用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才放榜
樓主: bunc
go

優才放榜   [複製鏈接]

MLPW 發表於 22-11-14 15:18
咁我又冇覺得人地小器
學校嘅角度第一個理念已經唔相同
第二個俾個waiting 睇下誠意都好正常
你都幾予盾。
GT 俾個waiting 睇下誠意就好正常,家長報多間就同 GT 係理念唔相同?
就係太多人唔到死線唔放offer,你講緊 GT 唔到死線唔出offer下話?

我就想盡早 confirmed offer 費事 hold 位,所以先頭也不回 drop 佢個 conditional offer。

993rs 發表於 22-11-14 15:40
你都幾予盾。
GT 俾個waiting 睇下誠意就好正常,家長報多間就同 GT 係理念唔相同?
就係太多人唔到死線唔 ...

是但啦,人人一個腦。自己永遠覺得自己對的嘛!當初第一個放左個GT offer
學校理論上一定有record !係都俾offer有誠意其他更有誠意家長先。

再者,
並沒有指明是閣下死線先放

咁你家理念咁相同又被GT睇少左
祝福你 一定有神龍

hkpapa852 發表於 22-11-14 14:32
三私一直仲會上堂既家長,其實係得閒無嘢做,反正心儀名龍校有未收我個仔/女,咪嚟打發下時間囉

...
係chur足6年定輕輕鬆鬆6年嘅選擇,唔係打發時間。利申:我有SFA, 但GT只有waiting

MLPW 發表於 22-11-14 15:46
是但啦,人人一個腦。自己永遠覺得自己對的嘛!當初第一個放左個GT offer
學校理論上一定有record !係都俾 ...

哦,咁講到尾即係 GT 記仇啦。方丈咁小氣,咁你記住提小朋友唔好行差踏錯

993rs 發表於 22-11-14 15:58
哦,咁講到尾即係 GT 記仇啦。方丈咁小氣,咁你記住提小朋友唔好行差踏錯
...

閣下理解我嘅文字可能有少少偏差
我又唔係GT 教職員校長。又唔洗下下小器記仇咁負面嘅。見到咁熱鬧湊下啫!

咁我點教小朋友又真係我本人嘅事
最少要做一個大方啲向前看嘅人囉
多謝提點

Siusiu5 發表於 22-11-14 15:55
係chur足6年定輕輕鬆鬆6年嘅選擇,唔係打發時間。利申:我有SFA, 但GT只有waiting
...
你以為GT唔chur?
GT中一就叫學生去考GCSE..... GCSE係中三/四程度既公開試

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

其實聽gt簡介會都知道佢哋要啲小朋友係努力嘅,校訓都有寫啦,一定唔係話happy school, 只不過我覺得面試真係好講眼緣, 好似我小朋友喺本身私幼裏面係差唔多班一 , 但係佢interview, 好多直資 連second in 都冇, 咁我咪要揼曬心口

hkpapa852 發表於 22-11-14 16:21
你以為GT唔chur?
GT中一就叫學生去考GCSE..... GCSE係中三/四程度既公開試
未讀過真係唔知,但我講嘅chur 係小學果6年,SFA 冇中學BACK UP, 考中學壓力大d,GT 有中學backup, 小學相對冇咁大壓力,除非target 外闖,啱唔啱?

MLPW 發表於 22-11-14 16:05
閣下理解我嘅文字可能有少少偏差
我又唔係GT 教職員校長。又唔洗下下小器記仇咁負面嘅。見到咁熱 ...

做人咪大方啲囉。其實我都講左只係唔同意 GT 上堂呢 part,其它範疇一腳都冇踩過,唔駛咁出力單打護航喎。

Siusiu5 發表於 22-11-14 16:32
未讀過真係唔知,但我講嘅chur 係小學果6年,SFA 冇中學BACK UP, 考中學壓力大d,GT 有中學backup, 小學相 ...

就算gt chur,個心都安定啲,起碼知道有中學
如果嗰多六年又要玩一次好似直資嘅小學遊戲真係太攰了

celinechan117 發表於 22-11-14 16:42
就算gt chur,個心都安定啲,起碼知道有中學
如果嗰多六年又要玩一次好似直資嘅小學遊戲真係太攰了
...
咪就係lor

993rs 發表於 22-11-14 15:26
得得失失其實好小事,只係路過分享返我唔同意佢個程序。唔明點解兩頁都仲有家長單單打打。

如果GT 係失, ...

得失都係一線,小朋友失去左GT但得返個你滿意既學校,咁就好了!

如果各位路過,不妨比俾多啲鼓勵大家,每個家庭每個小朋友都有各方面長處同適合嘅學校,唔好因咁小嘅事,而抹煞左間學校,如果可以,可以客觀啲講解大家所知呢間學校內既好與壞,相信大家都會好想知,更加會謝謝分享,互相尊重。

未讀過真係唔知,但我講嘅chur 係小學果6年,SFA 冇中學BACK UP, 考中學壓力大d,GT 有中學backup, 小學相 ...
到底有多少家長真心like GT到最後呢?
GT小一收約120人, 多年嚟到中一收完外校生, 一級又係得番~120人, 之後去到中六畢業, 過往大部份時間都係得番唔夠70人 (近兩3年好多, 有~80人)

未入讀先興奮 未必係好事
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我覺得係,其實如果唔係太需要外闖,GT係一個好好選擇,亦可比小朋友跟返到時進度選DSE / IB

hkpapa852 發表於 22-11-14 17:20
GT小一收約120人, 多年嚟到中一收完外校生, 一級又係得番~120人, 之後 ...
得番70-80人係咪因為去哂外國升學?

我比較直接,如果話學校覺得有些小朋友需要參加學校的什麽camp來進一步觀察,我不反對。但係學校逼家長參加所謂課程來測試家長的服從性,恕不奉陪。

其實GT講到底都係因爲將軍澳(可能加埋觀塘)學生多,附近的競爭對手唔算太多,才會咁玩家長。

其實學校揀學生,學生也揀學校。GT自己也清楚,不敢放位給區外學生,主要都係揾鄰居笨。到call waiting, 埋又係call 極都唔夠數。

Siusiu5 發表於 22-11-14 18:46
得番70-80人係咪因為去哂外國升學?
Only school can answer you this question

hkpapa852 發表於 22-11-14 17:20
GT小一收約120人, 多年嚟到中一收完外校生, 一級又係得番~120人, 之後 ...

以我印象,幾年前是一級四班,最多26 人一班,所以升上去的小六生少d。

根據校務報告,上年小六有95人。

幾年前轉一級五班,所以而家的初小是一級五班。

快樂火雞 發表於 22-11-14 20:55
我比較直接,如果話學校覺得有些小朋友需要參加學校的什麽camp來進一步觀察,我不反對。但係學校逼家長參加 ...

請問你是用家嗎?你何以知道大部分學生住邊區?

快樂火雞 發表於 22-11-14 20:55
我比較直接,如果話學校覺得有些小朋友需要參加學校的什麽camp來進一步觀察,我不反對。但係學校逼家長參加 ...

咁我都好直接話你知,我地係外區,都有conditional offer , 學校應該唔係睇呢啲,唔好再喺度以自己主觀諗法,講到好似真咁!

鍾意既,咩區都無所謂,香港有幾大呢?

‹ 上一主題|下一主題