用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生媽咪會
樓主: Venus
go

民生媽咪會 [複製鏈接]

Re: 民生媽咪會

Venus
我個女那本溫習薄都冇野寫落去, 咁你個仔那本有冇呀

elsapoon, 你睇番溫習簿, 上面貼住教左d乜野書, 你跟住去溫就得喇!

calvin仔媽媽, 你個仔好醒喎, 識得講番係畫汽球, 我個女淨係話畫圓圈, 畫好多圓圈.....  

ilovehongkong, 乜有分組呀? 我個女無講呀, 等我今晚問下佢先.  

我個女話老師教左"有隻雀仔趺落水"呢首歌, 所以佢呢幾日成日都o係度唱.  

傻媽媽 ,

上星期五朱老師在溫習薄貼了一張紙, 但沒有特別寫學了什麼字.

tungwai

係呀冇
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

Venus

應該教左兒歌(上學去p.7), 因她時常唱著, 11/9 她沒有哭
唔知是否慶祝中秋節有得玩又有月餅食呢.

囡囡mami

我個仔11號放學冇哭不特止, 仲好開心, 原來褓姆車個姨姨出殺手柬, 就係送左盒朱古力比仔仔, 所以放學坐車回家都好開心, 果日仲有一個燈籠及一幅圖畫, 仔仔話係'月亮', 都幾靚 , 佢仲話老師比月餅佢食,好好味.
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

各位 k1 媽咪
你地有冇聽過學校派返來的2隻 cd 呀, 我聽了一隻 (我愛唱歌一), 聽後覺得好唔掂呀, 最主要係唱國語那 part, d 國語發音唔正, 而且好似就咁將廣東話唱成國語咁, 如果學校成播, 我驚會引導錯唔d小朋友, 我 '林' 我都要同學校反影下先得

Venus
我終於知道個女在學校學佐嘜野啦, 原來貼在溫習簿的紙上是有寫頁數的, 我竟然日日看都唔覺, 要咁耐先知, 另外, 你個褓姆車個姨姨出殺手柬後, 你有冇問你個仔鍾唔鍾意坐姨姨間車呀

JuliaCheng
費用如下 :
學費  : 1,546 (分十期交)
雜費  : 1,179 (包括上學期課本, 文教用品, 書包, 茶點)
校服  : 裙 (百幾), 運動服 (73套), 秋褸 (68件)

傻媽媽 & ILOVEHONGKONG,
我問個仔,佢話老師編佢入飛機組,但再問佢,佢又話船組,都唔知邊個先真!

民生?  0係0吾0係KOWLOON CITY 0個間?!  我個女出年都要讀幼稚園, 我想幫佢報這間, 請問各位有沒有心得?!

賜教? TKS! :
[img align=left]c:\桌面\032.JPG[/img]

tungwai

唔係呀, 國語唔掂?????? 但我叫老爺聽一聽先, 如果係咁點教小朋友.

我問左個仔鍾唔鍾意坐姨姨間車啦, 佢話好鍾意
, 小朋友真可愛 ,我都係睇溫習簿幫佢溫習, 問阿仔老師教左d咩, 佢就話唔知

elsapoon, 溫習簿上有貼上教左d乜喎, 你再check下!

tungwai, 我未聽過o個2只cd, 乜咁唔惦呀?

calvin仔媽媽, 我問個女係咩組, 佢話係汽車組, 都唔知真定假?

Venus
咁你就放心啦, 唔洗再驚個仔唔肯坐褓姆車啦, 糖, 朱古力, 果然效力強勁

各位媽咪, 你地個小朋友返學仲有冇哭, 我個仔又話唔返學, 一早就哭,

venus, 我個女未喊過, 所以我無呢個煩惱, 不過佢搭保母車, 頭3日嘔, 之後無嘔, 今日再嘔過, 都唔知點解? 佢話個姨姨叫佢唔好飲奶喎, 咁都得?

我諗你試下同老師傾下, 睇下佢點解唔願意返學?

venus, 提早半小時應該唔得喇, 因為佢起身比較遲, 我地有俾麵包佢食, 但都係咁..... 唯有再減少d奶啦!

開學頭3日, 因為個女嘔, 所以佢都話唔好搭保母車, 要搭巴士/地鐵返學, 但之後無嘔, 佢無再講喇! 你tum下佢, 話佢知大個仔係要搭校車返學, 個個小朋友都係搭校車架, 睇下得唔得?

So,
我個女讀k2, 現時都未見有功課做, 是否知道幾時才開始做功課呢! 還有英文書是否要留在學校, 我個女話先生收了,
那麼在家便不能溫習.

flower168 >>
我都未知幾時會開始有功課做呀﹗
你女女

flower168,
我 呀仔也是读低班,我11 日查呀仔个书包看到有张英文功课纸。您个女 无吗?

傻媽媽 寫道:
venus, 我個女未喊過, 所以我無呢個煩惱, 不過佢搭保母車, 頭3日嘔, 之後無嘔, 今日再嘔過, 都唔知點解? 佢話個姨姨叫佢唔好飲奶喎, 咁都得?

Hi 傻媽媽:
你個女係咪坐郭叔叔架校車?因我女坐郭叔叔架車有個同班同學k1B又係成日嘔,聽保姆話今朝又嘔。如果真係嘔得太厲害,早上可暫時比d麵包及餅干佢食,再飲少少奶,因為我見同班個女仔真係嘔好多奶,可能頂住個胃,再係車度搖搖
‹ 上一主題|下一主題