囡囡上次中默,她的手冊是寫讀默課文第十二課,還是第十一課,因我仔仔寫讀默課文第12課,但老師星期三嗰日是讀默第11課。真奇怪???   

littlechi,

我囡囡她的手冊是寫讀默課文第十一課,詞語第11,12課,課外背默形容人物性格詞語五個.老師在堂上有說給同學知.

[quote]
littlechi 寫道:
wing1206

我想問你囡囡上次中默,她的手冊是寫讀默課文第十二課,還是第十一課,因我仔仔寫讀默課文第12課,但老師星期三

lilee_hk

真奇怪,我和honeybeemom 個仔都是寫了讀默第12課,他們又不是一齊坐,又會一齊寫錯??   
‹ 上一主題|下一主題