用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 弱聽
樓主: DaisyWong
go

[聽/語障] 弱聽 [複製鏈接]

你可以問edb借,如果小朋友okay才自己買第二隻
原文章由 blacksheep 於 08-6-2 23:18 發表
EDB是教統局
弱聽的小朋友都會由教統局跟進, 聯絡學校及有關專業人士, 如果雙耳弱聽, 教統局會免費派一部助聽器給小朋友使用。如果需要雙耳, 就要家長自行購買了。

www.icanhear.org ...

回覆 #141 大鴨媽 的文章

edb有機借? 請問是什麼機? 數碼機? 什麼牌子?

是最普通的掛耳式,是可以借的

不過你當然可以再問下啦

原文章由 blacksheep 於 08-6-4 23:20 發表
edb有機借? 請問是什麼機? 數碼機? 什麼牌子?

回覆 #123 connieremy 的文章

有size很小的助聽器, 不過要小朋友耳道夠大至可將零件放進去.

現在香港只有Starkey會免費為14歲以下小朋友無限次換耳內機機殼至14歲.不過好似要提供歲數証明,而佢哋d耳內機115db 弱聽也可戴,你可以問吓

原文章由 大鴨媽 於 08-6-4 20:33 發表
你可以問edb借,如果小朋友okay才自己買第二隻

其實好多地方(including私家)都有得借機

要自己調節到才可以,慢慢啦!
又不是絕症,不用太擔心,路可能比其他人難行,但是一定行得過的

原文章由 connieremy 於 08-1-12 23:43 發表
hm....我囝囝剛1歲...左耳嚴重, 右耳正常...
但威院耳鼻喉醫生只係話半年后再覆診, 睇下右耳有冇衰退...冇特別講咩...

但我只係唸起半年后0既聽力測試, 就好想喊...而且唔想自己去...因為我真係唔可以再接受任何bad ...

回覆 #3 GabBB 的文章

唔好意思...我想問你講0個間Starkey0係咪呢條link...係咪首先要0係佢度配耳機先...點算免費換耳機?

http://www.starkey.com.hk

是,我沒有買過你可以打電話去問下

聽健言語及聽覺中心
九龍彌敦道
688號旺角中心11909-10
Tel:3188 2751

我只是去過做聽力test

原文章由 connieremy 於 08-7-17 23:33 發表
唔好意思...我想問你講0個間Starkey0係咪呢條link...係咪首先要0係佢度配耳機先...點算免費換耳機?

聽健已經唔係總代理, Starkey美國廠自己係香港開佐clinic:

Starkey HK Hearing Centre
Rm 1101 East Point Centre
555 Hennessy Rd
Causeway Bay

2881-6071

電郵查詢可以搵洪姑娘:[email protected]

原文章由 大鴨媽 於 08-7-19 12:12 發表
是,我沒有買過你可以打電話去問下

聽健言語及聽覺中心
九龍彌敦道688號旺角中心1期1909-10室
Tel:3188 2751

我只是去過做聽力test

要係Starkey機至可免費換耳內機機殼至15歲. 但可以唔係係呢一個centre配...因為佢地e家係廠直接做, 唔係好似香港其他centre只係distributor

原文章由 connieremy 於 08-7-17 23:33 發表

我小朋友 - 3 yrs 多 dd, 啱啱今日响智能評估中心做完 ear test, 發現佢係傳導性弱聽, 2 隻耳仔對低音都聽得唔好, 屬於輕度, ( 佢言語係完全冇問題, 講野都算幾叻 ) 而家等緊 e 生信去油麻地睇耳鼻喉科, 我諗個零月後有得睇, 我睇完你吔呢度既留言, 好迷茫, 好担心.....

