用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

hi hello_mimi,

我的小朋友係學咗2個月 ERP 後開始學中文,不覺得有問題,現時已學了2年。不過我相信要視乎學校 workload,如果學校無乜功課,應該無乜問題;如果學校有適量功課,可以減紙以達 keep 住學既較果;如果學校已經有大量功課,真係未必 arm。

原帖由 hello_mimi 於 10-8-9 11:49 發表
Hi 各位媽咪, 你地好. 我個女升K3 now, 讀左kumon math個半月, 覺得kumon好啱個女, 因為個女數感好差....但呢個半月後....有好明顯進步...ctr要佢start from 4A..一個月後升左3A....

家陣我又開始諗kumon eng(ERP), ...

thanks Yau_Cheung.

我諗今個月升K3問題唔大, kinder功課多極有限, 至於小學我仲未諗掂(不過諗掂都要等派/收5收 he!).

請問你小朋友係幾大開始2 subject kumon呢?

thanks.

原帖由 Yau_Cheung 於 10-8-9 12:40 發表
hi hello_mimi,

我的小朋友係學咗2個月 ERP 後開始學中文,不覺得有問題,現時已學了2年。不過我相信要視乎學校 workload,如果學校無乜功課,應該無乜問題;如果學校有適量功課,可以減紙以達 keep 住學既較果;如果學校已經有大 ...

ERP : K2 promote K3 summer vacation (Aug)
Chi : K3 (Oct)

原帖由 hello_mimi 於 10-8-9 14:21 發表
thanks Yau_Cheung.

我諗今個月升K3問題唔大, kinder功課多極有限, 至於小學我仲未諗掂(不過諗掂都要等派/收5收 he!).

請問你小朋友係幾大開始2 subject kumon呢?

thanks.

...

原帖由 Yau_Cheung 於 10-8-7 10:34 發表
hi 小豆媽,

昨日阿囝去健康評估中心檢查,驗眼時佢睇唔清楚   ,姑娘話佢可能近視 ,不過政府要排期至3月才可驗視力   。

我打咗去 Polyvision 預約,都要9月初才有期

...

唔洗 , 排到9月已經好快la, 有時會有"汁死雞位"的.   總之唔好只意"正苦".

good luck !

我想問下大家
究竟公文式應該幾多歲開始學??
一科一科先定一次學幾科都無問題??

因為我小朋友依家開始k1,謝謝

hi MoominLo,

因為每科均日日要做功課,通常遂科開始,令小朋友較容易適應。

原帖由 MoominLo 於 10-8-17 13:37 發表
我想問下大家
究竟公文式應該幾多歲開始學??
一科一科先定一次學幾科都無問題??

因為我小朋友依家開始k1,謝謝

如果日日都要做功課,咁k2先開始會唔會太早或者太遲??

個人覺得唔會;不少小朋友也是 K1 or K2 開始。

原帖由 MoominLo 於 10-8-18 16:23 發表

我同moominlo 一樣, 個小朋友都係剛剛上K1,
公民係怎麼開始? 我哋住大埔, 請問邊個centre會好d?
我火車沿線都okay, 如有資料, 麻煩各mommy PM 我.

Thanks.

原帖由 Yau_Cheung 於 10-8-19 14:00 發表
個人覺得唔會;不少小朋友也是 K1 or K2 開始。

原帖由 MoominLo 於 10-8-18 16:23 發表

My experience is......
K2 is the best time to start.
Finger muscle developed.
With enough concentration power.

姓名年級性別
natnatmaK14A3A3A
KenzoK1 ERP 7A 
小豆媽K1 ERP 7A4A
valenie918K15A 3A
jackiejasonK1  2A
pktK3 EFL A2A
hiellenK2 7A2A
easonkinkiK2 7A3A
DONUTBUBBLE K2  4A
DONUTBUBBLE K34AEFL (B) 
wachaK34AERP 4A3A
sumsumbbK3AIIERP BIB
Princesshk2K32AERP 3A (暫停)B
raycarbbK3 ERP AIA
LingchulingK35A 2A
小豆媽P.1AIIEFL (F)D
nataliemamaP.1  2A
十月媽咪P.1CIEFL ( J )E
JasmineP.13A  
Yau_CheungY.2 (P.1)BI ERP CII 
scarecrowP.2ERP BI 
wasabbP.2 EFL DB
AnsonrubbyP.2 EFL J 
迪迪洛洛媽P.2AIERP AII 
迪迪洛洛媽P.4AIIERP BI 
LittlehipoP.2AIIERP BIIE
HeidiP.3  G
wasabbP.5 EFL F

我囡囡是在K2學期中開始數學, 3個月後再加英文. 我覺得開始時家長的陪伴非常重要, 之後小朋友開始習慣這種學習模式及可自己掌握時, 我已放手讓她自己完成功課. 我每日放工後只是作檢查, 我沒有再加壓力給她. 這樣便慢慢培養她自學能力. 也就是公文式學習其中所提倡的其中一個重點. 也是我這一年多的得著.

