用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 荃灣中學(觀後感)
樓主: RT
go

荃灣中學(觀後感) [複製鏈接]

Re: 荃灣中學(觀後感)

ccspy,

其實每間中學都有權決定收邊個小朋友, 學校唔收有一定既理由, 教統局係唔會理, 而且學校係唔收既, 你咪轉去報第二間中學啦, 統有一間會收, 而且堅持唔一定對個小朋友係件好事.

It is in fact good for the school to tell their criteria of acceptance so that students won't apply blindly.  If the student's results is not meeting the requirement, then it is better not to apply that school or else it is just a waste of the valuable chance.

yunman

比意見就唔咁, 不過一家一齊分亨一下各自的睇法啦.

有一次我食飯時間去左石圍角, 見何記出來的學生大多都手捧書本, 所以覺得佢地好勤學.  呢間學校比我嘅感覺係死讀書型, 課外活動少.  不過老師們就好關心學生同好著緊學生的功課成績.  今次聽校長講, 佢會比前校長更加嚴厲, 佢話校董局唔可以接受學校成績跌成咁, 所以佢會強政礪治.  佢打算加強學生語文方面的能力(即係佢會勁操學生的語文), 佢目標係令佢地學生能入法律系.  真係好有理想. 佢話佢到任後都搵出左學校一點問題並陸續改革(以往唔駛面試而家要, 仲要連何小的都要面), 好有大刀闊斧之勢. 我唸以佢強悍型風格, 學校學生底子又唔差, 應該可以指望的.

至於佢講的2a1b資格, 其實可風, 王少清都有講, 講法分別不大, 不過笑住同嚴肅咁講出來的效果真係好唔同.

因為我小朋友唔係band 1, 所以我唔會唸呢間學校.

祝各位好運.

其實小朋友成績未到學校要求既level, 夾硬入個間學校對小朋友冇益處,所以我都覺得學校講明佢地收生成績要求係好事, 你諗下,2a1b都算唔錯,但入到去何傳耀可能都係考第尾, 真係好打擊小朋友自信, 除非小朋友係唔怕失敗,遇強越強既性格就例外...
p.s. 何傳耀既要求唔高喇, 王少清既入學要求係3a呀 ,佢校長話冇呢個成績都可以入紙試一試既, 不過可能會浪費一個機會:cry:

yunman,

會唔會你阿囡接受唔到佢嘅女強人風格呀?  覺得小朋友會比較喜歡可風的, 因為個訓導主任講得好幽默, 容易接受好多.

yunman 寫道:
原來王少清個校長都係咁講明要3A先好入表呀!!
咁何傳耀真係要求唔高lu! 咁真唔知做咩鬼阿囡聽完個校長講會咁反感呢?? 要仔細同佢傾傾先!

何傳耀出名重視成績, 佢話明其實若果次第唔過, 無謂浪費時間去報
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

唔好意思~我唔係好明乜野係次第呢~~~~係唔係全級考第幾意思呀~~~

教統局成績次第係根據小朋友既學兄學姐既學能測驗成績, 再以貴子女既校內名次編成, 次第愈高, 中學取錄机會愈大
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

期待你在9/12觀校日之感想。

唔好意思~~~我想問下~我仔仔五下果次考全級16名~~六上就考全級25名~~咁佢係叫做好呀定係一般呀~~如果同佢報英中咁机會有冇呀~~我想同佢報荃灣官中呀~仔仔全級人數128名~~~~唔該比D意見我呀~~~~

我仔仔都係何小學生呀~佢其實差不多每年都係考全級二十名內嫁~~點知六上呢次變左全級25名~~返黎知到自己冇得入何記~~哭到死呀~~我本來都好想鬧下個仔點解你今次成績會咁差呢~~但係後黎發覺佢D成績係有進步架只不過人地進步得仲勁~~所以我今次都好怕小朋友入唔到何記呀~~

講左啦~~~仔仔係冇得自動直入何記~~
要將佢五下及六上兩次成績平分後有冇全級20名~~~佢好唔好彩係全級23名果個~~~~唉!!!!!!!!!!!

佢一知到自己冇得直入何記都唔知幾傷心呀~~所以佢今次自行收生都只係報得何記一間~第二間佢都唔報放棄啦~~如果自行都唔得就要睇佢有冇抽獎名啦~~~     

純粹推測: 如果我是何小頭5名, 我就未必入何中, 可能博入荃官或林護等等; 如果何小有三個尖子成功博到, 令郎便自動補上, 當然你要驚餐飽.

hkfanny 寫道:
講左啦~~~仔仔係冇得自動直入何記~~
要將佢五下及六上兩次成績平分後有冇全級20名~~~佢好唔好彩係全級23名果個~~~~唉!!!!!!!!!!!

咁又係~~~不過冇人唔讀呢~~個個都交晒表話讀啦~~冇人放棄呀~~~所以都係要睇佢自己彩數啦

係何小讀既學生多數都係想入何中,所以考頭20名既要放棄直升何中,而去考慮其他學校既機會可以講係微乎其微,不過我都建議你可以博吓,話哂你囝囝唔係爭好多名,同時今年有2次機會,唔得重有一間可以做後備

‹ 上一主題|下一主題