用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 2007/08 - SC lower家長交流區(Part 4)
樓主: mmak
go

2007/08 - SC lower家長交流區(Part 4) [複製鏈接]

hi all,
身體健康, 事事如意.
小朋友就身體健康 快高長大.

仔仔今日會講故事,
平事疏於鍊習的佢,
今日易的表現一定是....無眼睇
知足常樂!要為你所有的去感恩,
不要為失去的而埋怨!

唔好甘快下定論住, 小朋友往往有出人意表的表現, 不過點都好, 唔好比甘大壓力佢, 可以係甘多人面前表演已經好叻架啦!

原文章由 hannah616 於 08-2-19 11:50 發表
仔仔今日會講故事,
平事疏於鍊習的佢,

smallegg,

我有參加左課堂義工,不過我2月1日無空,去唔到開會.
我sign up左3月幫手,若果呢排無聲氣,我下星期五去旅行時問下老師先!

bernicechan,

我問左我個菲傭姐姐,無朋友介紹.
上次好似vhunghk/venuscheng有好介紹所.要佢地再提供資料先得.仲有無媽咪有好介紹?今日個同學仔媽咪call我,佢個姐姐走左成個月,要快d搵人.

原文章由 smallegg 於 08-2-9 00:13 發表

fyeung,

係呀,嗰日我去接Venus放學,但我見唔到你...只係見到tungtungma。你有冇參與做課堂義工?我哋L7係講故事同一齊做勞作。

穎晴媽咪,

祝你身體健康!身壯力健!龍馬精神!
上次聽你講會5月份做全職媽咪,而家係咪會提早?

原文章由 穎晴媽咪 於 08-2-15 08:57 發表
Hi

我蒲頭啦!!多謝各位關心,好 warm 呀! :loveliness: :loveliness:

化驗報告未出,醫院話至少等三日,份報告會直接寄去
醫生間診所度,我諗下星期應該知結果,醫生替我做超
聲波檢查時講就咁睇應該屬 ...

fyeung,

Zoe 話: 今日outing 嗰處好好玩, 叫我再帶佢去多次喎

btw, 乜你囡囡要帶眼鏡咩 ??

Thanks for your call... you're sooooo sweet

mmak,

蒑蒑又無講,成日話要去種野??!
係呀!佢上年2月去check眼,話有散光,遠視正常.而且之前我同Miss Law都覺得佢睇野對眼側左一邊,睇電視及黑板時有此情況,咁我就同佢配個眼鏡上堂用咯.不過呢幾個月,又唔見佢睇電視側左一邊(無帶眼鏡時),唔知係咪少左睇電視,唔覺呢

我尋日朝早返左工先醒起,要著PE uniform,我將通告貼左係我公司,唔怪之得蒑蒑星期一晚同我講,要著整齊校服.所以我即刻打電話/留message比haomama &你咯.

各位:

呢個星期五係著便服,記住帶d利是錢.

原文章由 mmak 於 08-2-19 19:24 發表
fyeung,

Zoe 話: 今日outing 嗰處好好玩, 叫我再帶佢去多次喎

btw, 乜你囡囡要帶眼鏡咩 ??

Thanks for your call... you're sooooo sweet

醒目開學勳章

Sorry, 攪錯tim :p

[ 本文章最後由 talie 於 08-2-20 14:36 編輯 ]

Helen reported last night that Toto had told the story very well.  She said that the story had a teaching that children should hold their parents' hand closely to avoid being lost!  She also said that 10 children (including herself) raised their hands to give a mark supporting that Toto told the story well!  Hannah, you should feel relieved lar!  Give a big hand to Toto!!

原文章由 hannah616 於 08-2-19 11:50 發表
仔仔今日會講故事,
平事疏於鍊習的佢,

原文章由 mermaidmom 於 08-2-20 18:07 發表
Helen reported last night that Toto had told the story very well.  She said that the story had a teaching that children should hold their parents' hand closely to avoid being lost!  She also said that ...

多謝helen 的支持呀!!
toto話helen 今日的表現好出色,仲有14位同學支持她tim!
well done ! Helen.  

