用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 叩門嘉諾撒小學(新蒲崗)家長請進
樓主: macca
go

叩門嘉諾撒小學(新蒲崗)家長請進 [複製鏈接]

Re: 叩門嘉諾撒小學(新蒲崗)家長請進

Joyful-Life,

以我小朋友所讀的班由小一至小三都有很多功課, 快手的都要一個半小時才能完成, 小女常常抱怨好辛苦呀!但今年小四少了很多功課,一小時內可以做完, 而且全都是思考性的功課, 我個女開心左好多呀!午後大多數是主要學術課較多。如你的小朋友是小一的話, 應該功課不多,壓力也不大。(因為現今的課程已經改進不少了。)

cell,

首先多謝你的回覆!

見你提及「以我小朋友所讀的班由小一至小三都有很多功課」,乜其他班相差好大咩?唔通有某班會好少功課?請問多成點,每天會唔會要做六樣或以上功課?每樣約用半小時或以上呢?

我囡囡今年讀K3,K2做功課已經好唔積極,所以我最擔心小學的功課量。
我倆公婆都要返工,怕無時間教佢做功課。

希望由今年開始會少一點功課啦!
Joyful Life

你放心喎!我女的同學有妹妹剛升小二, 佢話功課真是比前少了很多, 考試和測驗都比以前淺了, 佢話細女比大女小一時讀得更輕鬆,我問過好多小朋友今年小一升小二的家長,好似重未有人話多功課和辛苦既!個個都話好嘆呢)今時不同往日呀!

cell,

真係非常感謝你的回覆!
Joyful Life

Hi Joyful-Life & cell

請放心, 唔會太多功課同埋校長好nice, 因我幫囡囡叩門五間學校, o係這段期間做o左好多搜查, 我唔想小朋友讀得咁辛苦同埋咁大壓力, 最後都選擇呢間!

hanbe

hanbe,

你囡囡是否今年九月入讀嘉諾撒小學(新蒲崗)P.1?

你方唔方便公開其他幾間叩門學校名稱?

謝謝!
Joyful Life

Hi Joyful-Life

我囡囡係今年九月入讀嘉諾撒小學(新蒲崗)P.1, 當時大抽獎中o左第八志願, 我幫囡囡叩了兩間嘉諾撒小學&學校村三間!

hanbe

hanbe,

多謝你的回應!

今年派位好似大部份都唔理想喎!

我想問下你用什麼形式做資料搜集?
是到校園外問下等放學的家長還是直接問學校又或者係其他方法?

因為我除了揀嘉諾撒小學(新蒲崗)外,都揀左學校村三間做後備。
Joyful Life

Hi Joyful-Life

唔好咁客氣, 其實今年派位好多都好理想, 但囡囡運氣唔好, 好彩我有朋友o係其他學校教書, 所以問到d o者! 另外又問  o下朋友(佢囡囡o係呢間學校讀), 又直接打去問呢幾間學校, 又問 o下我囡囡學
o野o個度d學生, 周圍八o下!聽o下d意見! 其實唔好咁緊張, 下年大抽獎應該好d, 比今年少o左好多小朋友, take it easy! 希望你囡囡入到心儀o既學校!

hanbe

hanbe,

成你貴言!
謝謝!
Joyful Life

醒目開學勳章

各位嘉諾撒的家長, 有點事想請教一下妳們, 我囝囝今年就要選校了, 想問佢得基本15份, 第一round時選嘉諾撒係咪等於運吉?
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

may be, it depends how many students (i.e. p1-p6 student's younger brother/sister) apply in this round.  my son also chose Canossa in 1st round last year, he failed and finally he got a seat there in round 2.   
‹ 上一主題|下一主題