用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 十月四日起, 香港去英國, 如沒有在英國接種疫苗, 便要隔 ...
樓主: summerhotel1
go

[英國] 十月四日起, 香港去英國, 如沒有在英國接種疫苗, 便要隔離   [複製鏈接]

Poyau 發表於 21-9-24 19:24
英國駐港總領事館更新

https://twitter.com/UKinHongKong/status/1441344131381358595

佢話要三個禮拜先review 一次⋯英國17/9 公佈呢個新安排同當時已approved 嘅地方/國家, 但係佢22/9 已又公佈” UAE added to list of approved vaccination programmes from 4 October “ , 咁即係唔使三個禮拜都可以review啦,定係香港特別啲?大細超?

Baoma 發表於 21-9-25 17:28
佢話要三個禮拜先review 一次⋯英國17/9 公佈呢個新安排同當時已approved 嘅地方/國家, 但係佢22/9 已又 ...

根本就對香港唔fair ,uk gov佢好多野都可即時改,香港加番date of birth 附合佢要求,但就要等佢3 weeks review , 佢哋新制係想放寬政策,但對原本green list 既香港,同列香港入red list 冇分別!

題外話,唔明點解針纸要有出生日期,証件上已有出生日期

幸福花海 發表於 21-9-25 19:19
點有得問點解, 肉隨砧板上

UK follows EU requirements:https://www.schengenvisainfo.com/news/all-your-questions-on-eus-covid-19-vaccine-certificate-answered/

"What Information Will a Vaccine Certificate Include?

The vaccine certificate, which will, in fact, be issued to those who have recovered from the virus, and those who aren’t immunised anyhow, will contain the following information on its holder:

• Name& surname
  • date of birth
  • issuing Member State
  • a unique identifier (QR code)
  • For vaccinated travellers: vaccine product and manufacturer, number of doses, date of vaccination
  • For tested travellers: type of test, date and time of test, test centre and result
  • For travellers who have recovered from the virus: date of the positive test result, an issuer of the certificate, date of issuance, validity date"

佢話要三個禮拜先review 一次⋯英國17/9 公佈呢個新安排同當時已approved 嘅地方/國家, 但係佢22/9 已又 ...

DXB-LHR 係全球10大最繁忙航線
另外 Dubai Expo 1/10(五) 開始
為其6個月 希望吸引2千5百萬人次

https:///www.oag.com/busiest-routes-right-now

全世界既針纸都有出生日期,係香港無,咁其他國家既人都唔明點解香港既針纸無出生日期。

poonseelai    發表於 21-9-26 08:34

Jack1020 發表於 21-9-25 19:33
點有得問點解, 肉隨砧板上
官員活在平行時空,我哋可以點?

王家爸爸 發表於 21-9-25 23:28
全世界既針纸都有出生日期,係香港無,咁其他國家既人都唔明點解香港既針纸無出生日期。 ...
澳門有,人地幾醒

請問你點樣攞到張有出生日期既針紙?我打電話去問香港衛生處,叫佢哋發過張有出生日期既針紙俾我,無人理我。

sp3014 發表於 21-9-25 16:29
想再多問一吓知唔知攞住student visa當唔當係resident of uk?係香港,攞working visa 或student visa都係 ...
因為英國唔係學生既only home,所以要一年住咗183日先算係resident。工作簽證可能91日就算係。香港既要求好似類似,唔知道有無理解錯誤。

Jack1020 發表於 21-9-25 23:32
澳門有,人地幾醒
唔知道係唔係唔想我哋去外國探仔,所以重重關卡,又21日隔離,又錯針紙。

回覆 王家爸爸 的帖子

9月29日後用iamsmart download。

王家爸爸 發表於 21-9-25 23:44
唔知道係唔係唔想我哋去外國探仔,所以重重關卡,又21日隔離,又錯針紙。 ...
連埋返港隔離,連埋探用咗三十幾日假, 而家又咁又咁, 真係好冇心機, 好彩阿仔個心態都好明白, 未夠12歲過去,而家先至13歲, 個心真係好自責

王家爸爸 發表於 21-9-25 23:28
全世界既針纸都有出生日期,係香港無,咁其他國家既人都唔明點解香港既針纸無出生日期。 ...

香港政府29號可以download 番有出生日期的針紙,但政府真係要同英國快啲爭取番不用隔離

王家爸爸 發表於 21-9-25 23:33
請問你點樣攞到張有出生日期既針紙?我打電話去問香港衛生處,叫佢哋發過張有出生日期既針紙俾我,無人理我 ...

政府更新疫苗接種紀錄以符合海外入境規定

https://www.881903.com/news/local/2410842/%E6%94%BF%E5%BA%9C%E6%9B%B4%E6%96%B0%E7%96%AB%E8%8B%97%E6%8E%A5%E7%A8%AE%E7%B4%80%E9%8C%84%E4%BB%A5%E7%AC%A6%E5%90%88%E6%B5%B7%E5%A4%96%E5%85%A5%E5%A2%83%E8%A6%8F%E5%AE%9A

"個別有需要領取紙本紀錄以便出行的人士,亦可由本月29日起,在出發前兩星期,攜帶身分證明文件正本及飛機票等有效出行證明,前往社區疫苗接種中心、接種的普通科門診或私家診所領取。由於列印紙本需時,政府建議市民盡量在出行前最少提早五日前往辦理。"

Jack1020 發表於 21-9-26 00:08
連埋返港隔離,連埋探用咗三十幾日假, 而家又咁又咁, 真係好冇心機, 好彩阿仔個心態都好明白, 未夠12歲 ...
其實打咗針,真係無必要隔離21日,Delta Variant既病發期係5日,所以10日隔離嘜都夠。

beastiebistro 發表於 21-9-25 23:54
回覆 王家爸爸 的帖子

9月29日後用iamsmart download。
請問知唔知道如果無安裝iamsmart,可以去邊度攞?

poonseelai 發表於 21-9-26 08:37
政府更新疫苗接種紀錄以符合海外入境規定
佢話:「個別有需要領取紙本紀錄以便出行的人士,亦可由本月29日起,在出發前兩星期,攜帶身分證明文件正本及飛機票等有效出行證明,前往社區疫苗接種中心、接種的普通科門診或私家診所領取。」
問題係無出生日期係政府部門既錯,唔係市民既錯,點解需要帶飛機票做出行證明?

poonseelai 發表於 21-9-25 21:00
UK follows EU requirements:https://www.schengenvisainfo.com/news/all-your-questions-on-eus-covid-19- ...
奇怪既係點解咁簡單既野都做錯,其實只要抄是但一個國家既針紙,都會啱,但係佢就偏偏要reinvent the wheel。真係無奈。
‹ 上一主題|下一主題