用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 取消中小學考試名次制度
樓主: 天外之人
go

取消中小學考試名次制度   [複製鏈接]

stillgood20 發表於 22-10-25 19:15
有意思
Good luck!
我唔知你重點想講咩,睇落你都唔會知我講咩啵

歧視看成幽默,那就活脫脫漠視受者嘅感受。

相信印度會去英語化本身就很幽默了,在某些場合把別人口音同文化差異開玩笑看成幽默,是會出事的。

想問一下,取消名次制度,係咪只有合格同唔合格?

咁合格係80分得唔得?

可唔可以係100分為合格?
點改都好,課程目標同要求,
加埋個評審標準都要好清楚先易接受到。

ABC-DAD 發表於 22-10-25 21:46
歧視看成幽默,那就活脫脫漠視受者嘅感受。

相信印度會去英語化本身就很幽默了,在某些場合把別人口音同文 ...

今次到我叫你唔好咁誇張喇。

我自己都去過英國寄宿好幾年,當年都有鬼仔同學叫我chinky。可能我面皮厚啩,一啲都唔覺得佢有攻擊性,咪細路仔叫下花名咁囉。佢叫我chinky,我咪叫返佢moron囉,彼此彼此啫。

我哋都係足球校隊,有次作客對住隊揦鮓嘅,我同對手爭啲大打出手,佢係第一個衝過嚟保護我嘅,仲要喺前場9秒9咁走返嚟龍門推開個對手。之後佢都係叫我chinky,我都係叫佢moron,到今日。

香港人放鬆啲啦。

(唔怪之得而家後生嗰代咁多Snowflakes...)

beastiebistro 發表於 22-10-25 22:05

我自己都去過英國寄宿好幾年,當年都有鬼仔同學叫我chinky。可能我面皮厚啩, ...

英國MBA隊波友叫我做flying cat!

beastiebistro    發表於 22-10-25 22:11
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-10-25 22:10
英國MBA隊波友叫我做flying cat!
我係Yellow Panther。唔知我係咪應該嬲呢?而家先發爛渣係咪遲咗三十幾年呢?我

哋仲有Black Pearl(非裔),White Pele(白人),Dago Snake(西班牙人),唔知算唔算歧視大雜燴呢?唔知帶隊老師係咪應該坐監呢?

beastiebistro 發表於 22-10-25 22:05

我自己都去過英國寄宿好幾年,當年都有鬼仔同學叫我chinky。可能我面皮厚啩 ...

我梗係唔係講你講呢隻啦,又咩香港人啫,你唔介意,就唔係出於岐視咩?你硬淨就無問題
Snowflakes?有啲人欺善怕惡,我同啲泰國越南同學係嗰邊飲嘢,打到爆缸係好平常嘅事。啲西班牙仔高大靚仔,一打交就埋牆。

beastiebistro 發表於 22-10-25 22:16
我係Yellow Panther。唔知我係咪應該嬲呢?而家先發爛渣係咪遲咗三十幾年呢?我

哋仲有Black Pearl(非裔 ...
感覺你好享受添,慣左就無嘢啦。

ABC-DAD 發表於 22-10-25 23:13
我梗係唔係講你講呢隻啦,又咩香港人啫,你唔介意,就唔係出於岐視咩?你硬淨就無問題
Snowflakes?有啲人 ...

咁點分「你」講嗰隻同「我」講嗰隻呢?總之「我」講嗰啲就唔計,「你」講嗰啲就計?咁得意?我係英國讀書成10年,再加呢幾年送仔送女去讀書頻繁來回英國,除咗呢啲之外完全冇俾人歧視過喎?莫非我特別好彩?我就有見過啲同學俾人講兩講就打電話返香港搵老母哭訴,莫非佢哋聽到啲我聽唔到嘅嘢?

Snowflakes你可能唔識啦,即係玻璃心到講乜都唔啱聽,立即發爛渣。左膠到一個點就連基本幽默感都冇晒,唔怪得連monty python,faulty towers呢啲都要禁。

好彩我仲識教我啲仔女做人要起碼有少少「硬淨」(你話嘅),唔係俾人講兩句都喊住搵阿媽話歧視。

beastiebistro 發表於 22-10-25 20:52
咪就係,我嗰啲讀嘅算係傳統「英文」直資名校啦卦,咪又係當second language咁教。(唔係話學校當英文係se ...

