用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中選校秘笈及填表方程式?
樓主: 櫺囹桼
go

升中選校秘笈及填表方程式? [複製鏈接]

Re: 升中選校秘笈及填表方程式?

vivi1997 寫道:
dear fongfonghue,
星期六開完家長會,班主任逐個家長接見俾升中意見,
我覺得佢好似黄大仙解簽佬,家長就好似等佢指點迷津....
幾好笑呀...
不過學校做咗好多凖備功夫,每間中學已幫家長評級...
分六級Band1a、Band1b、Band2a、Band2b、Band3a、Band3b.(當然用佢地老師角度)
我都用佢地嘅專業判斷去選校.
另外老師話選甲部可大胆一D.因為搏一搏...搏唔到去乙部.
萬一甲部揀咗間麻麻地又中咗,乙部就冇份...
所以,我會搏.....
Band1b嘅香港九龍塘基督教中華宣道會鄭榮之中學.
如果你要揀Band2中學..我嘅資料如下,
希望對你有幫助.講明排名不分先後....
千祈咪介意...
1.保良局胡忠中學Band1b、Band2a之間給甲部10個位
中中佢最難入.
Band2a有:
馬鞍山崇真中學給甲部10個位
東華三院馮黃鳳亭中學給甲部10個位
基督書院給甲部13個位
梁文燕紀念中學(沙田)給甲部8個位
馬鞍山聖若瑟中學給甲部10個位
青年會書院給甲部14個位
東莞工商總會劉百樂中學給甲部9個位
Band2a、Band2b之間有:
香港中文大學校友會聯會陳震夏中學給甲部10個位
Band2b、Band3a之間有:
樂善堂楊葛小琳中學給甲部10個位
博愛醫院陳楷紀念中學給甲部13個位
佛教覺光法師中學給甲部13個位
佛教黃允畋中學給甲部14個位
五育中學給甲部14個位
Band3a有:
保良局朱敬文中學
香港中國婦女會馮堯敬紀念中學

托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

老師話選甲部可大胆一D.因為搏一搏...搏唔到去乙部.
所以,我會搏.....
乙部就唔會咁做,第一間就係心儀,第二間已經係保險線啦!
我仔是band2(老師話沙田區計).
甲部
我揀郭得勝中學做胆拖鄭榮之中學、基督書院中學.
(因為郭得勝有13學位、鄭榮之中學只有10學位)
乙部
我揀郭得勝因為有103學位、基督書院有103中學、
東華三院馮黃鳳亭中學有84學位
馬鞍山崇真中學有77學位.
老師話馬鞍山崇真中學、東華三院馮黃鳳亭中學、
基督書院也是校風好嘅學校.不容忽視!
你要注意非保留學額數目,好似梁文燕中學
只得60非保留學額和楊葛小琳只得77非保留學額,
少基督書院30至40個非保留學額,你話搏唔搏到!
胡忠中學比郭得勝更難入...除非保留學額少得84個,
仲有全沙田band2生嘅首選!!band2生佔全沙田比例至多.
但郭得勝中學band1未叫最好...好多band1生又未必諗佢.
呢D都係老師睇過我D揀校排位噏嘅....
今次老師確實做咗好多功夫.我都好多謝佢地架...
填左份模擬表格俾老師睇過D揀校排位,佢都係俾甲部
意見,然後睇下乙部頭十間排位,佢話0k.我都唔夠膽呀...
唔好放棄,俾D心機再諗下啦!
順便問問...fongfonghue你個仔間學校六月有冇考試??
我有D朋友讀朱正X都唔駛再考試,咁7月放榜衰咗...
點扣門呀!!!間間學校都話最後嘅試成績好重要...
佢都話唔知學校想點..

:cry:  
:-) :-

赤柱聖士提反得4個位,甲部放2nd志願,機會係咪好渺茫?我諗住橫掂博下,博間近屋企易d睇住囉!

我都不知要如何填, 學校的老師現在也沒有給意見,不知是否 因為有聯繫中學的原因.
甲部想:
1. 瑪利諾. 2 迦密. 3. 順利天主教中學
已部
1.瑪利諾. 2 迦密. 3. 宣基
以下的27間不知如何選, 如可以, 請提供意見, 多謝!
如果結果不理想, 只有叩門, 希望可以中前三名.
西貢區的名額可否告知, 有多少的BAND 1 小朋友, 有多少的BAND  1 的學位, 我找不到資料.
還有一點不明白, 好像有2或3名額的中學, 如何安排位置, 放第一選擇會否浪費了一個機會, 總覺得2 或3個名額好像天上的星星, 可望不可得.
可有西貢區的媽咪分享下意見!多謝!

櫺囹桼 寫道:
[quote]
adangai2006 寫道:
007. 多謝您的資料, 我有問題想請教. 煩請給意見, 多謝!
小兒屬將軍澳區, 區內和全港為BAND1. 想問選校要如何安排, 將軍澳區一定選不足30間, 如果在甲部全部跨出官塘區, 會否太進取. 本區的30間要如何安排, 好頭痛, 請賜教.
多謝!!!   
adangai2006:甲部只係教統局安撫民心之小禮物(每間英中得幾個位,每個位都可能有幾百人爭…中獎機會只不下於中六合彩!),填你喜歡之中學則可…搏喇沙、瑪利諾…也不算進取!
西貢區=升中派位之地獄,冇辦法...只要係band1、2之中學就要填上,唔係10間都難填滿!
[/quote]

請問沙田穌浙好唔好? 校風如何? band幾呢?       

