用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖瑪加利英文中學 (S1 2024-2025)
樓主: michaelytt
go

聖瑪加利英文中學 (S1 2024-2025)   [複製鏈接]

73662710 發表於 23-11-3 13:39
It really depends on which batches of students you have met!Those through-train students from the p ...

我都有去info day,dse成績比我預期中更高,所以更擔心自己成績未必配合到。
我工作上都多機會經南昌站嗰邊,我覺得以前好似明顯ncs比例多d?因為好多時撞正放學喺附近商場,早10年我多數見到嘅ncs學生係幾嘈嘅男學生,我對佢哋印象的確唔好,但近幾年我遇見嘅nsc比例明顯少左,不過佢哋又唔係早年嗰批學生咁嘈,斯文左好多。
我就唔太在意ncs多少,可能我見慣自己小朋友同佢d同學相處時,佢哋本身講英文/中文係隨時轉,日常唔會太大影響,我係最期望老師喺教學上唔需要擔心/遷就英語問題。
我嗰日有見到都有介紹活動,但入校網都搵唔到更詳細資料,例如有管弦樂隊,咁又會唔會有樂器興趣班可以join?thanks

fupigpig 發表於 23-11-3 23:40
我都有去info day,dse成績比我預期中更高,所以更擔心自己成績未必配合到。
我工作上都多機會經南昌站嗰 ...

有樂團,也有樂器堂,如果出邊有學樂器,可以申請唔上樂器堂,自己上圖書館!
創校初期英文好的本地生好少揀smc, 學校為了做好英文語景,盡量收多些ncs, 可能唔理其他情況。 现在好成績的local也願意入,所以就算ncs也只是有選擇性地收。

73662710 發表於 23-11-4 08:21
有樂群,也有樂器堂,如果出邊有學樂器,可以申請唔上樂器堂,自己上圖書館!
創校初期英文好的本地生好少 ...

請問樂器堂係大概咩模式?當我本身學開長笛,咁其實冇得只揀長笛班?而係由學校安排嗎?
多謝你嘅分享及解答,可以幫我瞭解到更多。

fupigpig 發表於 23-11-4 08:52
其實我只知道小學部情況,不過中學部可能差不多!樂器堂是分唔同樂器上,可能一個老師對幾個學生,唔係咁efficient, 所以如果出邊有學,學校就唔上堂了,我們是這樣做的。

回覆樓主:

參觀完,覺得學校對音樂和美術方面冇特別資源栽培

回覆 fupigpig 的帖子

如果自己在外面学就在外面学吧,校内一个老师对多个同学始终程度有差异,新入门可以考虑校内体验。

回覆 michaelytt 的帖子

外国人可能也是黄种人,第一眼未必看得出,去年开学以为只有一两个,后来慢慢发现有日本,韩国,马来等等,还有其他国华裔。至于英文交流,一条龙的好一些,外来的应该都ok,但刚开始可能放不开,用中文多一些,慢慢切换到英文。

happyjaguar 發表於 23-11-4 20:11

如果自己在外面学就在外面学吧,校内一个老师对多个同学始终程度有差异,新入门可以 ...

請問你是SMC小學/中學在讀家長嗎?
咁即係中小學都有一對幾嘅小組樂器班?
thanks

penp0319 發表於 23-11-4 17:39
參觀完,覺得學校對音樂和美術方面冇特別資源栽培

info day嗰日感覺係stem明顯多d

曾经在中学,一对几就不知道了,我小朋友新入门水平,不过可以关注有没有高级班

happyjaguar 發表於 23-11-5 01:56

曾经在中学,一对几就不知道了,我小朋友新入门水平,不过可以关注有没有高级班 ...

明白了,即是中學都有小組樂器班,我見中小學都係小組模式,請問是否弦樂為主?thanks again

管弦乐好像都有,开学前有邮件给学生选择

happyjaguar 發表於 23-11-5 09:32

管弦乐好像都有,开学前有邮件给学生选择

多謝你嘅分享
我小朋友都偏向鍾意小組,因為佢唔叻但又有興趣,唔想花太多時間喺練樂器,佢上開小組氣氛輕鬆。
我嗰日喺info day又唔記得問吓老師同學生,多謝你嘅回覆

fupigpig 發表於 23-11-5 01:03
請問你是SMC小學/中學在讀家長嗎?
咁即係中小學都有一對幾嘅小組樂器班?
thanks
阿女是中學生,毋須學樂器

cherrieshum 發表於 23-11-5 11:31

謝謝你的回覆,我其實係想有樂器班

fupigpig 發表於 23-11-5 01:05
info day嗰日感覺係stem明顯多d
其实我觉得smc的优势在英文语境非常好,几乎没有英书中教现象(至少没见到或听说),教学安排比较灵活,比如有些叻学生可以跳级,可以参与不同年级的课程,比如普通话课可以申请免修……

happyjaguar 發表於 23-11-5 12:49
其实我觉得smc的优势在英文语境非常好,几乎没有英书中教现象(至少没见到或听说),教学安排比较灵活,比如 ...

我心儀SMC並非想入去學好英文,而係英文好而想入SMC。真正可以英書英教,課堂上老師學生都可以以英文暢所欲言。
如果津校就只有band 1A做到,我小朋友亦唔適合1A津中程度。

我最期望一間真正英中,因為我小朋友偏科,喺中文小學追中文、常識成績非常吃力,但津小英文亦深極有限,唔可以好好發揮。近年係明顯多左偏科小朋友,我小朋友喺精英班有科科叻同學之餘,都有「同類」英強中弱,佢哋平時睇、玩、傾各樣都係英文。
不過info day見dse成績真係好好,我覺得收生要求會高,我小朋友因為中文頂多係B,甚至驚佢突然C,呈分計出嚟嘅RO到升中好大影響⋯⋯

fupigpig 發表於 23-11-5 13:11
我心儀SMC並非想入去學好英文,而係英文好而想入SMC。真正可以英書英教,課堂上老師學生都可以以英文暢所 ...

英文会好上加好,但并不代表smc中文难度比其他1A低,同时中文不合格都会被指定校内补课,暑假参加补课,甚至有的会留级。小学分数打五折到六折大概是中一第一次测试分数,需要提前准备,包括中文知识和心理准备。

happyjaguar 發表於 23-11-5 13:34
英文会好上加好,但并不代表smc中文难度比其他1A低,同时中文不合格都会被指定校内补课,暑假参加补课,甚 ...

中學分數我都大概知道,我大嗰個已經大學,佢中學時係津中,每科分數主要睇mean。
正正眼見/自己經歷過津中band 1 B都一樣先花頗多時間去「適應英文」,英書中教,所以咁想細呢個入到smc,佢唔洗適應英文,佢需要留番d時間繼續追中文

cherrieshum 發表於 23-11-5 11:31

請問小朋友初中學生嗎?因為我當日去了open day, 問過一位年輕女老師,佢話中一生要自費買樂器(要考試的),但如果已經在外有上堂的,就可以在校不用上那節課!繼續課外的堂,只要回校考試便可以了!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