用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 St. Rose of Lima KG 2007
樓主: kylie_mom
go

St. Rose of Lima KG 2007 [複製鏈接]

Re: St. Rose of Lima KG 2007

多謝各位祝福. 各位姊妹努力, 前路漫漫, 我地仲未起跑架
我唔係天主教徒, 但我決定去的kg 都是天主教
我係絕對不會為左入學利益而中途出家的, 這不是真心的.

HI 又路過, 剛同朋友傾完電話, 有d野值得分享.  
佢個囝 ps1了, 但本身住新界north. 出來讀書最後落車
佢話無係個間讀了, 原來有一天, 佢個囝突然同佢講, :媽咪您好衰架", 問又唔肯講, 悶悶不樂大半天, dum 下dum下, 佢先講, 因佢驚, 原來個司機同佢講 : 叫您阿媽搬出來啦, 山長水遠".......   佢即時轉校, 而家阿囝開心左啦, 慢慢輔導
記得監察您囡的校車情況, 校車公司, 下邊d司機相信質素仲難監管, 司機又會轉.  留意小朋友情緒, 有物不妥, 跟車都無用, 佢唔會俾您睇到, 俾部mp3係書包, 綠音好似幾得

bye bye

let share my baby photo with all mama :  :

Haulamma (No.1003) - TKO (AM class)

Hi! joeszewai, I want to share with you and all mami : I was disappointed of St.Rose of Lima KG also. Because I had phoned there before,the KG's clerk's manner was very poor and on the day of interview,the teacher very rushly to interview and fianally accepted my daugher in PM class.And I read your experience.I was no made a wrong decision that  didn't let my B to this KG.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  
joeszewai 寫道:
HI 又路過, 剛同朋友傾完電話, 有d野值得分享.  
佢個囝 ps1了, 但本身住新界north. 出來讀書最後落車
佢話無係個間讀了, 原來有一天, 佢個囝突然同佢講, :媽咪您好衰架", 問又唔肯講, 悶悶不樂大半天, dum 下dum下, 佢先講, 因佢驚, 原來個司機同佢講 : 叫您阿媽搬出來啦, 山長水遠".......   佢即時轉校, 而家阿囝開心左啦, 慢慢輔導
記得監察您囡的校車情況, 校車公司, 下邊d司機相信質素仲難監管, 司機又會轉.  留意小朋友情緒, 有物不妥, 跟車都無用, 佢唔會俾您睇到, 俾部mp3係書包, 綠音好似幾得

bye bye [/quote]                         

SYCHENG
佢唔係好差呀, 我受到, 入到去的情況先最緊要
st rose lima 真係好好, 平實型, 唔係深, 我個親戚覺得係淺, 之前已見識過太多名校, 禮賢同st rose, 是我選到最後而沒有放棄, 因好ok.  最緊要小朋友開心學到野, 而且d家長都係好好呀, 您睇下d post 就知, 家長會係您此3年的伙伴, 好緊要.  
我唔chose, 係我有另ps 的鐵膽, 唔想take risk.  估唔到st rose d 家長支持鼓勵我, 俾著其他名校家長, 笑您蠢啦.

醒目開學勳章 貢獻勳章

d家長都係好好呀

joeszewai, 得閒多D入黎傾下

醒目開學勳章 貢獻勳章

AM Class

WATIlie
Florence Chan (ref: 1140 - Lai King)
alexliu (Lam Tin)
monkey妹 (ref:1182 - TKO)
pandacat_bb (TKO)
ChungChung Mum
ChioMaMa (深井)
Haulamma (ref:1003 - TKO)
kylam100

PM Class

Kylie_mom (ref:1553)
梓晴媽媽 (ref:1524 - TKO)
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Chiomama,

我睇到你個post, 想集中番係一個topic, 唔駛D 媽咪兩頭騰, 所以響度reply你.

no school bus to 深井        咁點算呀? 有冇白牌呀?  你可以轉pm class, 咁就唔駛咁早起身.