Dear 007,

請建議官塘網band1男仔乙部第二至六選. 第一已選聖言, 他區亦可. 謝謝.

Regards,
Kwuntongtc

穌浙band1b...   

worldpeace 寫道:
請問沙田穌浙好唔好? 校風如何? band幾呢?       

hi vivi1997,

呀仔學校6月仲有一次考試,我覺得有無都吾係咁緊要囉,因為叩門時d中學睇返上次呈分試既成績已經心裏有數啦.我又想問吓你,我看了你的選校,咁你去到14..15位後應該無得揀啦!咁你點做(漏空或填dband1�3落去)
尋晚終於鬥出結果了,如你所說胡忠太受歡迎,與其都係要博,不如博間band1尾既英中好過.現得出頭五位是:
甲部:鄭榮之
乙部:鄭榮之(band1尾英中)
   馮黃鳯亭(住火炭近屋企) 
   基督 (同上)
   陳震夏(呀仔鍾意多同學揀)
   覺光法師(近家和多位)

[quote]
我都不知要如何填, 學校的老師現在也沒有給意見,不知是否 因為有聯繫中學的原因.
甲部想:
已部
西貢區的名額可否告知, 有多少的BAND 1 小朋友, 有多少的BAND  1 的學位, 我找不到資料.
還有一點不明白, 好像有2或3名額的中學, 如何安排位置, 放第一選擇會否浪費了一個機會, 總覺得2 或3個名額好像天上的星星, 可望不可得.
       [quote]

adangai2006:
有聯繫中學點解唔揀番聯繫中學,機會點都高啲!(你而家嘅一二志願真係好少位...)
西貢舊年有band1生1,300人左右!(不存在band1學位的...英中學位可以自己數!)
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

kwuntongtc 寫道:
Dear 007,

請建議官塘網band1男仔乙部第二至六選. 第一已選聖言, 他區亦可. 謝謝.

Regards,
Kwuntongtc

kwuntongtc:
官塘可以問番官塘友~官塘福建家長站!(佢哋好熟...又熱心!)

[size=large]你要注意呢點.....

在甲部鄭榮之中學只有10給全港小學學額
在乙部鄭榮之中學只有77非保留學額
馮黃鳯亭中學只有10給全港小學學額
馮黃鳯亭中學只有84給全港小學學額.
排到14位...我已經填晒DBand1頭...尾...去攝位..
老師建議我地填滿佢, 不要漏空....

Dear 007,

'官塘福建家長站' 只提福建中學.  
band 1 學生1-4 揀本區及他區英中, 5揀中中, 行嗎?

Dear 007,

band 1 學生1-4 揀本區及他區英中, 5揀中中, 行嗎?

kwuntongtc:
其實佢哋對官塘區好熟,你都可以請教之!
官塘去年英中指數為1.95(接近2個band1生爭一英中),所以不能太進取,搏幾多間完全睇自己冒險精神...
007認為:
假如搏兩間英中,第三志願仲可以揀band1頭中中...每級略向下調...
假如搏三間英中,第四志願只可揀一般band1中中...每級略向下調...
假如搏四間英中,第五志願只可揀邊緣band1中中...每級略向下調...(理由係如果萬一不幸唔中前四志願,而第五志願仲係頂級中中..第六志願先係一般band1中中....好易派去十幾志願!)

櫺囹桼 寫道:
[quote]
甲部想:
已部
       [quote]

adangai2006:
有聯繫中學點解唔揀番聯繫中學,機會點都高啲!(你而家嘅一二志願真係好少位...)
西貢舊年有band1生1,300人左右!(不存在band1學位的...英中學位可以自己數!)

因為聯繫中學為直資, 要交費!
唉!西貢區的小朋友真不好運.
多謝您的意見.

007,

兒子屯門區Band 1,  喜歡田家炳頂級中中, 會否放棄英中及联係機會, 作為家長怎樣取捨?

一樣的天空:
都塞翁失馬,焉知非福?話唔定小朋友做了band2人(原來冇乜壓力..),年年名列前茅!
今年叩門位不要多想:band1嘅冇級內前10名=冇機會!
希望各位家長用平常心去面對派位,不要太緊張,派位過程中隨機No因數影响派位結果,即使派得唔理想唔好灰心。祝大家派位順利,得償所願!
老婆老婆我愛妳

Dear 007,

他區英中祇有很少位. 你選了聖言, 就要避開官瑪. 餘下祇有 2 間英中. 4揀中中可能會好 d.

我想請教各位係唔係一定要填滿30志願架?如band2生只可搏一間band1,咁係一覽表d band1咪唔洗填囉!'還店'都無機會,咁又點填滿30個格仔呢?唔係好明。另外,成日話唔填滿會唔知派咗你去邊,係咪指可能去咗全港九是但一間中學呢?

Elmo_baby 寫道:
007,

兒子屯門區Band 1,  喜歡田家炳頂級中中, 會否放棄英中及联係機會, 作為家長怎樣取捨?

Elmo_baby :
就算你願意放棄英中及聯繫中學,又沒有人可以保證必入一流中中/或者機會增加幾多!
因為大抽獎嘅野好難講(冇數計),而聯繫中學肯定機會高一籌!(圍內抽獎而矣!)

eeyore0511 寫道:
我想請教各位係唔係一定要填滿30志願架?如band2生只可搏一間band1,咁係一覽表d band1咪唔洗填囉!'還店'都無機會,咁又點填滿30個格仔呢?唔係好明。另外,成日話唔填滿會唔知派咗你去邊,係咪指可能去咗全港九是但一間中學呢?

eeyore0511:
盡量填啦!
‹ 上一主題|下一主題