用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

原帖由 YLMBEE 於 08-11-3 14:06 發表
黃巴士:

我囝囝同你囝囝一樣,多數錯唔小心多過唔識。 有時一

條"+"數計到中途會變咗計"-"數, 由一年級話到三年級都係
咁,你話激唔激氣。

仲有你地知唔知道英作中既"Bonus"老師會依D嘜         

嚟比分? ...

Bonus即係提示冇講到要寫,小朋友已寫咗既。一句一分,不過假如寫錯咗,在加之餘一樣要扣,一加一減就冇咗

睇到中一同數卷了,中一似乎唔淺,我囡又跌出八十分外,睇完後,都冇乜點責備佢(唔同老師計分鬆緊不同,我班偏鬆,E班既老師,詳答變簡答,每題扣一分,嚴過我地班)。份卷,除咗要理解力外,仲要心水清,睇清楚題目(英卷二都係),又要識寫字(呢個係阿囡既弱項),能攞到高分,都真係幾唔簡單

我仔響果PART要完整句子作答度.全部短答.通通都打個交叉.當全錯
閱讀理解要將答案個英文字母寫去個括號度.佢又圈左個英文字母.無寫落括號.又當錯 .
衰響唔小心度無左幾十分
原帖由 csy_ma 於 08-11-3 17:43 發表

Bonus即係提示冇講到要寫,小朋友已寫咗既。一句一分,不過假如寫錯咗,在加之餘一樣要扣,一加一減就冇咗

睇到中一同數卷了,中一似乎唔淺,我囡又跌出八十分外,睇完後,都冇乜點責備佢(唔同老師計分鬆緊不同,我班偏鬆,E ...

原帖由 sandy816 於 08-11-4 07:35 發表
我仔響果PART要完整句子作答度.全部短答.通通都打個交叉.當全錯
閱讀理解要將答案個英文字母寫去個括號度.佢又圈左個英文字母.無寫落括號.又當錯 .
衰響唔小心度無左幾十分   ...

囝囝英文&數學卷- 我都噴血!! 成日都小心贂題目!!!
扣吓扣吓, 都無左好多分!!!

黃巴士

原帖由 csy_ma 於 08-11-3 17:43 發表

睇到中一同數卷了,中一似乎唔淺,我囡又跌出八十分外,睇完後,都冇乜點責備佢(唔同老師計分鬆緊不同,我班偏鬆,E ...

csy-ma,

Please check your PM.

Thanks!!

Yellow Bus

我囝囝講, 常識問答題佢話老師足得好嚴, 咁樣答又話唔得,

咁樣答又話唔得, 囝囝好多分都失響個到, 真傪 !!!

擒日睇過份數卷, 其實都幾淺, 如果阿囝小心D做,  D分數就
唔會比噃晒老師。淨係一科數學已經拉底晒, 其他科都唔好
講。

今次測驗既成績會唔會大圍小朋友都跌咗? 定係個別小朋友跌呢?

原帖由 YLMBEE 於 08-11-4 14:05 發表
擒日睇過份數卷, 其實都幾淺, 如果阿囝小心D做,  D分數就
唔會比噃晒老師。淨係一科數學已經拉底晒, 其他科都唔好
講。

今次測驗既成績會唔會大圍小朋友都跌咗? 定係個別小朋友跌呢? ...

囝囝今次成績真係跌至新低.  依家我仲響度訓示緊佢!!
真係濆火!!

黃巴士

原帖由 黃巴士 於 08-11-4 18:01 發表

囝囝今次成績真係跌至新低.  依家我仲響度訓示緊佢!!
真係濆火!!

黃巴士

我擒日都話咗囝囝成個鍾, 但佢好似聽唔入耳, 當我響到唱歌 , 真係火都嚟!!

黃巴士, 唔緊要啦, 可能大圍人都跌咗呢, (我都係咁安慰自己, 咁會開心D !!!)

原帖由 YLMBEE 於 08-11-4 19:58 發表

我擒日都話咗囝囝成個鍾, 但佢好似聽唔入耳, 當我響到唱歌 , 真係火都嚟!!

黃巴士, 唔緊要啦, 可能大圍人都跌咗呢, (我都係咁安慰自己, 咁會開心D !!!) ...

