用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小六樂悠悠, 升中唔洗愁
樓主: jazzmama
go

小六樂悠悠, 升中唔洗愁 [複製鏈接]

大家好
我仔就今晚開家長晚會,前日派左d資料同copy表格
返0黎望下...今年小班教學,競爭又激烈左0拿
所以排位都要執生呀,老師應該會比貼士掛

mandy
我細女都係讀普通話班,係學期初學校會派表格
我就會買返學校課本普通話CD播出來默書囉,
又或者跟佢讀0黎默..但通常阿女都會話,媽咪
妳都係講返廣東話好: :   

原帖由 mansonwai 於 09-4-21 18:08 發表
必必

thank you 咁詳細既資料

我就係擔心自己既普通話唔得
都唔知點同佢默中文

原帖由 必必 於 09-4-23 23:21 發表
wwyee,

班主任俾左個banding, 話俾學生知係上/中/下, 跟住我地要返家填張copy.  昨日先派, 阿女話聽日要交俾班主任過目, 真係急到無時間諗. 最難係排完5位之後, 都唔知點先可以填滿30間, 我都係填左21間就收手.

...

我都係賣到20收手。

我先填上頭三跟住就好似配玩倒數咁,由最差排起,其實我唔簡果d名校即係得1/2個位果d,係咪將佢放最尾呀?
因為唔放頭1志願,一定派唔到,

原帖由 hhma 於 09-4-23 23:55 發表
我地都係尋日派
聽日交返去
我地就講晒名次既
家長話, 如果係band 1, 就填荃x wor
甘真係爭冰頭啦....1-67都係band 1

係咪要好似小學時甘
有幾多, 要填晒幾多架???!!

...

前67!咁多人你間官小都好好成績喎,自行係咪in左2間呀?
係都有希望呀!
我in左1間炸。

大家好,
我好耐冇上小學雜談...多數去升中派位多, 唔知仲記唔記得我...^_^
我仔原本是深水埗, 因為屋企近林護, 最後轉到葵青區, 但我對只認識林護/安柱, 想問這樣排位如何? 請比意見:-
甲部
1.林護 2.安柱 3.善德
乙部
1.林護 2.善德 3.陳兆民

但林護只得78學位, 安柱有106學位, 是否應該放安柱乙部第1? 又有家長話葵青只可填1間英中, 第2要填中中??

fion

雖然我唔係band 1 生
但我地校同樣唔比band 1 生乙部填2間英中
見 joanneka 煩到c真係心痛
明明咁好成績, 抽獎要大圍分

會唔會學校想頭3自願百分率高咋??

原帖由 jazzmama 於 09-4-24 13:21 發表
fion

fion

你好聰明, 我都係咁諗
學校依家已經要第2位放中中
直頭係想 mark 100% 頭2志願tim 呀

原帖由 fion414 於 09-4-24 14:16 發表
會唔會學校想頭3自願百分率高咋??

原帖由 Eva 於 09-4-24 00:26 發表
好野,阿女唔駛瓜瓜嘈喇

都要填啦!否則聽說派左去間舞雷公咁遠的就有排攪。

各位加油啊!就快可以安安樂樂放暑假叮喇!
係wor!點解個女俾表格我!未派定唔記得呢?明天要記得問下佢至得。

...

EVA, 你就好啦,唔洗煩升中!

我見好多MUMMY都係荃灣區,我知荃灣英中少,所以由幼稚園就在九龍城讀,都係成左呢一刻升英中機會大D,點知原來一樣好頭痛。

YMCA 免費活動 :

有興趣既媽咪就要快 d 報名
昨日我 fax form 去, 今日就已經有回覆
祗係夏日餅房各時段已經 full 左
其他妳地睇下仲有無興趣 !!!

明日到我家公子學校家長會

唉....心情好緊張.
又怕會好失落

真頭痛 !!!

原帖由 mansonwai 於 09-4-24 17:10 發表
明日到我家公子學校家長會

唉....心情好緊張.
又怕會好失落
真頭痛 !!!

li 一刻, 學校應該已經派晒學生既 ranking, 頭 round 塵埃以定, 都係比心機砌好個表既時候.

