用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 屯門區小學
樓主: HINONG
go

屯門區小學 [複製鏈接]

Re: 屯門區小學

我出奇的是伊斯蘭現在參不多已是印巴小學,  我是伊斯蘭的畢業生!

由 健朗媽咪 於 2006-06-21 23:52:24

因為屯門都係一個幾多印巴籍人士的社區, 佢地d小朋友又多數入果間小學, 佢地多數中文都好差,為佢地而設的中文科程度又好淺(好似國際學校的中文程度), 所以佢地英文反而仲好過中文, 所以多數入英中都唔奇

candybarhk 寫道:
我出奇的是伊斯蘭現在參不多已是印巴小學,  我是伊斯蘭的畢業生!

由 健朗媽咪 於 2006-06-21 23:52:24

因為屯門都係一個幾多印巴籍人士的社區, 佢地d小朋友又多數入果間小學, 佢地多數中文都好差,為佢地而設的中文科程度又好淺(好似國際學校的中文程度), 所以佢地英文反而仲好過中文, 所以多數入英中都唔奇

咁我就唔清楚拉, 因為d資料我都係由明報升小全攻略度抄落黎, 佢都有注明有一條龍, 直屬,聯繫同呢d不是以中文為母語的小數族裔學校升英中率較高

同埋都要上下d小學網頁睇下,d資料會準確d, 同清晰d, 我自己都有keep 住得嫺上下呢間小學, 又上下果間小學咁, 如果小學收生派位或升中派位公報, 就會上得多d, 可以睇下各間學校收生同升中情況了解下,對揀學校都有d幫助,

我都有睇過,不過唔g有無得倍   
健朗媽咪 寫道:
柏麗地下有免費試堂, 我上次星期日經過都見到有人係度試堂畫, 大家都可以去睇下

hviy 寫道:
我都有睇過,不過唔g有無得倍    [quote]
健朗媽咪 寫道:
柏麗地下有免費試堂, 我上次星期日經過都見到有人係度試堂畫, 大家都可以去睇下
[/quote]

我上次經過見到有個女仔試畫緊, 佢媽咪就企係附近睇住佢畫, 其實佢都係在商場中間, 擺個檔, 比d人試, 真正上堂又係第二度(都係栢麗), 唔會唔比你陪, 又唔係正式上堂

其實我都有朋友d女係果度學緊, 佢話教得好好, 叫我都去試下堂, 不過我啱啱先轉去新屯中畫, 唔想轉, 費事亞仔唔適應

Hi 各位媽咪:
本人是新加入成員,有選學校的問題,請多多指教!
希望妳們幫忙解答!

請問屯門官立、拔臣、鄭任安(舊校)
(1)整體來看那間較好?
(2)那間中文抄寫沒那麼多?
(3)我那天經過"拔臣"見有banner寫招插班生,是否學校經常有學生走(學校有問題)?
(4)那間學校老師較有耐性、愛心?
(5)那間英文程度較高?
(6)那間有精英班?
(7)那間學校會對有輕微書寫困難的小朋友,有調適措施?

bobbyrainbow 寫道:
Hi 各位媽咪:
本人是新加入成員,有選學校的問題,請多多指教!
希望妳們幫忙解答!

請問屯門官立、拔臣、鄭任安(舊校)
(1)整體來看那間較好?
(2)那間中文抄寫沒那麼多?
(3)我那天經過"拔臣"見有banner寫招插班生,是否學校經常有學生走(學校有問題)?
(4)那間學校老師較有耐性、愛心?
(5)那間英文程度較高?
(6)那間有精英班?
(7)那間學校會對有輕微書寫困難的小朋友,有調適措施?

1)無話邊間特别好, 要睇下你小朋友性格適合邊間多d
如果以環境來話, 鄭任安同何福堂, 校園比較多綠化的地方, 但空氣較差(因為近馬路), 屯官綠化較少但空氣較好, 但三間學校都有少許噪音問題

2)拔臣同屯官採用活動教學,抄寫同背誦較少

3)拔臣唔算係熱間小學,課室數目少所以開斑數目較少, 有少 少收生不足, 所以收插斑生, 都未必係間學校有問題

4)其實間間學校都有老師交行貨,所以無話邊間學校的老師特別有愛心同耐性, 要睇你好唔好彩

5)唔知邊間英文好d, 不過我諗係鄭任安

6)鄭任安有精英班, 屯官有英文拔尖班

7)三間都有拔尖補底, 加強輔導斑照顧有學習差異的學生

升中派位方面 鄭任安約80%獲派首2志願
屯官約7x%派頭2志願, 約6x%派聯繫英中
拔臣約56%派第一志願, 約24%派英中, 34%派熱門中中

你可以上呢三間學校的網頁, 咁可以清楚d知道三間學校的設備, 教學........資料

健朗媽咪,

我打過電話去小蜜蜂,她說家長不可陪同.請問你還知道那裡有畫畫班嗎?我昨天去啓豐商場看過,有幾間畫室,不過沒有一間讓3歲小朋友學.   

我亞仔之前在龍門居d琴行學, 家長可以坐在出面等, 如果人少可能你同佢地傾下我諗都可以比你陪住佢畫,
我個仔果時係星期日早上上堂, 嗰個老師教開幼稚園, 教畫畫都畫得好靚,同好有心機,上完堂仲會有貼紙奬比小朋友, 但因為太少人, 有時得我個仔一個人學, 好似好悶咁, 同埋老師間唔中請假, 會有代課老師, 但都及原本個老師教得好, 所以我地先幫佢轉去小蜜蜂, 如果你囡囡咁驚生保可能返呢間仲好, 學費仲平d, $160/4堂, 不過只係畫畫, 無得做手工

Hi 健朗媽咪,

多謝妳的分析!   唔好意思,又想請教以下問題?