其實我都是想佢參與吓姐!
對佢無mug期望,唔想佢成為全班甚至全級至差果個,
因為上學期佢的成績應該是全級最一差的一個!
我見到真係嚇親!
家長日果日,個班主任話她用了幾個月時間才可以同toto相處到,但她一直又無同我提過toto有咩大問題,直到有一日我同
toto講故事,我問佢學校那個同學最乖?
佢居然話個個都乖只得他一個唔乖!!
情緒低落,又喊得好勁,我先知佢在學校一直都唔開心,
第2日我主動找miss chung 原本才知2個星期前toto和一個同學玩,miss chung 以為佢cool 人條頸,教訓toto一頓後又唔聽
toto解釋,所以toto就唔服佢!但件事發生咗成2個星期都無人同我講 !
原來miss chung 同佢相處唔到,而我又一直相信學校,
無主動找班主任傾談,所以toto的問題一直延續下去,
有一位天天去學校的家長更告訴我,miss chung 係其他家長面前
數toto的不是,又彈佢,話遲早會投訴佢媽媽(即我),我聽到之後更加傷心!
受了這個教訓之後,我會更加主動關心toto在學校的表現,
好在依家這個新班主任好好人,有經驗又有責任心,希望toto下學期唔會是全級最差!!
不要為失去的而埋怨!

hannah616,

咁個個Miss Chung好唔掂,小朋友有自尊心架,咁做會令小朋友抗拒番學!有事要即時同小朋友家長講.
好彩你地轉左個好老師.

mermaidmom,

上次提及過參加香兒,2月尾截止,快D報名.

各位,

學校訂架圖書,尋日派左,你地記住check下,有媽咪講order有d立立亂.要check清楚自己個order對唔對.蒑蒑攞多左一套圖書番黎.

原文章由 hannah616 於 08-2-20 22:37 發表

多謝helen 的支持呀!!
toto話helen 今日的表現好出色,仲有14位同學支持她tim!
well done ! Helen.  

其實我都是想佢參與吓姐!
對佢無mug期望,唔想佢成為全班甚至全級至差果個,
因為上學期佢的成績應該是全級 ...

fyeung,
多謝提醒.
touchwood, 今次我order的書冇多冇少,
全部收齊.
阿仔以為d書係老師 '送' 比佢,
佢話自己好lucky!

穎晴媽咪,
近況如何?

Fyeung:

Thanks a lot for your pm.

Karen

原文章由 fyeung 於 08-2-21 13:08 發表
hannah616,

咁個個Miss Chung好唔掂,小朋友有自尊心架,咁做會令小朋友抗拒番學!有事要即時同小朋友家長講.
好彩你地轉左個好老師.

mermaidmom,

上次提及過參加香兒,2月尾截止,快D報名.

各位,

學校訂架圖書,尋日 ...

fyeung ,

係呀,上次接呀仔放學撞到佢舊的班主任,
佢都話呀仔比人寫成咁真慘!!
不過好在個miss走咗,新的miss Li 好好,
呀仔依家返學開心好多,再無聽到佢話唔想返學
不要為失去的而埋怨!

fyeung,

... 我仲想問明天"便服日" 有無人陪tim... 你真係好鬼醒..

原文章由 fyeung 於 08-2-20 14:00 發表
各位:

呢個星期五係著便服,記住帶d利是錢.

hannah616,

希望你囝囝 有愉快嘅校園生活, 小朋友好健忘..唔開心嘅事, 好快會唔記得...
女仔比 男仔多嘢講, 有事發生都可以好快解決到...
你得閒多D 同toto 傾下計...

原文章由 hannah616 於 08-2-21 15:58 發表

fyeung ,

係呀,上次接呀仔放學撞到佢舊的班主任,
佢都話呀仔比人寫成咁真慘!!
不過好在個miss走咗,新的miss Li 好好,
呀仔依家返學開心好多,再無聽到佢話唔想返學 ...

Hi all,

謝謝各位關心,我已去醫生度睇左報告,個症狀名叫
「良性出血性囊腫」即係一般良性瘤,醫生話可以暫
時唔做住,等多幾個月睇定D先,我打算找多一位專
科醫生問下意見,因我打算五月辭職唔做野喇,所以
想趁仲有得claim公司既medical時早D做左佢呀!

fyeung,
唔會提早,因份花紅係四月尾至出,點都要捱埋五月
呀!

原文章由 fyeung 於 08-2-19 18:34 發表
穎晴媽咪,

祝你身體健康!身壯力健!龍馬精神!
上次聽你講會5月份做全職媽咪,而家係咪會提早?
穎晴媽咪

原文章由 穎晴媽咪 於 08-2-22 00:58 發表
Hi all,

想趁仲有得claim公司 ...

醒目開學勳章

穎晴媽咪,

祝願你身體健康! 事事如意!

原文章由 穎晴媽咪 於 08-2-22 00:58 發表
Hi all,

想趁仲有得claim公司 ...

穎晴媽咪,

祝你身體健康, 唔做嘢之後冇咁大壓力相信身體都好啲!
我後生時因一件傷心事後都發現生瘤, 所以開心很重要的。:)
‹ 上一主題|下一主題