用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.Part VI ...
樓主: christina
go

荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.Part VI [複製鏈接]

Re: 荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.Part VI

佢唔投入都唔得啦, 因之前我晚晚上網睇野, 真的check到好夜, 當選晒學校之後, 佢就負責check升中派位, 因我唔check的, 佢又知個仔冇左我唔得, 所以佢唔想我死咪要出下力囉, 而且連佢都有上bkcheck野

christina
係呀, 我地在播道留左位, 冇得參與自行分配同大抽獎
因我老公冇去播道聽簡介會, 所以我都上網down 勞左俾佢聽下校長講野, 俾佢知道校長在st. paul到教過

McPhee 寫道:
Yiuyo

你老公對囝囝的事真係投入, 幫佢做training又上網查資料. 昨晚我問亞女如老師問你平時daddy會同你做什麼,佢想了一陣自後傻笑答唔出 
:-x

Re: 荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.Part VI

hi maku

妳都好起碼妳地係到小朋友都會自已食飯, 我個女而家都要我地 "為".  姐姐就好心機, 我"為"耐左都無晒心機, 食唔晒都算.   不過, 我見妳個仔都好聽工人話, 妳工人叫佢唔好走咁遠, 妳個仔都好乖好聽話.(不過, 我地工人都好鍚小朋友, 千祈, 唔好咁沖動, 炒佢... 都頭來可能自已 "周身蟻"   (講開第3份約, 即係同我 case 一樣, 我明年5月都要簽, 我自已又想又唔想....好煩) 另妳個仔 newborn 由工人湊大, 工人同佢感情特別好都唔出奇, 如果, 太離譜又表面就要同佢講, 唔好影響個女心理, 是關, 妳個女都好得人錫.

醒目開學勳章

McPhee
真係難為你同事囉,但童兒無忌囉!

maku
我仔子都一樣,我有時放工返到屋企,係門口便看到婆婆的”仁愛”,
其實唔係要教仔仔,係要教婆婆先真,我諗真係一天要比校長親眼見到
再話佢地,咁佢地先會改!

我都係一樣, 阿囡係屋企自己食飯, 因為阿媽我唔餵, 係

Christina
囡囡剛來電報告說去旅行她負責帶小蛋糕, 而妳囡囡就帶腸仔, 藹瑩帶夀司, 真唔真??

帶壽司 咁早唔知去邊買

McPhee 寫道:
Christina
囡囡剛來電報告說去旅行她負責帶小蛋糕, 而妳囡囡就帶腸仔, 藹瑩帶夀司, 真唔真??

各位

原來個個都係為左小朋友食飯/自理能力來 "煩", 唔知會唔會 "自已湊" 會好 d. (我自已就唔好攪, 我係好無耐性)

summer_66

好早排,女女話姐姐太偏心,我回家後,女女就對住我哭,
跟住,我就同姐姐講,不可以樣樣都要女女讓比弟弟,機會要相等。
之後, 姐姐話明白,我女女没再哭, 我都明白仔仔 newborn 由她湊大, 工人同佢感情特別好都唔出奇, 但太離譜

我bun bun 上次比小学校長親眼見到話她,
她都没改 :cry:  :cry:   

當然自己揍好

good afternoon!

阿囡話15/11佢帶2個腸仔飽    , 不過佢自己唔鍾意食

醒目開學勳章

maku
我想婆婆若比校長見都一樣唔會改,但會揾方法唔再比人見到囉!唉!
無計,唯有希望仔仔自己知羞,唔靠人餵啦!

christina�yanyanma
頭先無問仔仔要帶咩喎!今晚先報導

--------------------------

各位
今日通告有:
一項活動-故事創作
家長與孩子一同創作不多於5分鐘的故事,要以錄音帶或CD錄音遞交,
請問故事可以點做?

你最多"計"家

010 寫道:
各位
今日通告有:
一項活動-故事創作
家長與孩子一同創作不多於5分鐘的故事,要以錄音帶或CD錄音遞交,
請問故事可以點做?

醒目開學勳章

yanyanma
但唔知點可以表達喜樂的孩子的訊息,
重有唔知點”乙水”仔仔開口錄音,
無理由自己做晒嫁?

hi maku

妳個女咁順, 如果向妳投訴得佢可能得忍左好耐.

hi 010

上次雷姑娘講係家長同小朋友一齊錄5分鐘故事 (自編自導 - 如果好果d會收錄係cd到放係圖書館比人借黎聽), 我自已同個女都有大概內容, 但錄起黎都會有困難, 個女實唔會正經, 我諗 k2-3 會易d handling.

summer
可以分享一下你既內容大概係麥, 唔知點入手

5分鐘故事 (自編自導), 我未諗內容woo, 我依家煩緊我又無cd機, 又無錄音機咁點好, 大家有無好提議

下午吃lunch問左女女, 佢話要帶9條香腸(包括2條比老師), 唔知d香腸買現成(大支腸仔, 橙色package)/要買雞肉腸, 自己煮好個d好.   

醒目開學勳章

summer
唔諗點”乙水”小朋友錄音,
但咁點表達故事?
係咪就咁圍繞小朋友日常生活�品格�行為,
之後表達出孩子的喜樂?或是孩子是一個喜樂的孩子呢?
唔係好想像到?可否具體分享下?

christina
重有時間,等我慢慢諗諗
現階段我諗住用MP3錄,錄好再過落CD.
到時你無CD你都可email file 比我幫你過埋落CD到

現成大肉腸唔好掛,唔準咁懶! 買金妹蜜糖腸仔加熱都好易咋!
上次我同仔仔提過可整瑞士雞翼,唔知佢有無向老師提議?

hi 010 & yanyanmama

其實, 我頭頭都係成日圍繞個女日常生活諗, 但又好似諗埋一邊咁, 無麥趣味, 咁暫定抽一部分個女生活 (如 : 佢學埋跳舞, 而佢自已都好  enjoy, 加上成日都會係唔同場合又跳又唱咁, 使身邊親友都好開心 - 會作d野落去) 咁佢又快樂人地又快樂 (都唔知會唔會離題) 大家交流下. 唔好笑我呀.....

Christina
有無 MP3可以錄音既

終於我地同聲同氣啦

010 寫道:
現成大肉腸唔好掛,唔準咁懶! 買金妹蜜糖腸仔加熱都好易咋!

‹ 上一主題|下一主題