用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 YWGS自1, BPS vs SSGC 做自2
樓主: Siusammama
go

YWGS自1, BPS vs SSGC 做自2   [複製鏈接]

BPS 勁d

mcl233 發表於 24-1-9 20:18
集郵愛好者會好失望,未能展示套小全張,冇得威威~
一眾愛好者可以話係我唔去,唔係佢唔收!照威可也

bettyay 發表於 24-1-9 21:52

冇就係冇,一套小全張吸晒4個的~

bettyay    發表於 24-1-9 21:59

bettyay 發表於 24-1-9 21:52
自己經驗,因為好清楚目標,唔三心兩意,所以只係報咗2/3間直資感受下面試(女直都唔係報哂),所以都冇咩選校煩惱,不過無機會集郵囉!

PTL_L 發表於 24-1-9 21:59
自己經驗,因為好清楚目標,唔三心兩意,所以只係報咗2/3間直資感受下面試(女直都唔係報哂),所以都冇咩 ...

你係港島就點都唔會報飛鵝山啦
集郵嘅嘢,俾佢哋集曬最後咪得一個位可以坐低!

bettyay 發表於 24-1-9 22:02
你係港島就點都唔會報飛鵝山啦
集郵嘅嘢,俾佢哋集曬最後咪得一個位可以坐低!
...
真係見過YW vs SJC(讀緊)㗎,你都唔好話呀

PTL_L 發表於 24-1-9 22:08
真係見過YW vs SJC(讀緊)㗎,你都唔好話呀

咁可能係九龍過港島呢?尼個情況會多啲!我自己都係

bettyay 發表於 24-1-9 22:10
咁可能係九龍過港𡷊呢?尼個情況會多啲!我自己都係
咁又係

猴子爸 發表於 24-1-8 11:42
似乎今年的自行风,都是吹自一英华女,自二SSGC, 而BPS因为限制选课数目,所以被看低一线。
如果行“逆向思 ...
请问BPS限制选课数目是怎么回事啊?小女圣心津级20不知有没有机会啊。感觉这个成绩有点尬尴,冲1A没有把握,直属书院又有点不甘

醒目開學勳章

woodennail 發表於 24-1-10 00:41
请问BPS限制选课数目是怎么回事啊?小女圣心津级20不知有没有机会啊。感觉这个成绩有点尬尴,冲1A没有把握 ...

據我所知係揀3個electives, 只係m1/m2都會係其中一個electives,所以好多諗住pcb+m嘅家長/同學就要作出取捨,根本唔存在限制,所有中四同學都係4C+3E。

pauljr 發表於 24-1-10 09:49

據我所知係揀3個electives, 只係m1/m2都會係其中一個electiv ...
多谢,即是有些学校可以选3个以上的electives对吗?实际会有很多同学这么选吗

woodennail 發表於 24-1-10 00:41
请问BPS限制选课数目是怎么回事啊?小女圣心津级20不知有没有机会啊。感觉这个成绩有点尬尴,冲1A没有把握 ...

因为尖子们都很有可能希望选PCB+M1/M2,这个组合在大学选科上几乎是无敌(成绩够好的话),但在BPS现在是没有这个机会。

醒目開學勳章 王國長老

adriantai 發表於 24-1-9 14:08
現實係依家呢個環境開始改變,太死板嘅人好難適應將來環境

我唔介意佢死板
我介意佢咩都話唔知,彷彿「唔係我嘅嘢就唔關我事」嘅感覺,做得服務生連準備都無,學校brief幾多我就聽幾多,「唔知」唔係我問題
呢個心態我至覺得頂唔順

例如stem corner,姪女想睇當然因為有趣(飼養一d生物)
我請服務生介紹身後嘅一箱箱生物,佢話唔知,只負責嗰邊stem project主體
咁我話哦請你介紹吓
佢用咗4句:呢部分係xx, 呢個係yy, 呢個係zz, 係中四嘅stem project (其實佢唔講我夠知係xxyyzz 啦)
我見嗰舊嘢都已經起好晒,就問同學其實需要參與d咩
服務生答:我哋要喂生物,同負責清潔

聽完真心有反白眼感覺,中四wor 唔係小四,你接受到嗎?

唔係某一個服務生,係基本上整體都係咁上下

Charlotte_mom 發表於 24-1-10 10:58
我唔介意佢死板
我介意佢咩都話唔知,彷彿「唔係我嘅嘢就唔關我事」嘅感覺,做得服務生連準備都無,學校br ...
其實佢可能係同學校倒緊米,真心句係:你哋千祈唔好嚟讀!嚟咗就好似我哋咁,仲敢唔敢嚟?

Charlotte_mom 發表於 24-1-10 10:58
我唔介意佢死板
我介意佢咩都話唔知,彷彿「唔係我嘅嘢就唔關我事」嘅感覺,做得服務生連準備都無,學校br ...
你话这是一间有名气的学校,即是DSE成绩很好,学生很乖那种?他们的课外活动如何?如果校际比赛成绩都很好,但学生却是如此货色,就有点儿奇怪。

我唔介意佢死板

所以,我覺得真是要參選心儀中學,唔同級數學校既家長、同學,都有好大分別!
我覺得你講呢間唔係傳統名校,可能係成績好嗰種地區學校?

我唔介意佢死板

可能就係太過規矩,怕講多錯多。
又會唔會學校叫佢哋冇亂答

醒目開學勳章 王國長老

猴子爸 發表於 24-1-10 11:14
你话这是一间有名气的学校,即是DSE成绩很好,学生很乖那种?他们的课外活动如何?如果校际比赛成绩都很好 ...

你话这是一间有名气的学校》是
即是DSE成绩很好,学生很乖那种?〉是
他们的课外活动如何?
無留意公開賽成績,應該出色的(又未到全港頂尖)簡介會當日,一開波先嚟連場表演(歌、舞、樂器等)。當中有分享環節中五帶住兩個中一分享校園生活。對話就係「你仲記唔記得初初返學係點呀」 「5,我記得我好擔心又有d跟唔上,好彩老師都好耐心指導」,隻手仲拎住張提示卡…

一切都係精心安排

醒目開學勳章 王國長老

adriantai 發表於 24-1-10 11:46
可能就係太過規矩,怕講多錯多。
又會唔會學校叫佢哋冇亂答

有機會
「一切都係精心安排」

Charlotte_mom 發表於 24-1-10 11:47
你话这是一间有名气的学校》是
即是DSE成绩很好,学生很乖那种?〉是
他们的课外活动如何?
难得你观察入微,看到别人看不到的东西。一般人可能见到DSE好,学生乖,有名气,有课外活动可以参加,就已经很满意了。
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