小三真係深咗架,似乎真係好似幾多人都跌咗(我囡數學都破咗新低)。呢個可能唔係壞事,起碼,小朋友可能會"醒定"d應付黎緊既挑戰

我諗,小朋友成績唔好,佢自己已經唔係幾開心,父母此時加以責備,可能會令佢轉移視線,冇切實檢討番自己點解失分,反而嬲令佢被責備既試卷 /責備佢既父母??

較好既方法,可能係曲奇以前提過既,置身事外,分析小朋友份卷既錯處,然後話你幾唔抵呢,如果唔係咁……你就咁咁咁架勒。令小朋友覺得原來距成功只有一步之遙,咁就比較有動力去改善。

畢竟,小朋友既自信,係睇住父母眼中既倒影而決定既。

黃巴士,我昨日同今日都有pm給您。

王國長老

csy_ma,
嘩, 您仲記得我講詔咩既, 好勁呀))))
[較好既方法,可能係曲奇以前提過既,置身事外,分析小朋友份卷既錯處,然後話你幾唔抵呢,如果唔係咁……你就咁咁咁架勒。令小朋友覺得原來距成功只有一步之遙,咁就比較有動力去改善。]
係呀, 我成日都同兩個囡講以上既野, 唉, 其實佢地讀書都好辛苦, 兩個囡係開學無幾耐已經同我講讀書好辛苦, 唉, 我都會好老實同佢地講, 我都知讀書好辛苦, 但唔讀好0的書識多
0的野, 第時有人問您一0的好簡單既野您都唔識, 又第時真係要返工咩都唔識, 做唔到您想做既野就仲辛苦... 我又同佢地講您地成日問我野我都識答識去搵就係因為以前有讀書, 您怕唔怕第時您地既囝囡問您野您唔識答丫????!!!!又同佢地講我地以前讀書婆婆唔會幫到我地, 全部都要靠自己, 唔信您地問婆婆丫.....
好彩個天都幫埋我, 某日既星期日檔案講一個身體有病唔可以係呢個世界好耐都會好俾心機讀書, 仲話讀書係佢既責任, 我就成機邊睇邊同佢地講道理, 佢地都睇到眼king king..o哂咀
唉, 佢地今次既總測成績都俾我好大既驚喜, 但當我睇真0的佢地錯0的咩, 同答0岩0的咩, 我就知道佢地既實力係邊, 真係唔識0的乜, 無錯佢地真係錯一0的唔應該錯既野, 我都會鬧但真係一句起兩句止好喇, 講真鬧左都羅唔番0的分, 鬧得多我都覺自己口臭佢地又唔開心, 我兩個囡好醒識得inch我又話 [求學不是求分數既!!!!]
我會捉住佢地同佢地睇一次份卷, 問佢地錯既係真係唔識定唔小心, 唔小心就叫佢地下次小心0的, 又同佢地講因為0甘樣錯失左0甘多分係咪好唔抵呢?? 我大囡大喇有時會講0的好抵死既說話[唉, 真係唔抵, 我識架, 不過睇錯左之嘛] 我聽到就會和應[係羅, 您話幾唔抵呢, 您識架嘛, 下次小心
0的喇, 知無!!]
如果錯係因為真係唔識, 我就一定同佢地講到佢地明為止, 仲要佢講番一次俾我知點解, 等我知道佢真係明, 下次就唔會唔識啦....不過, 大囡有時都會俾說話我聽 [得啦, 我知錯咩, 我識啦....] 我唔會理佢, 我一定要佢講我知個答案究竟點樣搵出黎或計出黎, 要佢講番一次俾我聽我先會收手...
不過, 細囡就真係仲細未識野, 成日我講都未開始講就發哂癲.....我有時對住佢都唔知點樣入手, 有時見佢真係講好耐都唔明唔識, 我都覺得佢好慘, 真係唯有花多0的時間用好多唔同既方法講到佢明...當我見到佢真係開始明點做我就好開心, 佢自己都好開心....
好似今之常識我見佢初頭寫既答案係0岩既但又改左第二個變左錯既, 我就問佢 [咦, 您初頭揀呢個點解又改左既...] 唉, 佢話驚零分所以改喎, 0甘我同佢講 [傻豬, 要對自己有信心, 諗到個個就係個個, 未必係錯架, 下次小心0的啦, 俾0的信心自己] 佢點哂頭, 睇得出佢個樣唔同左, 唔知點講...總之佢俾我既感覺係信心好似強左, 希望佢同大囡下次努力0的小心0的啦....

