用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DGS 如果校內成績唔達標要用自修生名義考 ? ...
樓主: peterwongpeter
go

DGS 如果校內成績唔達標要用自修生名義考 ?   [複製鏈接]

acgy 發表於 24-5-7 00:16
當然加埋自己教練,好多家長目標係想贏。
我小朋友小學玩4種運動,1主3副,副項就當興趣班學識多一種技能, ...

我唔知學校個d 係咪名教練,但真係多教練又好有心,我仔某樣運動佢地 A Team training, 多數8 -10人上堂 但有5 個教練   (A team 算係正式出賽校隊,免費 training, B team 預備隊 俾一半)

正常 3 日 training, 但你成日去都歡迎,人地學界前book 私人教練加操,大约 $800-1000 per hour, 我仔好慳家,佢話唔駛啦,揾學校教練仲好啦,幫我慳好多錢 基本上佢運動我係零駛費,除左買佢d 衫, gear

學校教練見佢成日黎,學界前仲叫左個外國教練做外援,呢d 正常收千幾蚊一個鐘,我仔上左好多次 one on one

所以 db 雖然5千幾學費,我覺得學校蝕俾佢   佢d 乜team 物 team全部免費,sports team , maths team , robotics team 全部學校學......

Vana 發表於 24-5-7 18:55
我唔知學校個d 係咪名教練,但真係多教練又好有心,我仔某樣運動佢地 A Team training, 多數8 -10人上堂  ...

咁啲咩team 物team,好多有啲歷史下既津校,都係免費既,LSPS要錢㗎咩?學界緊係要加操啦,你估為咗小朋友咩?為校名咋有利用價值,咪多多資源都洗起你身上囉,咁係咪個個都有利用價值先?現實講,你哋小學學界成績比中學差幾多下,中學學界好,吸引力法則,明既,不過小學上既,要有心理準備,到時啲資源係咪再用起你身上呢?呢個真係要等多幾年就知喇!

Vana 發表於 24-5-7 18:55
我唔知學校個d 係咪名教練,但真係多教練又好有心,我仔某樣運動佢地 A Team training, 多數8 -10人上堂  ...
咁樣如果無特異功能入DB /dg咪好蝕!做癮形人之外仲要幫手科水!

cafeva 發表於 24-5-7 19:47
咁樣如果無特異功能入DB /dg咪好蝕!做癮形人之外仲要幫手科水!

入呢啲學校,唔會介意啦!
我哋學校,同學好多都有音樂獎學金、學業獎學金,讀IAL又一樣學費,我仔無特異無音樂無打算讀IAL,我又所謂!學校攞獎,自己都開心架!

PTL_L 發表於 24-5-7 19:11
咁啲咩team 物team,好多有啲歷史下既津校,都係免費既,LSPS要錢㗎咩?學界緊係要加操啦,你估為咗小朋友 ...

LS 要,我仔三個正式校隊都要比錢,雖然唔貴

咁你咁講又唔係了,唔學界唔去比賽一樣可以返去加操,我仔唔學界唔比賽既 team 一樣係免費,gifted programme 全部都免費

我仔無乜利用價值架,預左無獎既,但教練老師們一樣企足一日,完左比賽教練同我講左一番說話,我係好感動既..... 佢地既教練係好有心

就算佢地去其他團體比賽都輸啦,都預左架,一樣咁練,之後學校整左封好靚信讚賞佢地 多謝佢地付出 that's the spirit that counts ....一樣開 party 慶功

中學我地預左玩其他啦,我地亦從來唔擔心資源問題,你玩冷門一樣 support, 亦大把舊生 support.... 出錢出力,你肯出聲就ok ..... 唔駛學校,我地自己學生都大把資源

我仔其實零特異,我地仲要小學前都零興趣班..... 佢所有興趣, 少少 talent 既野都係學校幫佢發掘/ develop

運動係小三先上過兩堂學校免費班,之後先入 team.... math 唔係學校叫佢入 team 都唔知佢有興趣,gifted programme 好多 aspects.... 其實唔太 gifted   但好好玩

所以其實入到去,總會 develop 到 d 野

就算乜team 都無,平時 d eca outsource 公司都好有質素,如果自己出去上一堂都唔平架

Vana 發表於 24-5-7 20:05
LS 要,我仔三個正式校隊都要比錢,雖然唔貴

咁你咁講又唔係了,唔學界唔去比賽一樣可以返去加操,我仔唔 ...