醒目開學勳章

原帖由 fion414 於 09-4-24 13:00 發表
大家好,
我好耐冇上小學雜談...多數去升中派位多, 唔知仲記唔記得我...^_^
我仔原本是深水埗, 因為屋企近林護, 最後轉到葵青區, 但我對只認識林護/安柱, 想問這樣排位如何? 請比意見:-
甲部
乙 ...

其實到呢一刻真係講彩數 若你林x 安x都ok嘅,禁放安x係多機會d。仲有甲3善x,你會否好彩甲3已入到,禁米冇得博乙一??

matthew 校長就話甲3唔係太心儀就唔好填!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

Eva,

暑期活動我地真係已經留意緊, 因為已經知道 bridging course 時間, 其餘日子梗係要好好利用啦!  其實阿女暑假都會跟學校去廣州兩個星期, 所以都未必會報 courses, outing 就會留意一下, 有好野通知妳一齊玩 .

b.t.w., 妳公司同我以前既都一樣, annual 同 sick leave 上限都唔少 , 但那時心態跟妳一樣啦, 怕多多少少都會煩到人, 除非真係病到頭暈眼花, 唔係真係唔想放病假, 所以計起成年都放唔夠一隻手 , 唔知我地係咪真係傻左少少 .

原帖由 Eva 於 09-4-24 00:21 發表

jazzma
120日是預埋大獲野。好似上次有同事做心臟大手術,就放足,如果超過的話,management就有權開board來決定是否另有安排。如果好意思的話,我們真係可以個個星期放一兩日ga,不過一打電話話舒服要放病假時,d同事都心照。要人做埋自己過份,通常都唔好意思放咁多

醫生門診得$200咋,專科有個quota,得幾千蚊咋,有同事見快完一年,就推拿埋d尾數去 講到醫療,好似港鐵非常好哩!

我都同你一樣,如果是好像健康院要打的針,我全部都有打,但是額外的預防針我就全部唔打,例如水豆、肝炎同流感針等,我無給他們打。

zoey
你現在幫maggie找暑期活動嗎?麻煩有乜筍野可以通知我一聲嗎?不過,話時話,7,8月中學部有特別班要上,現在又未知正確時間,真是很難報course

醒目開學勳章

原帖由 jazzmama 於 09-4-24 13:21 發表
fion

嘩!佢校長係米知成個觀塘區d學校都係禁選法先?禁米變相比其他學校多d 機會入英中!!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

林護有冇講若叩門要睇考生係咪將佢地放首位呀?  (因為我知安柱校長好似有講 . . . )

b.t.w., 我都同意 M & A Mom, 甲 3 填唔過.

原帖由 fion414 於 09-4-24 13:00 發表
大家好,
甲部
乙 ...

M&A Mom,
其實甲部第3位放任何一間英中都冇機...
咁甲部第3放銘賢, 希望叩門有個機會...
原帖由 M&A Mom 於 09-4-24 18:05 發表

其實到呢一刻真係講彩數 若你林x 安x都ok嘅,禁放安x係多機會d。仲有甲3善x,你會否好彩甲3已入到,禁米冇得博乙一??

matthew 校長就話甲3唔係太心儀就唔好填! ...

Zoey,
林護冇講明要放第1, 佢叩門睇筆試...
安柱就講明除了甲乙部, 連自行都要揀佢,先有機會叩門, 可惜我自行冇揀, 咁依家放唔放第1都冇分別~~
依家個心好灰,有間英中收都偷笑...咁甲部放銘賢, 到時可以叩多一間...
原帖由 Zoey 於 09-4-24 18:29 發表
林護有冇講若叩門要睇考生係咪將佢地放首位呀?  (因為我知安柱校長好似有講 . . . )

b.t.w., 我都同意 M & A Mom, 甲 3 填唔過.

我有個問題, 其實個30個選擇, 要唔要填晒架?

唔駛一定, 不過最好有幾多填幾多.
原帖由 hhma 於 09-4-24 23:04 發表
我有個問題, 其實個30個選擇, 要唔要填晒架?
‹ 上一主題|下一主題