先 不 要 太 擔 心 !   現 在 科 技 進 步 ,   可 以 靠 醫 學   /   科 技 去 幫 助 小 朋 友 像 其 他 聽 力 正 常 的 小 朋 友 一 同 健 康  成 長 。

傳 導 性 弱 聽 很 時 是 可 以 醫 的 。 傳 導 性 弱 聽 的 原 因 有 很 多 種 。 請 問 醫 生 有 沒 有 說 是 什 麼 原 因 呢 ?   。 可 以 參 考 http://www.dh.gov.hk/tc_chi/main/main_shs/bridge14_topic.html
傳 導 聲 音  的 功 能 , 因 中 耳 及 外 耳 毛 病 而 減 弱 , 如 中 耳 炎 、 耳 垢 阻 塞 、 耳 骨 硬 化 、 耳 膜 穿 破 等 。

若 是 原 因 是 中 耳 炎 ,   耳 垢 阻 塞 、   耳 膜 穿 破 ,   醫 生 可 以 醫 番 好 的 。 不 過 亦 有 些 傳 導 性 弱 聽 是 較 難 醫 治 ....

睇 左 專 科 先 算 . . . . . 不 過 ,   要 等 一 個 多 月 ! ?   若 經 濟 能 力 許 可 ,   我 個 人 意 見 是 建 議 你 去 睇 多 個 專 科 醫 生 ,   早 一 點 將 傳 導 性 弱 聽 醫 好 。 請 不 要 輕 視 輕 度 弱 聽 ,   小 朋 友 每 天 都 在 學 習 ,   就 算 是 輕 度 都 會 影 響 到 小 朋 友 的 學 習 。 ( 輕 度 弱 聽 的 徵 狀 是 在 嘈 吵 的 時 候 或 坐 於 遠 離 老 師 的 位 置 時 , 只 能 聽 到 老 師 一 半 至 三 分 二 的 說 話 內 容 。 )   在 外 國 的 研 究 已 証 實 輕 度 弱 聽 的 小 朋 友 會 較 容 易 留 級 ... 不 要 以 為 " 佢 聽 到 呀 " ,   就 沒 有 問 題 ! ! 聽 到, 未 必 代 表 聽 得 清 楚 .... 學 校 老 師 絕 對 要 留 意 小 朋 友 在 堂 上 的 反 應 ,   亦 要 安 排 小 朋 友 坐 較 前 的 位 置 !

希 望 以 上 的 意 見 幫 到 你 。有 什 麼 問 題 我 亦 可 以 提 供 多 一 點 意 見...

你可以去私家度check多一次.照排油麻地ent.我個仔每年都去油麻地check一次.
輕度要不要戴耳機?

原帖由 cubixluk 於 09-5-19 23:27 發表
我小朋友 - 3 yrs 多 dd, 啱啱今日响智能評估中心做完 ear test, 發現佢係傳導性弱聽, 2 隻耳仔對低音都聽得唔好, 屬於輕度, ( 佢言語係完全冇問題, 講野都算幾叻 ) 而家等緊 e 生信去油麻地睇耳鼻喉科, 我諗個零月 ...

原帖由 icanhear 於 09-5-21 19:26 發表
先 不 要 太 擔 心 !   現 在 科 技 進 步 ,   可 以 靠 醫 學   /   科 技 去 幫 助 小 朋 友 像 其 他 聽 力 正 常 的 小 朋 友 一 同 健 康  成 長 。

傳 導 性 弱 聽 很 時 是 可 以 醫 的 。 傳 導 性 弱 聽  ...

謝謝你的意見. 我會加倍留意小朋友了

而找到了一篇文有關mild hearing loss的

http://deafness.about.com/cs/audiograms/a/mildhearingloss.htm 會講及有關effect 及treatment...

"I never could hear a watch tick or even hear whispers like when a child would whisper something in class. " 這也是mild heairng loss 較明顯的例子。

Informally你在家都可以測試佢的聽力, E.g. 你可以試試遠o的細細聲叫佢,  聽唔到就行近o的, 近到佢轉頭望你/應你為止(可能要試幾次)。再搵你先生試試聽同樣距離o既聲音係幾大聲, 咁你大約可以知道佢聽到同聽唔到的聲音...

希望你的小朋友的聽力可以醫好啦~ best wishes!
‹ 上一主題|下一主題