咁有心教練係難遇既,不過你試吓果間唔係dbsps,睇吓啲教練仲有冇心?咁如果已經預咩都冇,其實又真係唔會介意,只要做多少少,啲家長已經好開心,因為根本冇預到,有任何得著,但如果小學部玩開好上心,又提供好多資源果班家長,升到中學後,有外來勁運動人加入,小朋友既待遇係天同地既,唔好話唔介意,唔介意係原本一直都係nothing 果班!
講真,已經講緊唔係訓唔訓練,加操有冇你份,而家比賽係連最基本有冇比賽衫都未必會有你份,已經唔好講有冇正選做喇,玩得而又認真既家長、小朋友係以做正選為目標,學校點訓練,冇所謂,因為真正訓練係靠外面既球會、泳會同教練呀!
咁讀直資就貪佢資源啦,如果津校比直資好,直資仲有咩存在價值?咁揀入直資就真係蝕喇

Vana 發表於 24-5-7 20:14
我仔其實零特異,我地仲要小學前都零興趣班..... 佢所有興趣, 少少 talent 既野都係學校幫佢發掘/ develop ...

呢啲就係名直既資源,外人好難理解既

都唔係既,自己知道自己價值就得啦,明明係讀書人,咪方向起讀書上面囉,咁學校有咩榮譽,自己都開心既。

PTL_L 發表於 24-5-7 18:34
不過,起我心目中,時間先係最貴!我識有個朋友,佢俾小朋友私操、正常操練等,一個月$20000,未計 ...
同阿仔講
我每個月伙食以外再畀$2000你做零用
定係想每個月花$20000操爆你
邊樣可令你更有心機讀書?

回覆 Vana 的帖子

名校中學的運動高手好多是外校生,並非原校直升。小學學界成績與中學學界成績可以是天差地別。這個游戲一直是這樣玩。我小朋友玩緊的運動,db小學校隊並非強校校隊,但中學校隊吸納了全港冠軍,宇宙無敵。我有朋友在DBDG讀,所以我也明白這個世界上並沒有那麼多天才,無非是有些小朋友一出世就被資源包圍。

TAIOU4 發表於 24-5-7 22:11
同阿仔講
我每個月伙食以外再畀$2000你做零用
定係想每個月花$20000操爆你
我仔應該未識諗住,暫時都係少咗條根,對錢係冇概念

myreallizzy 發表於 24-5-6 01:07
回覆 jenjenny 的帖子

如果唔係我個小朋友玩緊運動,識哂此項運動全港八強的小朋友,我就信了你。運動叻到 ...

我都只係話多人運動勁加讀書叻,冇講佢哋有全港八強。識人飛魚加九龍英小級一插入,但我唔知佢有冇八強咁勁,但知佢會同何詩蓓一齊去外國比賽。亦識人一項運動有全港十名內加官小級頭升中入,咁啱一個係我朋友女,另一個係我女好朋友

PTL_L 發表於 24-4-24 13:14
唔只DGS,DBS都係,真係聽就聽得多,我除咗起EK知道外,有一朋友講過,但佢都係講佢朋友case,我唔識佢朋友, ...

朋友都講過IB 預計成績唔達標準,要用自修生去報名考試,真定只係傳聞就不得而知

behappypapa 發表於 24-5-12 21:19
朋友都講過IB 預計成績唔達標準,要用自修生去報名考試
謝謝告知!

路上聽來聽的,德之棄下。

你朋友子女係咪讀DBS先?如果你朋友只係EK家長,有機會只係誤傳。

回覆樓主:

升中時有做少量功課IB 不能自修考,必須經學校報考,19歲以下年齡限制,但GCE (IAL) 可以自修考,DSE也可以自修生不受年齡限制報考,除非IB機構依家改變了。有錯請網民指正。

acgy 發表於 24-5-13 10:07
你朋友子女係咪讀DBS先?如果你朋友只係EK家長,有機會只係誤傳。

係D B家,佢咁講我咁聽咋

發表於 7 天前 |只看該作者
behappypapa 發表於 24-5-13 12:14

我都聽過家長咁講,佢嗰仔運動勁,DB屢次伸出橄欖枝,佢話佢哋很熟悉呢間學校有呢個情況,所以拒絕咗。
聽完,我就覺得真係可惜啦⋯⋯

‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