用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學學位分配(完)
樓主: 櫺囹桼
go

中學學位分配(完) [複製鏈接]

Re: 中學學位分配(完)

007,
      資料詳盡,獲益良多,十分感激,閣下之盡心盡力,無言以報
        請在這裡接受我們齊聲的鼓掌
                                                            :-D  :-D  :-D

多謝晒 !!!
希望小女順利過五關斬六將.......能進入心儀中學啦!!!

mybee0103 寫道:
我又有事請教:我見很多中學中一∼中三都是四五個班,但到了中四∼中六,人數銳減,由200人減至60人。這意味着如果小兒中學的成績不理想,隨時被人趕出校,是否在選校時要重點注意這方面?

mybee0103:
新校有咁情況不足為奇!不過舊學透過篩選學生達到會考合格率提昇,唉!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

T.K. 寫道:
007,

首先多謝你嘅指引....."按成績組別(唔過分進取)按區分(認命)去選學校!"

小妹再有問題... 囡囡係BAND 2, 先會揀所有據知係BAND 2嘅學校(我諗最多只有十多間), 之後應該填BAND 3學校(當然唔多想囡囡入啦) 或是BAND 1學校(都知入嘅會好微好微)呢?
要填30間, 唔容易呀!   
TK

T.K.:
如果《清清楚楚》知道自己組別,選校時又採用中庸之道;最壞打算只會派到七八志願!我識得個家長,十五志願打後全部填“999”!(佢話佢仔仔成績不俗、選校咁保守都唔得(傳統名校區、band1組別、第三志願已經係中中…)…一定要打九九九!)
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

007:
恕我孤   陋寡聞,没清楚你是何方神聖,想來你不會是普通家長吧,但這次你的確幫了大忙,謝!

想請問係唔係一定要頭十名面試才有機會呢? 如果仔仔間小學在區內是band1, 考20-30名, 有冇機會呢?

櫺囹桼 寫道:
T.K.:
如果《清清楚楚》知道自己組別,選校時又採用中庸之道;最壞打算只會派到七八志願!我識得個家長,十五志願打後全部填“999”!(佢話佢仔仔成績不俗、選校咁保守都唔得(傳統名校區、band1組別、第三志願已經係中中…)…一定要打九九九!)

007,

多謝晒你嘅提示!  有料又勤力嘅007, 小妹萬二分敬佩

不過要《清清楚楚》知道自己組別有咩好方法呢?  其實有好多因數都未必係自己可以預計!  例如今年50% 會用去年師兄姐嘅 <分班試> 成績作為對一間小學在區內“調整機制”.  就算過往囡囡小學係band1, 今年用新調整機制會否有變, 實況難講?!  高人有何見解?

關於隨機編號, 有無數可計呢?  例如第一個唔中, 下一個會大約係自選嘅第幾間之類!?  高人計數咁叻... 可唔可以幫手算算呀?

TK
;P:hug:;P

一樣的天空 寫道:
007:
恕我孤   陋寡聞,没清楚你是何方神聖,想來你不會是普通家長吧,但這次你的確幫了大忙,謝!

007只不過係人哋嘅平常老竇一個!

chungmama12 寫道:
想請問係唔係一定要頭十名面試才有機會呢? 如果仔仔間小學在區內是band1, 考20-30名, 有冇機會呢?

今年自行分配學位增至30%又可以揀2間津貼中學(各校都想盡攬人才...)...所以只要唔揀傳統名校,機會係樂觀的!

T.K. 寫道:
[quote]

007,
多謝晒你嘅提示!  有料又勤力嘅007, 小妹萬二分敬佩
不過要《清清楚楚》知道自己組別有咩好方法呢?  其實有好多因數都未必係自己可以預計!  例如今年50% 會用去年師兄姐嘅 <分班試> 成績作為對一間小學在區內“調整機制”.  就算過往囡囡小學係band1, 今年用新調整機制會否有變, 實況難講?!  高人有何見解?

關於隨機編號, 有無數可計呢?  例如第一個唔中, 下一個會大約係自選嘅第幾間之類!?  高人計數咁叻... 可唔可以幫手算算呀?

TK [/quote]

1)教署會告訴小學一個《大約》數據,例如band one34~35%、band two~38~39%...等等!等小學計過後通知家長(有啲好清晰,不過總有邊緣人!)。是否最後呈分試後才通知...不詳!
2)隨機編號電腦產生~冇得計!不過有《傳聞》隨機編號會抽唔中第一志願時會自動再畀另一個~唔使由頭黑到尾云云!(係又唔錯!)

007,

Could you suggest some (band 1 津貼中學) schools in Wanchai and Western District and might have chances to accept outsiders?

bibifong

007只不過係人哋嘅平常老竇一個! [/quote]

007,
有個咁叻又樂於助人嘅老竇... 做007嘅細路真係幾生福氣!!       
;P:hug:;P

007:

小兒現就讀國際學校小六,將會參加升中派位。我又如何知道兒子的Banding呢?
請指引。謝謝

《清清楚楚》知道自己組別..................................

007 : 請問如果班主任講左自己小朋友所屬banding , 可信程度有幾高呢 ? 因為曾經有家長講過班主任講錯banding ,
攪到選錯校 , 好像後來選了中中 .
成績中游者, 真是難分別 , 亞囡班主任是新來的老師 , 我是否全信她提供的建議 , 如果信唔過又不知如何選校 ?

007,

數字上油尖旺BAND 1生派位唔錯, 但是, 我左唸右唸,覺得男仔(BAND 1)好易揀校, 女仔就無咩好揀喔, 得返間真光要比咁多女生爭, 其它學校學額都是濕濕粹(銘基唔太中意), 所以覺得好難填錶, 妳認為女生在油尖旺派位或者沙田派位會好D呢?
請指教, 多謝嗮!

October. 寫道:
007,

數字上油尖旺BAND 1生派位唔錯, 但是, 我左唸右唸,覺得男仔(BAND 1)好易揀校, 女仔就無咩好揀喔, 得返間真光要比咁多女生爭, 其它學校學額都是濕濕粹(
所以覺得好難填錶, 妳認為女生在油尖旺派位或者沙田派位會好D呢?
請指教, 多謝嗮!

OCTOBER :
銘基唔太中意--------可否說出你的意見參考吓呢 ?  

Hi all,
想問下你地係唔係會去自行考先,然後就將自行考既填係表上既第一、第二志願?
自行考既官津校點解唔可以早d話比人知收唔收呢,其實小一係會架,點解中學又唔會呢???

係囉?自行早D通知麻,等人担心到7月,早D通知咪好囉,好似小學咁,快快趣攪掂佢咪算囉,係要玩D家長,心理變態。

007,
借問聲,所謂既傳統名校,係收d乜野學生呢???

Re: 中學學位分配(一)

ruby,

其實, 正正因為我對銘基的了解非常有限, BK或外界都甚少人提到佢, 佢或者係一粒蒙塵的真珠, 但因為我實在唔係好知學校情况點, 所以就唔覺佢好吸引嘍.

‹ 上一主題|下一主題