用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.Part VI ...
樓主: christina
go

荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.Part VI [複製鏈接]

Re: 荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.Part VI

yiuyo:我女點到未必代表收佢, 所以不用讚她.

maku:我相信父母去都會感覺專重d, 不過有時候, d父/母真的唔可以放假, 尤其是去左公幹等,難道小朋友的表現就因為父/母的不能陪伴, 而影響小朋友取錄結果.

Re: 荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.Part VI

maku:你女間學校(你母校)都不錯啊, 起碼不用比錢.

yiuyo:你老公是否話崇真收左都唔交留位費(跟yanyanmama同一陣線).

christina

好大影響, 代表你專重, 如果小朋友面試同分,学校就會選擇父母一起去, 再或者妈妈是家庭主婦

如果你是学校, 当然會選擇家長,看究竟父母能否給小朋友付出時間小朋友

醒目開學勳章

christina�maku
一般學校可能唔會,但聽聞呢類名校-唔好話父或母一方缺席而受影響,連父或母表現差d都會令小朋友失分!
其實唔此止係個誠意分,校方係要看看父母能能夠放多少時間在小朋友身上喎. 
我知DBSPD 2nd  interview 多會選在平日,就係要看看究竟父母能否給小朋友付出時間囉!
所以我都唔望佢有2nd  interview,因為一來真係無假,二來唔成功無得只係關個仔事囉!

所以算啦,總之比左機會佢地就得啦,反正係咪事實我地都唔知既!

christina
你唔覺得現在的小朋友好叻咩, 收唔收雖然唔知, 但我已覺得佢地好勇敢, 所以都要讚

christina/必必
留位費這方面, 昨晚我老公又再上網check學校的升中派位, 等佢自己決定,下星期先開始要交$   

maku
係啦, 個天都有同你安排左間好學校俾囡囡呀, 而且同你安排了過兩年的仔仔, 不用你再要煩多次,幾好呀

各位

good morning

hi christina

個女面試咁成功 係呀,  bbq 3:00 p.m. 約埋 maku 一齊去.

hi CL322

咁乖自已報名 (我諗住d兩日唔見妳, 星期四同妳講)

hi maku

琴晚, 有件事真係好感動, 是關成9:30 p.m. 接到單老師電話, 佢話個女係學校去排洗時大小便都有 (自已清理, 好乾淨) (係賴老師見到) 佢話因咁短時間咁快大便, 驚佢肚仔唔舒服, 都有留意個女, 但又唔發覺有問題, 今次, 打比我同我講聲有咁事 & 叫我留意下 (個女肚仔有無唔妥), 其實, 我自已覺得真係唔係咁大件事, 但好反映到老師細心同交帶. (我地真係可以好安心, 小朋友係學校生活一定有好好照顧)

yiuyo:話是話, 你都同個仔留左播道, 咁即是無大抽獎lor(基華), yes/no???

maku:不要上心吧, 昨日我叫老公打tie, 佢無聽我講, 只是裇衫, 西褲, 佢最攪笑以為會in家長, 我話佢知唔會in家長, 只是望家長, 咁佢居然問我放半日假為乜.

SUMMER....係呀...單老師真係好好...仲好夜收工...上年好多時佢都好晏打比我....真係辛苦...

summer_66

你女女好,大小便都可以自已清理。

yiuyo
係啦, 過兩年仔仔, 我不用再煩多次
我多谢上天同我父母

christina
回想, 我老公突登buy 了套名牌西装為了女女interview :

hi carmen

單老師佢自已好似有個仔 (見到課空貼左張相) 如果係佢個仔好正, 個媽咪咁溫柔 & 細心. 八掛下...

