用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 數學成績不好,讀IB是否好過讀DSE
樓主: 200904
go

數學成績不好,讀IB是否好過讀DSE   [複製鏈接]

ok_ko 發表於 23-9-22 13:32
. 今日新鮮滾熱辣,根德園話3年後唔做啦。

一個時代的結束!

根德園~~當年爭崩頭的名幼! 唏噓!

2023年報考DSE的人數為50,511人。出席人數是48,762人。
你指將來DSE考生有7萬人。將來是幾耐?數據係邊度 ...

睇出生人數,打後幾年有雙非,停了雙非之後又少番

2023年報考DSE的人數為50,511人。出席人數是48,762人。
你指將來DSE考生有7萬人。將來是幾耐?數據係邊度 ...

42000我是冇計自修生。
你去睇下2005年後既每年出生人口,有好多雙非。加上輸入專才計劃既人可以即時為子女報讀香港學校。政府一年輸入既大陸專才優才都有幾萬人。根德園是香港本土人既縮影,香港現時越來越似大陸城市,大陸有十幾憶人,政府要填充人口何其容易。

73662710 發表於 23-9-22 12:53
GT, not ISF
ISF一向勁

我又唔建議只睇總分, GT group 2 eng B offers HL/SL, 如果選eng B SL 考同分可能排得後D,  睇唔到有幾多人考HL and SL

Dylanli2017 發表於 23-9-22 14:33
42000我是冇計自修生。
你去睇下2005年後既每年出生人口,有好多雙非。加上輸入專才計劃既人可以即時為子 ...

假如係睇出生人數,我都睇到。單從出生人數,我都相信在2029年或以前,經JUPAS的考生會年年增加。

雙非在2001年開始增加,當年是600個。2005年已經超過9000人。高峰在2011年(約36000人)。但除了2023年(2005年出生)的DSE考生數量與2022年相約外,2019年打後都年年跌。

能夠經JUPAS入大學的是什麽人?目前(當然將來難講)假如班雙非入不了本地中學而又讀NSS,都很難算入JUPAS裏面。參考現在全港的每級中學人數,大概就能預估將來參加JUPAS派位的人數。數字話比我聼,很難升40%

所以在未有確實的經内地考DSE的雙非人數前,我搞不懂怎樣可以增加至7萬人。我以爲你有這方面的官方資料。又或者你知道一些内幕政策。

相信大部分雙非只係想利用香港身份的優勢考國內大學咋。

twobirds 發表於 23-9-22 16:27
相信大部分雙非只係想利用香港身份的優勢考國內大學咋。

會唔會樂觀了一點。

ok_ko 發表於 23-9-22 16:14
假如係睇出生人數,我都睇到。單從出生人數,我都相信在2029年或以前,經JUPAS的考生會年年增加。
雙非在 ...
你冇計專才優才果d子女來香港讀書既人數,水碩都咁多人來讀,你認為佢哋既子女唔會來香港讀?大陸高考難過dse好多

Dylanli2017 發表於 23-9-22 16:34
你冇計專才優才果d子女來香港讀書既人數,水碩都咁多人來讀,你認為佢哋既子女唔會來香港讀?大陸高考難過d ...

可能你啱架。不過原來靠斷估嘅,我就唔繼續討論啦。

ok_ko 發表於 23-9-22 16:40
可能你啱架。不過原來靠斷估嘅,我就唔繼續討論啦。
我只是用7萬呢個數字來說明,dse考生數量增加對jupas, non jupas收生既影響,我冇話預期邊一年既人數是7萬,本意就唔是要討論exactly 增加既人數,或者你對數字特別敏感啦。咁時代既變遷,冇人可以阻擋,當然你可以選擇ignore.

Rpp 發表於 23-9-22 16:29
會唔會樂觀了一點。

咁諗係因為雙非兒童的父母係內地人,佢哋係大陸讀書,又唔係好多願意俾多啲錢讀有DSE課程嘅學校,咁點考DSE 呢?
佢哋雙非可以利用身份優勢讀內地大學(高考要求較低分,大學學費低,生活費又低),況且香港依家又承認大陸嘅學歷…
睇唔到來香港讀大學對佢哋有太多吸引力

Dylanli2017 發表於 23-9-22 16:46
我只是用7萬呢個數字來說明,dse考生數量增加對jupas, non jupas收生既影響,我冇話預期邊一年既人數是7萬 ...

咁我又多口問多句,新增的人口(當真係4萬變7萬),你點肯定個個都經JUPAS報大學?

ok_ko 發表於 23-9-22 16:51
咁我又多口問多句,新增的人口(當真係4萬變7萬),你點肯定個個都經JUPAS報大學?
...
唔肯定,所以我咪話只是用數字來說明變量既影響,並非是要去預測數字。佢哋可以經non jupas架,只是non jupas 既學校少d,學費貴d,可能來既是普通人多囉,畢竟而家大陸既經濟又唔是好好。

twobirds 發表於 23-9-22 16:50
咁諗係因為雙非兒童的父母係內地人,佢哋係大陸讀書,又唔係好多願意俾多啲錢讀有DSE課程嘅學校,咁點考DS ...

(emoji)

Rpp 發表於 23-9-22 17:38
一箱情願的諗法。

個個人都有執念,有自己一廂情願嘅諗法嘅

ok_ko 發表於 23-9-22 16:14
雙非在 ...

有幾多在內地就讀"港人子女學校"的雙非/單非應考DSE, 官方沒有公佈數字, 但我睇新聞, 有提過其中兩間"港人子女學校", 在2024年約有120人應考.

https://std.stheadline.com/daily/article/2471771/%E6%97%A5%E5%A0%B1-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E5%85%A9%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E5%AD%90%E5%BC%9F%E6%A0%A1%E7%94%B3%E5%81%9ADSE%E8%A9%A6%E5%A0%B4-%E6%96%99120%E4%BA%BA%E6%87%89%E8%80%83

twobirds 發表於 23-9-22 17:42
個個人都有執念,有自己一廂情願嘅諗法嘅
我ge執念係希望了解多d新事新物.唔好咁快執著d舊念頭

twobirds 發表於 23-9-22 16:50
咁諗係因為雙非兒童的父母係內地人,佢哋係大陸讀書,又唔係好多願意俾多啲錢讀有DSE課程嘅學校,咁點考DS ...

來香港讀大學一個好處係日後放洋易D?香港嘅大學間間世界排名咁高。我估入香港的大學比入國內排名高的大學易D

小紅書都教路有清北vs港三大,都要選港三大。

回覆樓主:

之前有幾個內地來港大學生都可以講好熟畢咗業走去考保險或者地產牌,最經典係做保險幫親朋戚友買,兩個月出一張單畀返傭金親朋戚友,掛滿七年定幾年?講過已經唔記得咗,顺利攞到身份證。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