你睇到D post 有關對st rose既不滿, 係邊方面?  課程淺?...聽講今年會加深; 果個office staff 態度差?...咁又唔影響個小朋友學習;  校舍大塵?...市區好多地區都大塵, kylie 氣管敏感, 都無計喎 (重建小學時仲差呀)  

你想唔讀呀?  如果只因交通問題, 就不值得, 應該有白牌出九龍塘...你住咁遠,你個小朋友遲早會出黎讀小學, 好難避免...除非你果頭有心儀學校, 小朋友就唔駛咁頻撲.

kylie_mom, 我住深井但仍未知有無車去St. Rose, 因為校車唔cover, 而我有D擔心囡囡返早學好辛苦 .   你地對St. Rose有什麼comment, 在其他topic的mom好似對St. Rose不滿, 我有D擔心     

唔知后備會幾時先知呢?? 好心急同好想阿女同你地既女女做到同學仔呀  :  :

冷氣褓姆車專車  東九龍區 來往 聖羅撒 (公爵街)

將軍澳 、藍田、油塘

匯景、麗港城、順利

黃大仙、竹園、斧山道、慈雲山

牛頭角、官塘、德福、麗晶

查詢電話: 60111923

查詢電郵: [email protected]

[ 本文章最後由 褓姆車隊 於 07-7-25 10:53 編輯 ]

Hi,
I'm in waiting list, too! I look forward to the result as the school reply that the deadline on 2007-03-28. God bless you and me!! :)

醒目開學勳章 貢獻勳章

Good luck to all moms and kids on wait list...有冇call 學校問下幾時有消息    St Rose 都算遲註冊果批學校, 我諗D已有心儀kg收左既媽咪, 第一輪註冊己經放棄, 應該好快有通知....好似其他早註冊既學校, D媽咪要等到2nd round registration後先知有冇位, 仲慘.....

若有wait list 消息, 希望D媽咪可以入黎講下, 等其他等緊媽咪有預算......一味等但又冇確實日期, 好慘!!

shinteresa, 我諗小朋友是否catholics對apply P1時幫助大D, 有分加.  如只為5分而信教就唔係咁好lor.  小朋友over 3 years old 想入教要上sunday school ( 好似at least 5-6years 有班, 我細時上主日學, 好happy ga, 有堂上, 有姊姊帶住, 又有children mass, 好似仲有野食tim     

elisetsang, deadline on 2007-03-28      係咪28/3前有消息

醒目開學勳章 貢獻勳章

WATIlie, 你囡囡好靚女, 好斯文

Hi every mon, of cox i will not 為左5分 同阿女入教 我自己都覺得唔好同好肉酸 況且米等佢大d 佢自己先選擇想信乜野教law / 其實我都想知st rose 會係28號前 or exactly 28號先call d 后備 再者 係收先call 定係唔收都call 呢 ?? 我唔係幾想打去問 as 佢地聽電話個miss 真係幾串 & 負氣 when 講電話 唉!仲要等多1個week 你地取錄左既mami 係唔明白架la  

醒目開學勳章 貢獻勳章

ShinTeresa 寫道:
仲要等多1個week 你地取錄左既mami 係唔明白架la  

我明嘅, 而家你只有耐心等候, 辛苦你啦!    Good luck !
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

醒目開學勳章 貢獻勳章

monkey妹, 請問點樣打 '嘅'字, 我用緊手寫板, 冇'嘅'字.

KYLIE_MON,

我搭訕咋    rhpu =

shinteresa,

我覺得學校應該順序打電話或發信通知後傋生,如果想清楚d不防至電學校問

醒目開學勳章 貢獻勳章

thanks, florence...但唔得, 出左'日戶', hm...要用chinese software    anyway, 唯有繼續打'既'代替
‹ 上一主題|下一主題