hi maku

我個女好怪係屋企都要我地幫佢, 係學校佢係可以自已清理 (大都係第一次) [quote]
maku 寫道:
summer_66

你女女好,大小便都可以自已清理。

Yiuyo

你老公對囝囝的事真係投入, 幫佢做training又上網查資料. 昨晚我問亞女如老師問你平時daddy會同你做什麼,佢想了一陣自後傻笑答唔出 
:-x

summer:嘩, d老師咁夜都打電話比你, 佢地真是辛苦lor

必必:昨晚去左裕x人家吃晚飯, 2圍都幾抵食. 我老公及女去先, 我同仔遲d去.老公話有大明星到, 叫我望吓, 居然見到趙x芝及佢老公黃x燊, 佢地二個無乜點變. 個女好優雅, 男的好man, 好有男人味, 我隔離枱個班c9(全女班)就對二個評頭品足, 要扮拍照原來偷影人地二老婆, 真攪笑.

你地見過那d藝人, 我最想見我idol( andy lau)     

醒目開學勳章

maku
我同你講笑咋,唔好怪自己!
而家又可以煩少次,又可以放多d時間專心比兩個小朋友!
如果囡囡真係入左DGS,你可不能公平分時間給兩個小朋友啦!
其實經過呢幾個月不停看d料,明白到小朋友讀間間都一樣.
當然師資教法可能略有不同,但要有成果,一樣係要父母小朋友一齊付出.

yiuyo
你老公好好,親自揾料,我選好幾間再叫daddy幫下眼,佢都叫我自己決定算啦.
好在係呢到有得同你地分享交流一下....

McPhee
有次雷姑娘比張紙仔仔填爸爸和媽媽最愛係咩,
我仔填爸爸最愛係車,媽媽最愛係仔仔..嘻嘻...

summer
小朋友係識睇人蝦嫁,我仔仔平日跟婆婆時咩到唔做,食飯�大便�收拾玩具...全靠婆婆公公.
但係我一係到,咩都要自己做,所以表現比囡囡知你對佢的要求和讚許,咁佢會快d獨立

McPhee:問佢老豆同佢鍾意去邊 , 佢實話落平台. 最攪笑上次in 禮賢, 老師問mom同女平時去supermarket買乜, 佢居然話無乜同mom去, 同爸爸就有去supermarket, 真比佢激死(即代表我真是無飯主婦lor, 連supermarket都唔多去)

maku:你老公都好落重本woo(interview dgs), 但昨日只見1 pair著得好似行政人員look, 其他都一般, 有個爸爸著牛仔褲添.並且有2個女孩著牛仔褲, 但大多收著dress.

hi 010

係呀, 我個女真係非常識睇風頭, 好蝦 "daddy & 姐姐" (我同老公講要有d尊嚴, 佢話d種係 friend 表現, 激死.....), 我佢又唔敢太放 "次", 我多數比佢自已做, 真係唔得先幫佢, 我見過d朋友仔女成 7, 8 歲開水洗手都要父母幫, 我見到都驚.

010:我好應同你, 我由上個月到下個月都好忙咁同女女面試, 好彩佢都不是太唔like面試(因為有d人越戰越勇/越見越怕), 我同佢講in埋宣道就完成任務架la, 比心機d la.

女女反而唔會蝦婆婆, 只蝦我及老公, 但老公一發惡就好驚, 我平時發惡佢都不是太驚, 但見到支雞毛掃就最驚我   

幾年前, 我同事帶個仔去in真道(家長一齊進內), 老師問小朋友有無弟妹, 他說有, 那老師問弟妹幾多歲, 他就想在媽咪肚內, 我同事立刻要扮大肚

summer_66

我仔女又識睇風頭,好蝦姐姐
旅行個日, 你見她們自己吃飯,以為好乖,但如果
我地不在,就要姐姐feed.
我常常叫姐姐  她們自己吾吃, 就不用比他們吃,
但姐姐又話吾忍心   

所以家庭各人吾配合, 就没用太大功效
我地有段時間真好想抄姐姐

叫姐姐配合又吾理我地
同埋好偏心, kiss仔仔多好多  

我常常同姐姐講, 你太愛他=害了他
姐姐好似明白了小小
昨天, 最终都簽了第3份合约

嘩, 行開一陣, 追死人
‹ 上一主題|下一主題