另一個問題我要面對的是我Centre不太建議我再加中文, 因為佢地覺得一次讀3科小朋友太辛苦, 我本想K3時加中文, 因為我覺得公文中文對學拼音很有幫助. 想問有無人可以俾意見我呢? 若我每科減至5(或再少些), 會否可行呢? 其實英文已開始減5, 因為要寫的字太多, 囡囡覺得很累, 我當然接受她的要求啦!

我準備俾個女(k1)試下公文英同數, 請問長沙灣既center好嗎? 仲有一次take兩科ok嗎?

Hi all,
請推介在沙田的centre? Thanks

醒目開學勳章

姓名年級性別
natnatmaK14A3A3A
KenzoK1 ERP 7A 
小豆媽K1 ERP 7A4A
valenie918K15A 3A
jackiejasonK1  2A
pktK3 EFL A2A
hiellenK2 7A2A
easonkinkiK2 7A3A
DONUTBUBBLE K2  4A
DONUTBUBBLE K34AEFL (B) 
wachaK34AERP 4A3A
sumsumbbK3AIIERP BIB (暫停)
Princesshk2K32AERP 3A (暫停)B
raycarbbK3 ERP AIA
LingchulingK35A 2A
小豆媽P.1AIIEFL (F)D
nataliemamaP.1  2A
十月媽咪P.1CIEFL ( J )E
JasmineP.13A  
Yau_CheungY.2 (P.1)BI ERP CII 
scarecrowP.2ERP BI 
wasabbP.2 EFL DB
AnsonrubbyP.2 EFL J 
迪迪洛洛媽P.2AIERP AII 
迪迪洛洛媽P.4AIIERP BI 
LittlehipoP.2AIIERP BIIE
HeidiP.3  G
wasabbP.5 EFL F
停了數!

hi pkt,

If you add chinese, you can consider 20 or 15 or 10 sheets per week for each subject.

On my own experience, 20 sheets per week is ok for 3 subjects (my boy takes Enopi Math instead of Komun Math).  Have a nice day!

原帖由 pkt 於 10-8-24 10:50 發表
我囡囡是在K2學期中開始數學, 3個月後再加英文. 我覺得開始時家長的陪伴非常重要, 之後小朋友開始習慣這種學習模式及可自己掌握時, 我已放手讓她自己完成功課. 我每日放工後只是作檢查, 我沒有再加壓力給她. 這樣便 ...

One by one is better.

原帖由 pylbowie 於 10-8-26 12:18 發表
我準備俾個女(k1)試下公文英同數, 請問長沙灣既center好嗎? 仲有一次take兩科ok嗎?

hi SumSumBB,

停了數! - Why?  Do you change to other Math course?

原帖由 SumSumBB 於 10-8-28 08:12 發表
姓名年級性別中英數natnatmaK1女4A3A3AKenzoK1男 ERP 7A 小豆媽K1女 ERP 7A4Avalenie918K1女5A 3AjackiejasonK1男  2ApktK3女 EFL A2AhiellenK2男 7A2A
easonkinkiK2男 7A3ADONUTBUBBLE K2女  4ADONUTBUB ...

Hi Yau_Cheung

Thanks for your advice.

原帖由 Yau_Cheung 於 10-8-28 22:50 發表
hi pkt,

If you add chinese, you can consider 20 or 15 or 10 sheets per week for each subject.

On my own experience, 20 sheets per week is ok for 3 subjects (my boy takes Enopi Math instead of Komun  ...

醒目開學勳章

原帖由 Yau_Cheung 於 10-8-28 22:53 發表
hi SumSumBB,

停了數! - Why?  Do you change to other Math course?

因為阿仔暑假上了2星期summer day camp,每晚返到屋企做Kumon都處於極累狀態,做左都吸收唔到,我怕他返了小學後都係咁,所以想減些功課,有諗過每科減些,但最後决定選暫停數,因為數最花精神,和阿仔鍾意中英多過數,此外,我見他學了的數應該都夠佢今年小一用,即使再學多些都暫時未用得著。不過,如果阿仔適應了小學生活又唔太忙碌的話,可能只停3個月,12月再讀返。
至於讀其他的數,暫時唔會諗住。
‹ 上一主題|下一主題