用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會荊冕堂士德幼稚園 聖公會荊冕堂士德幼稚園
樓主: chrisfungsy
go

聖公會荊冕堂士德幼稚園 [複製鏈接]

Re: 聖公會荊冕堂士德幼稚園

我大約10月交表, 11月面試

Thanks fannyfym

是否面試可以參觀校舍?

係可以參觀校舍

hi! 各位!

我個仔在9月份會升讀k3, 但未知班主任是誰? 因k2的2個班主任都會離職, 會有新的老師, 但未知新的安排.
我想請問如父母巳受浸, 但小朋友沒有受浸, 如入仁紀, 可取宗教分嗎? 因我現是只得15分, 我沒有信心可入到仁紀.

hi
各位好,請求解答小兒將來升學問題。多謝!
本人及丈夫均不是教會弟兄姐妹,亦無意加入,小兒將於9月入讀聖公會荊冕堂士德幼稚園K1,加入教會幼稚園目的純為............
1.離屋企近些。
2.看好活動教學。
3.校舍整潔及師資好。
4.將來想入讀聖公會仁紀小學。
我們絕不會反對小兒信教,會由他自行選擇,若他有問題我們也可解答(也熟悉聖經),我相信他這3年均不能受洗(聖公會教規很嚴)問題如下..............
1.小兒欠缺宗教分下,能否入讀聖公會仁紀小學。
2.其餘分數是什麼分?
3.有沒有同樣例子又入到聖公會仁紀小學。

HI~~cherrychan
1&3.我識有個家長個女k.3先入教會太遲~~so冇左宗教分~~但佢係3rd round都入左~~好似話係士德既校長都幫左好多學生入仁紀~~
2.第一個小朋友有5分,適齡有10分,咁加埋宗教5分就剛好20分啦~~
詳情計分方法可以睇小學概覽http://embhsc.hkedcity.net/primary/

Thanks 婥蔚媽咪. :

請問一般面試係幾時呢?同埋面試係做d乜野嫁?

六個家庭一起面試, 比 d 玩具小朋友玩下, 同每個家長傾兩句, 就 OK 啦.

twins312 寫道:
請問一般面試係幾時呢?同埋面試係做d乜野嫁?

Dear all

New School calendar start soon, hope to see u all !!
Does anyone gets news from school bus?

我上年面試情況如下:
1.禮堂報到後,小朋友可去玩玩具(應不記分卦,有啲面試會留意小朋友玩玩具時品行及情况)以此評分。
2.集齊約5-6組家庭後,會參觀校舍。
3.之後喺表演台上由校長親自面試,一張長枱,左右各一家庭,同家長傾吓計,問小朋友少少問題,我無記錯就係
1/你叫咩名?
2/拎住個蘋果問係乜?
3/拎住一個正方形,圓形,三角形問係乜?
4/喺個箱入面抽一張書簽後就走得。
希望對你有用啦!

我嗰囡九月就返k1喇 !!噚日佢嗰班主任打丁老師電話俾我,話我知開學詳情,仲話另一班主任叫曾老師...大家有收到電話嗎 ? 有無家長嗰小朋友同我嗰囡一班呀 ?

我個女都係讀k1, 今日開學啦, 編左入和平班, 有無同班同學仔呢 ??? 唔知點解, 今日仲唔派書包呢 ?

itbc,

今日係無派書包, 我問奶奶, 佢話老師無講幾時派.

我的仔仔入讀希望班, 有人和我仔仔同班嗎?

del

我嗰囡讀喜樂班....有無人同一班呀 ?

A1B2C3,
我見佢d書包己經放左去課室, 但唔知點解唔派.

睇下你地仔女讀邊班

itbc            和平
mollyleung 希望
vir             喜樂
A1B2C3     ??

我都報到先, 呢兩日都有同囡囡一齊返學,囡囡又要坐校又要面對新環境, 真係好担心佢唔慣, 不過見佢今日好好多,無第一日咁緊張,都很玩遊戲 & 同老師講嘢。

itbc 和平
mollyleung 希望
vir 喜樂
fannyfym 希望
‹ 上一主題|下一主題