用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 9月在沙呂小讀小一媽咪入黎傾
樓主: yinmami
go

9月在沙呂小讀小一媽咪入黎傾 [複製鏈接]

冬日勳章 醒目開學勳章

Re: 9月在沙呂小讀小一媽咪入黎傾

囡囡個書包都超重好多次,下次可能吾再買SPI書包la! 其實返耐左,小朋友會知邊度有水添,吾駛日日帶大壺水,毛巾盒呢遲D就冇人帶ga ,因為淨係for抹咀...書包吾係

冬日勳章 醒目開學勳章

Mintpepper 寫道:
Are the P1 students suppose to arrive school by 7:45am (or 8:00am) this Friday?

咦!p.1要返早D咩?定係家長隊返早?小朋友好似8:30a.m前返得wo   

係家長隊返早咋,不過只喺第一日.

chuiathena 寫道:
Who take her to school this Friday?

For school bus = no. problem la.

If Pepper ma ma take her to school, than she need to arrive at 7 :45 woo.

Her mother will take her to school and I'll probably come along staying with her until class started.

2 more days to go !!!
Pentax K10DDA21/DA70/DA18-55mmDA50-200mm/FA43/Tamron A09

重有一日      大個仔啦! 不過昨晚踩單車整親又哭到似BB 星期五真教人擔心   

重有一日      大個仔啦! 不過昨晚踩單車整親又哭到似BB 星期五真教人擔心   

Yeah !!! A new era is going to begin for our kids       

Everyone in my family is looking forward to it !!!
Pentax K10DDA21/DA70/DA18-55mmDA50-200mm/FA43/Tamron A09

我今早七點就叫醒佢,嗰仔既然由Monkey 變左隻豬仔.  明早點算   

我今早七點就叫醒佢,嗰仔既然由Monkey 變左隻豬仔.  明早點算   

Go to bed earlier tonight la !!!

Monkey went for afternoon class in kindergarden? (this was the case for my girl so I'm a bit worried about the effect of "time-zone" difference on her )

Monkey kindergarden 返上午班,但summer holiday 變左返afternoon + evening 班. ha ha ha

Monkey 話明天會叫Pepper 姨姨早晨架!

Monkey kindergarden 返上午班,但summer holiday 變左返afternoon + evening 班. ha ha ha

Monkey 話明天會叫Pepper 姨姨早晨架!

Pepper 姨姨 loves to but I'm afraid she won't be able to stay with the 1B boys and gals cos' she has to go hospital for a safety check up tomorrow morning   

見到Pepper 姨姨咁耐都吾記得講聲恭喜,恭喜!
眼大,斯文,大方,白雪雪,所有出品必屬佳作   

Pepper 叔叔這兩三個月就好忙啦!     

冬日勳章 醒目開學勳章

明天要上學了,連我也有小小緊張,搭了4年校車,今年第一年唔搭,吾知明天搞吾搞得掂,常常check住個書包,仍住有野未帶,校服又未燙,唉...... :-|  :-|

多謝你呀!

呢排真係好忙,不過忙得來有意義,阿女開學之後可能仲更加忙,因為要陪佢讀書,阿女從小都是媽媽陪讀,但我覺得小學開始都係老爹出手既時候,唔係話媽咪唔得,而係阿女性格似我多 de 所以我教佢應該會易 de 因為我了解佢,教小朋友要好有耐性,我都唔知有冇咁好耐性去教阿女功課!

C 班家長,男仔頭妹妹就拜托晒啦  

冬日勳章 醒目開學勳章

Mintpepper 寫道:
[quote]

多謝你呀!

呢排真係好忙,不過忙得來有意義,阿女開學之後可能仲更加忙,因為要陪佢讀書,阿女從小都是媽媽陪讀,但我覺得小學開始都係老爹出手既時候,唔係話媽咪唔得,而係阿女性格似我多 de 所以我教佢應該會易 de 因為我了解佢,教小朋友要好有耐性,我都唔知有冇咁好耐性去教阿女功課!

C 班家長,男仔頭妹妹就拜托晒啦  [/quote]

睇得出你好錫囡囡,好少爸爸會咁出心出力,pepper妹妹真幸褔,回想囝囝小一時,我都好緊張,但依家所有耐性都磨光了.所以依家主力靠補習社幫忙,希望你不會學我一樣吧! :  :

現在1:40分am  我要等到Monkey 入睡先開工.剛看完memo 又攪好D支票,mark好D校曆.
想請教手冊上之學生編号是不是HKID No.??
而在網上密碼那張紙仔上, 在人名及班別後的(  )  是不班号.????

謝謝指教!

現在1:40分am  我要等到Monkey 入睡先開工.剛看完memo 又攪好D支票,mark好D校曆.
想請教手冊上之學生編号是不是HKID No.??
而在網上密碼那張紙仔上, 在人名及班別後的(  )  是不班号.????

謝謝指教!

仲未得閒睇,剩係知要好快交番晒 de 野番去,希望夜 de 有時間!

另外想問下佢地隔星期上果 de 游水課對一個已經算識游水既小朋友有無作為定係 "玩水" 多呢?(我其實想佢練水)

阿女話我知佢返學識左個好好人既 "Monkey 姨姨"  

上學期游水堂total 得6堂咋,要操水可以遲D報學校swimming gala.  最小完成50米for P.1 才可獲考累入校隊喎!

我Monkey 參加機械人製作,你地呢?

Pepper 叔叔快D Look Look 啦!  又要膠布,又要口罩,又要計BMI指數,又要相,又要.............           

上學期游水堂total 得6堂咋,要操水可以遲D報學校swimming gala.  最小完成50米for P.1 才可獲考累入校隊喎!

我Monkey 參加機械人製作,你地呢?

50米阿女應該游到,不過目標唔係入校隊我只係想佢玩水果陣唔會浸親同趁住有進步空間既時候盡量進步免得浪費時間 (我真係學晒鄧校長 ),佢游得唔算快因為佢係細女 de 肌肉發展相對 de 大女比較蝕底 (阿女聖誕節之後先出世仲要係早產一個月先抆車邊做左千禧 BB )!

Hi Monkey 媽,

我都係啱啱攪完晒成份"功課"!!!
手冊上之學生編號請參考你Monkey嘅"個人資料表",
我也猜"網上密碼那張紙仔上, 在人名及班別後的( ) 應該是班號"

‹ 上一主題|下一主題