除咗少數國際學校外,香港一路以來主流英語教育都係以第二語言嘅教法,冇聽過主流英語學習的方式學習曾經以第一語言的方法教。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

beastiebistro 發表於 22-10-25 23:26
咁點分「你」講嗰隻同「我」講嗰隻呢?總之「我」講嗰啲就唔計,「你」講嗰啲就計?咁得意?

Snowflakes你 ...
你講到咁,我就唔插咀啦。
無問題。

我都覺自己唔識嘢。

shadeslayer 發表於 22-10-25 23:29
除咗少數國際學校外,香港一路以來主流英語教育都係以第二語言嘅教法,冇聽過主流英語學習的方式學習曾經 ...
你啱,我俾多咗香港教育系統添,真係一路以嚟都係以second language方式教。不過以前我哋啲教會學校仲有神父修士,老師質素亦高啲,雖然正規課堂都係當second language教,但係都有唔同嘅補足。

而家,老實講除咗國際學校學生之外,英文真係好嘅(考試高分唔同英文好)其實都係靠屋企。

beastiebistro 發表於 22-10-25 23:42
你啱,我俾多咗香港教育系統添,真係一路以嚟都係以second language方式教。不過以前我哋啲教會學校仲有神 ...

所以好早我已經講香港嘅英語教育依家係兩極化。叻嘅,就比以前叻好多,差嘅就比以前差好多。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

https://cn.nytimes.com/culture/2 ... snowflakes/zh-hant/

「小雪花」,玻璃心?

睇完都依舊唔明。

shadeslayer 發表於 22-10-25 23:59
所以好早我已經講香港嘅英語教育依家係兩極化。叻嘅,就比以前叻好多,差嘅就比以前差好多。
...
極同意

ABC-DAD 發表於 22-10-26 00:03
https://cn.nytimes.com/culture/20170425/word-of-the-day-snowflakes/zh-hant/

「小雪花」,玻璃心?
我覺得玻璃心已經係好貼切嘅解讀...
或者呢度幫唔幫到你?https://www.theweek.co.uk/news/955539/where-did-the-term-snowflake-come-from

我用snowflake嘅意思可以參考最校一段... 過份標榜政治正確,過份受保護,過份左膠,搞到啲人變晒玻璃心,唔啱聽就上綱上線發爛渣。

beastiebistro 發表於 22-10-26 00:27
我覺得玻璃心已經係好貼切嘅解讀...
或者呢度幫唔幫到你?https://www.theweek.co.uk/news/955539/where-di ...
我唔明嘅係,你何解任意將呢個詞引用啫,或者你自覺好與別不同,可以指意使氣批評人,不過我到依家嘅年紀傾向唔明白嘅事唔先入為主去賣弄小聰明。
你條link 我會睇嘅,謝謝你賜教。

Snowflakes同左膠係話我,可能我寫啲嘢冒犯到你自尊心,唔好意思。

ABC-DAD 發表於 22-10-26 00:42
我唔明嘅係,你何解任意將呢個詞引用啫,或者你自覺好與別不同,可以指意使氣批評人,不過我到依家嘅年紀傾 ...
噢,原來係我冒犯了你,咁先講句唔好意思。
我講左膠其實唔係講你,而係泛指所有過份政治正確人士,令一啲從前芝麻綠豆嘅調侃變咗歧視性言論。而社會咁嘅氛圍做就咗snowflake generation (其實都唔係講緊你),令到後生嘅變左冇晒幽默感,咩笑都唔講得。講下笑都驚俾人話歧視,聽嘅就第一個反應係諗講嗰個係咪歧視緊佢。

我實在聽得太多「所謂」歧視,聽真啲根本就係玩笑。好多就係因為唔明,又抱住snowflake心態,就先行發咗爛渣,其實根本好少事。

可能我文筆太差,詞不達意。

beastiebistro 發表於 22-10-25 22:16

哋仲有Black Pearl(非裔 ...

聽其言,觀其行!放諸四海而皆準!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

beastiebistro 發表於 22-10-26 01:12
噢,原來係我冒犯了你,咁先講句唔好意思。
我講左膠其實唔係講你,而係泛指所有過份政治正確人士,令一啲 ...

如果有幽默感嘅一代叫什麼名稱呢?

‹ 上一主題|下一主題