(1)拔臣唔算係熱間小學,課室數目少所以開斑數目較少, 有少 少收生不足, 所以收插斑生, 都未必係間學校有問題

我今聽人說,拔臣會多收一些(村校子女)/新移民? P.S.我絕無眨意我都是聽人說?

2)鄭任安有精英班

是否精英再抽最頂尖的來分班,而非精英的也分叻同唔叻來分班?

3)三間都有拔尖補底, 加強輔導斑照顧有學習差異的學生

其實我都有上學校網頁看過,但他們寫的"加強輔導斑照顧有學習差異的學生",不知是否指會對"讀寫/書寫困難"的學生
會作出調適!

bobbyrainbow 寫道:
Hi 健朗媽咪,

多謝妳的分析!   唔好意思,又想請教以下問題?

(1)拔臣唔算係熱間小學,課室數目少所以開斑數目較少, 有少 少收生不足, 所以收插斑生, 都未必係間學校有問題

我今聽人說,拔臣會多收一些(村校子女)/新移民? P.S.我絕無眨意我都是聽人說?

2)鄭任安有精英班

是否精英再抽最頂尖的來分班,而非精英的也分叻同唔叻來分班?

3)三間都有拔尖補底, 加強輔導斑照顧有學習差異的學生

其實我都有上學校網頁看過,但他們寫的"加強輔導斑照顧有學習差異的學生",不知是否指會對"讀寫/書寫困難"的學生
會作出調適!

1)其實屯門週街都係新移民,其實都只係好過天水圍少少, 所以屯門所有學校都有呢d學生, 同埋新移民小朋友讀書有好多都好專心,學野快, 成績好大有人在(雖然壞既都唔少), 拔臣收一得一斑, 多極都係得3x人, 其他學校有幾斑成100-200人, 新移民可能仲接觸得多, 同埋拔臣人少, 學校要管理校風都易d,

2)精英斑都係成績好果批人讀,我有好多客人都係教小學, 佢地話除咗精英斑之外, 仲有加強轉導斑, 所以應該其他斑都係用成績來分

3)其實如果有"讀寫/書寫困難"可以直接同學校講, 多數學校都會多加留意, 照顧

請問拔尖,補底真正解識是怎麼?拔尖?補底? 因為我聽好多人講法不同.謝謝!

明天圓玄小學有簡介會,有興趣的家長可以去打聽下。

健朗媽咪:

唔該晒!番看前便知道你想07年幫仔仔報屯官,預早祝妳成功!

bobbyrainbow:

大家咁話啦!

我之前唔見咗張畢業證書, 到上年聴自己幼稚園的升小講座, 先知有畢業證書先可以有20分, 跟住打電話去屯官問, 佢叫我寫封信, 寫明姓名, 畢業年份........資料, 然後幫我查, 我寄咗封信之後, 唔駛三日, 屯官個主任打嚟,佢以為我報06年小一,拿拿林幫我翻查到我的記錄, 不過驚郵遞會延誤, 不如等我去交表時才比我, 跟住我話我仔仔07年先讀小一, 所以出年先報, 不過我唔知學校要查幾耐, 所以我今年攞定先, 個主任聴到都笑笑地話我緊張成咁, 咁快攞定, 之後佢就寄翻比我,我個死佬都笑我, 話我駛唔駛咁緊張,      

各位媽咪,
妳們好呀!!!!...我相信大家都係屯門區媽咪啦 ...妳們是否都是今年選小學....我就是正頭痛緊呢個問題....好煩
想請問妳們所得的小學升中%可在那兒取得?...我上有關學校網站都搵唔到KEI     

健朗媽咪,
屯官小都是我心儀我的學校...妳是在這畢業的....咁妳就唔駛煩啦....一定得....真係羡慕C我呀!!!     
健朗媽咪 寫道:
bobbyrainbow:

大家咁話啦!

我之前唔見咗張畢業證書, 到上年聴自己幼稚園的升小講座, 先知有畢業證書先可以有20分, 跟住打電話去屯官問, 佢叫我寫封信, 寫明姓名, 畢業年份........資料, 然後幫我查, 我寄咗封信之後, 唔駛三日, 屯官個主任打嚟,佢以為我報06年小一,拿拿林幫我翻查到我的記錄, 不過驚郵遞會延誤, 不如等我去交表時才比我, 跟住我話我仔仔07年先讀小一, 所以出年先報, 不過我唔知學校要查幾耐, 所以我今年攞定先, 個主任聴到都笑笑地話我緊張成咁, 咁快攞定, 之後佢就寄翻比我,我個死佬都笑我, 話我駛唔駛咁緊張,      

longma....

係時候入黎請教其他媽咪 lu ..     
Ding

E....妳仲MUD跟蹤我
(當然啦....我簡直係一隻盲頭烏蠅    )
Ding 寫道:
longma....

係時候入黎請教其他媽咪 lu ..     

DING~~
妳有無研究過點解我地兩間幼稚園都好少人派去屯小....係派唔到呀/無人揀呢         

longma

LongLong_ma 寫道:
DING~~
妳有無研究過點解我地兩間幼稚園都好少人派去屯小....係派唔到呀/無人揀呢         

一口氣睇晒個 topic ..   
我都唔明 .. 點解咁小人派去屯小 .. 我果邊今年最多派去梁周&蒙恩 ..    
Ding
‹ 上一主題|下一主題