哎呀, 我又長篇大論添, 以上純粹個人既意見....
不過, 可能我無鬧得佢地好勁, 佢地兩個有時會唔覺得低分係問題, 只會覺得今次唔小心, 下次會好0的....(不過, 下次都有可能再錯.....) 有時仲會同我講 [我唔算差架喇, 阿邊個邊個仲差過我啦.....] 我聽到都唔知講乜好......

(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

原帖由 cookie 於 08-11-5 03:32 發表
csy_ma,
嘩, 您仲記得我講詔咩既, 好勁呀))))
[較好既方法,可能係曲奇以前提過既,置身事外,分析小朋友份卷既錯處,然後話你幾唔抵呢,如果唔係咁……你就咁咁咁架勒。令小朋友覺得原來距成功只有一步之遙,咁就比較有動力去改 ...

曲奇:

乜您咁夜都未瞓?我囡而家仲有兩份卷未派,據聞因為有小朋友仲未做中卷二,所以到而家都唔派得,可能常識都一樣?

不過聞說中卷二因為老師評分既標準唔係好一致,搞到我地班要提高幾分,據聞我地班冇九字頭既成績,唔知係唔係??

聽聞我囡常識都係新低,假如派咗返黎,真係要學曲奇您咁,捉住佢逐題問,尤其是數學,可能非如此不能確保佢日後唔錯

原帖由 csy_ma 於 08-11-5 17:33 發表

曲奇:

乜您咁夜都未瞓?我囡而家仲有兩份卷未派,據聞因為有小朋友仲未做中卷二,所以到而家都唔派得,可能常識都一樣?

不過聞說中卷二因為老師評分既標準唔係好一致,搞到我地班要提高幾分,據聞我地班冇九字頭既成績,唔知係 ...

csy-ma,

多謝你嘅意見.
本來打左一大篇(打左3次)回覆你, 但唔知點解成日打打吓又無左.
我今日都要囝囝自我反省, 等佢自己唸吓, 唔勤力讀書, 唔專心上堂嘅最終後果!! 唔好每次都係我講話再點,點,點!! 佢應該對自己嘅事情付責任!
份卷真係好反映到佢有邊方面不足&混亂!!! 我又要重新整
理去幫助佢啦!!!
好似你話咋, 依條係長途賽, 但係有時真係要無比耐力至可以行到終點. (有時我都不免有d洩氣!!)

黃巴士

各位,

請看我在另一討論區的分享:

兩個真人真事分享-給緊張小朋友成績的你
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1832857&extra=page%3D1

好多謝csy-ma, cookie & plee 既分享, 你地令我醒悟好多野。

[/quote]

"畢竟,小朋友既自信,係睇住父母眼中既倒影而決定既。"
csy-ma,

我正咀嚼緊依句說話.
我唸真係要俾多d支持佢!!
囝囝今日同我講近排佢專心左上堂, 乖左!!!  
希望佢汲取今次教訓後, 去改善吓"學習態度"啦!!!
"讀書時讀書, 遊戲時遊戲"  

黃巴士

精采討論區分享:

溫書是一種高投入、低回報的活動
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=627534&extra=page%3D1&page=1

P5的英文及數學科
http://forum.baby-kingdom.com/vi ... page%3D1&page=1

公文英文-想暫停得唔得?
[url=http://forum.edu-kingdom.com/vie ... page%3D7&page=1]http://forum.edu-kingdom.com/vie ... page%3D7&page=1[/url]

特別推薦P5英數科,其中有很專家教路既有用意見

Plee:

謝謝分享 ,我都抄咗條link去另一討論區(http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1678191&extra=&page=1)

原帖由 kswiss 於 08-11-10 10:00 發表
呢兩日咁凍,今朝小朋友番學有冇換季呀?

無呀!! 我囝囝只係加左學校風褸, 隻腳都凍冰冰!!!
新WINTER校服係米仲未派返??

黃巴士

‹ 上一主題|下一主題