用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 九龍塘宣道幼稚園2006K1家長請進
樓主: TWLI
go

九龍塘宣道幼稚園2006K1家長請進 [複製鏈接]

九龍塘宣道幼稚園2006K1家長請進

各位宣幼家長:

我囝囝check到係waiting list。唔知機會大唔大呢?

Re: 九龍塘宣道幼稚園2006K1家長請進

Hi manyi:
Check?How to check please?
manyi 寫道:
各位宣幼家長:

我囝囝check到係waiting list。唔知機會大唔大呢?

咪打去宣幼問結果。但係聽人話只有兩個結果收同等。 :cry:

manyi:
學校冇寄封信比你咩?點解要親自打電話嘅?
manyi 寫道:
咪打去宣幼問結果。但係聽人話只有兩個結果收同等。 :cry:

manyi,
係唔係你擔心部份話名係waiting list嘅其實資料已被銷毁所以打去check?

Y-3 寫道:
manyi:
學校冇寄封信比你咩?點解要親自打電話嘅? [quote]
manyi 寫道:
[/quote]

我覺得校長講話有疑點:
1. 一位主任說我所有的資料已不見,故安排我女兒作後補生,但後來校長又說只是剛把我的申請表連同不合乎資格的表格一同毀掉?
2. 既然有學生是不合乎資格,為什麼又要不家長,要他們白等,定還是騙我,其實已一早不見我的申請?[quote]
TWLI 寫道:
manyi,
係唔係你擔心部份話名係waiting list

Hi, chungtai:

两年前與您一樣心情緊張, 帶女兒考了八間幼稚園, 交了三間留位費。回頭再想, 孩子適合哪一間學校, 好像上天冥冥中已經有了安排。其實您是否應該盡快忘掉宣幼這間學校(因

原原,
整體來說宣幼是否只在英語會話較弱?
有冇英語會話興趣班嘅好介紹?

原原 寫道:

各位媽咪, 你哋好 :

宣幼學費HK$1787/月, 無其他雜費。從K1起每日均有簡單的功課; K2開始寫字, 但比根德園簡單; 英文口語可在課外多練習, 這樣考私立小學也沒困難。
       另宣幼每年均有仟貳人以上報考, 上午班很少有人放棄, 到K2也沒位插班; 宣小每年貳、叁仟人報考, 收宣幼60人。

:

Lion_king,

can you tell me the full name of GH and YW!
THX!
[size=large]Ryan 9月13日出世

Hi, TWLI :

英文會話與國際比較弱些, 但與根德差不多。因每日三個鐘的上堂時間, 附加有普通話、 電腦、聖經, 必然英文會少了。
英文興趣班我會選近屋企, 因是連續三年的時間, 除非是用星期六。否則因課外活動, 影響了孩子的休息和校內成績(特別是K2), 是主次顛倒了。
所以有在YMCA、英基和LCM証書各分社等, 您可以再收集些資料。

:  :  :

原原,
你講得好有道理,我前幾日都係咁諗,我也想好像上天冥冥中已經有了安排,既然安排了我囡囡考不上,那麼我就讓囡囡讀考到的那間學校,可能會更開心!可能真的與宣道的老師及學校無緣啦!

[quote]
原原 寫道:

Hi, chungtai:

两年前與您一樣心情緊張, 帶女兒考了八間幼稚園, 交了三間留位費。回頭再想, 孩子適合哪一間學校, 好像上天冥冥中已經有了安排。其實您是否應該盡快忘掉宣幼這間學校(因

都考過六間幼稚園, 收唔收都係隨緣啦.

1. 以為好表現的, 唔收 x 2
2. 成個面試都唔出聲, 收o左
3. 單獨面試喊到被定為"情緒不穩", 收o左
4. 單獨面試同老師玩到好開心, 見佢答曬問題 (從窗外看口形), 唔收

以上對囝囝表現的評語, 只是"自以為"的.

我稔呢個年頭都唔使禁擔心冇好嘅幼稚園收,皆因o係呢個出生率的歷史低位幼稚園仲擔心過家長,表面看來很多幼稚園已滿額,但係睇真D很多家長都不只交一間留位費,只要每個家長交超過一間,那就是學額被超額認購兩倍以上,相信到8月開學時可能又有一番大執位的宏偉景象!不衹局限自己在一兩間心儀的學校就機會處處...

liguligu 寫道:
Lion_king,

can you tell me the full name of GH and YW!
THX!

GH:德望
YW:英華

嘩,大件事!港府正研究延長現行由小學至初中的九年免費教育,並考慮把兩年幼稚園學前教育納入免費教育,目前正向各界進行諮詢﹔一旦獲得支持,維持逾廿年的九年免費教育將延長至十一年,預計每年額外開支逾十億元,預計可望於○七�○八年度實施。

想請教知唔知住美孚要搭校車返學,單計車程需時多久?

我都想問下由藍田至宣道,來回需時幾耐

葵芳至宣道,來回又需時幾耐?

要看同車小朋友的上、落車地點而編排, 只能等校車答覆了。 :

收生公佈到依家差唔多一個月,順帶提下各位準備留位嘅媽咪,日期係今個星期五(4月7日),唔好漏咗!
‹ 上一主題|下一主題