用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2007年入讀小一,將於來年考小學的請進來 ...
樓主: Lion_King
go

2007年入讀小一,將於來年考小學的請進來 [複製鏈接]

Re: 2007年入讀小一,將於來年考小學的請進來

Hi  bonnielei :

(有關的資料亦早已衡量過!!)其實我常問自己想點?早幾個月前,就決定了簡協恩,但比個朋友講吓,特然又轉態!跟著聽人講馬頭涌官小好,又走去左check吓右check吓,又有人話有d問題,個心又唔知點.....
就是這樣,所以才15/16,連我老公都問我想點,其實我都唔知......
我想一日未交表呢個情況都會出現  
所以好想知道34區的家長會簡邊間小學作為參考!對嗎!
但實在多謝你的意見!

Helen 寫道:
我星期六去左優才拿form,但未決定報唔報...

因優才係直資...收左就要放棄lucky draw...而家重15/16

其實而家開始收生既多數都係直資...哩d叫偷步...   

Hi, Helen,

直資唔係偷步,因為政府有資助直資,所以一個學生唔可以享有雙重福利,如果直資收咗,又簽埋offer letter嘅話, 就無得再参加大抽奬,都算公平嘅。

just copy from another BK topic:

剛從CKY網頁得知, 7月8日上午會舉行07-08年度小一簡介會, 如有興趣, 請致電學校留座. (TEL : 21482052)

我又報到!! 我住馬鞍山, 但統一派位會跨區選保良局王

Vanessamom,

妳的囡囡重讀了K2嗎? 幾多月出生呀? 我的仔仔10月尾出生, 宜家讀緊K2, 但寫字及其他方面都唔夠d大仔大女叻! 但總算叫做跟得上, 你地話應唔應該俾佢讀多年K2? 定係睇多年K3呢?

我已經為仔仔報了優才小一入學申請, 最快八月就知收唔收! 其他會考慮真道或播道, 甚至黃乾亨或啟基!

Namingo

Macusmama,

其實可以去政府網頁的小學概覽看看各學校的情況, 大部份直資都係九月才有申請表俾各位download, 當然心急的八月頭就好留意下. 至於簡介會時間, 都係多d上BK望望, 最重要係留意自己心儀學校的網址!

我都報到先!! 我都只會考私小, 因為我都不想放棄抽獎.  

[quote]
longfung 寫道:
我又報到!! 我住馬鞍山, 但統一派位會跨區選保良局王

我都報到啊,我住天水圍,統一派位我想選天主教小學,希望能夠入到......

各位媽咪,
請你們指教St.Mary是否勁難入.我們地址31網但得5分,但個女每年考第一,課外活動唔錯;是否有機會摶下.如果保守D可以有什麼選擇?真的好煩惱,請你們指教一下!
該用戶已被刪除

[quote]
happyallthetime73 寫道:
helen, KLLP,...

各位好,  你們是否都有去六月十七日 "優才" 的家長會呀, 感覺如何 ?

可否分享一下呀 ?

中文是否普通話教學, 而p.1-p.3是否都要在旺角上課呀 ?

"優才“就無去,不過去咗真道。

之前都有聽講校長好鍾意“吹水“,去完佢個介紹會,就更肯定呢點。

佢講就好聽民意,但問襯佢啲問題,一就左閃右避,一唔係就話你資料錯誤,總之結果係問咗等於無問。

該用戶已被刪除

aaBB媽,

其實第一ROUND計分, 你分數唔夠就好難入.  但第二ROUND抽獎, 睇下你好唔好彩, 我兩個朋友都抽中.

aaBB媽媽 寫道:
各位媽咪,
請你們指教St.Mary是否勁難入.我們地址31網但得5分,但個女每年考第一,課外活動唔錯;是否有機會摶下.如果保守D可以有什麼選擇?真的好煩惱,請你們指教一下!

各位:

宣道, CKY 可以取小一入學表格了!
該用戶已被刪除

CKY即係保良局蔡繼有學校

christy<mama 寫道:
lion_king:
請問CKY即係邊間

優才(楊殷有娣)書院
2007 / 08年度第二階段小一收生程序

已經出左

[url=http://www.gtschool.edu.hk/gts/mod.php?mod=userpage&menu=40&page_id=42&HPSESSID=5ae48cc799f3542870b27fbc4ed01521]http://www.gtschool.edu.hk/gts/mod.php?mod=userpage&menu=40&page_id=42&HPSESSID=5ae48cc799f3542870b27fbc4ed01521[/url]

請間各位2007年入讀小一的家長, 您們有没有考慮深水埗崇真英文小學呢?

我想問下我住tko95綱,如果報我62地址48綱會唔會好d呢,有無人會報6299地址架,比下意見         
‹ 上一主題|下一主題