用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 即轉IB冇得輸
樓主: workingmom
go

即轉IB冇得輸   [複製鏈接]

https://www.ielts.org/about-ielts/ielts-in-cefr-scale

IELTS Vs CEFR

https://www.ibo.org/news/news-about-the-ib/benchmarking-diploma-programme-language-courses-to-the-cefr/

CEFR level 對比 IBDP English (diff papers)

https://www.hkeaa.edu.hk/en/recognition/benchmarking/hkdse/ielts/

IELTS 對比DSE

http://www.spc.edu.hk/content.php?id=152&mid=4-203

Students taking IAL courses also need to take IELTS in order to gain an English language qualification. Students are assisted in this process at the College.

(咪慳返好多時間)

C1 = IELTS 7-8

C1 = English B HL 7

C1 = English A LAL SL 7

C1/C2 = English A LAL HL 7

C1/C2 = English A Lit HL 7

C1/C2 = English A Lit HL 7

C1 = 5* / 5**

DSE
= IELTS

5**

7.51 – 7.77

5*

7.16 – 7.32

6.81 – 6.99

6.31 – 6.5

香港學生不可考GCSE

GCSE嘅長寫係General Certificate of Secondary Education,級別屬於中等教學,香港學生有冇讀?答案係冇嘅。因為依個課程係只屬於英國學生,所以香港學生一定要報讀嘅係IGCSE課程。

Poyau 發表於 21-8-5 23:43
DSE 2020年只計42%達3322日校生
中英文優良率如下

已經重複多次 DSE 不能 跟 IBDP 這樣比較

DSE 是包括唔叻嘅學生
IBDP say Eng A Lit - 唔叻嘅學生已經揀咗其他嘅 paper

DSE English 5**
%計算方式係
分子:得到5**的人數 除
分母:所有參加 DSE 英文 人數

就算想直接對比,其實都不太可行。
但至低限度係,計算方式如下。

譬如 Eng A Lit SL 拎 7
% 計算方式係
分子:得到七的人數 除
分母:所有參加 IBDP 英文考試的人 (即是把 Eng B SL + Eng B HL + Eng A LAL SL + Eng A LAL HL + Eng A Lit SL + Eng A Lit HL 人數全部加起來)

https://www.spcc.edu.hk/academic/culture-of-excellence/public-exams
取 Spcc 求其貪玩計吓,仲要揀得IBDP 都係英文好。
2020 年 DSE 三個狀元丶七個榜眼(取四科以上五星星有23人)

DSE English 5**
我求其當十個或五個去計
(其實識好多榜眼丶探花都有5**)
10/130人 x 100 % = 7.69 %
5/130人x 100 % = 3.85 %

IBDP  English A Lit SL 7 只有一個
7個45,12個44 (無考試)
之前一年得一個45
(好多衰 中文A 或 英文A)
1/47人 x 100 % = 2.13 %
7/47人 x 100 % = 14.5 %

Anyway, 其實咁計都係好唔啱,
不過就根本唔可以攞呢個percentage 去直接分析。

https://cdnis.edu.hk/sites/default/files/141915_CDNIS_US_PROFILE_1920_4_WEB.pdf

Eng A Lit  SL 取高分真的不易

chingyu 發表於 21-8-6 00:59

https://www.dgs.edu.hk/popup/speech%20day/Speech%20Day%20Booklet.pdf

p.50
As for the IELTS examination (2019),
75% of our girls scored 8.0 or above
and 100% of our girls scored 7.0

or above.

https://www.dgs.edu.hk/achievements/results-of-public-examinations
DSE Eng 5** 22%

another reference.

上述#140 DSE 為調整後數字
分母為18664名達3322日校生
以下加上LAL+Lit+B及HL+SL合計%

DSE 中文^ || IB Chi A LAL | Chi^^
5** ≤2.5% || H7 32.9% | 7 35.5%
5+ ≤13.9% || H6+ 82.2% | 6+ 77.0%
4+ ≤44.0% || H5+ 97.5% | 5+ 94.6%

DSE 英文^ || IB Eng A LAL | Eng^^
5** ≤2.2% || H7 8.7% | 7 12.3%
5+ ≤13.0% || H6+ 38.1% | 6+ 41.9%
4+ ≤38.0% || H5+ 73.3% | 5+ 75.7%

^ DSE只計18664名達3322日校生

^^ A LAL+A Lit+B 及 HL+SL 合計

UCAS Tariff
AL A* ↔ IB HL 7 ↔ DSE 5**
AL A ↔ IB HL 6 ↔ DSE 5
AL B ↔ IB HL 5.5 ↔ DSE 4.5
AL C ↔ IB HL 5 ↔ DSE 4
AL D ↔ IB HL 4/SL 6 ↔ DSE 3.5
AL E ↔ IB SL 5 ↔ DSE 3

2020 HKDSE Results statistics
https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat20_3.pdf

IBDP Statistical Bulletins May 2020
https://www.ibo.org/contentassets/bc850970f4e54b87828f83c7976a4db6/dp-statistical-bulletin-may-2020-final-en.pdf

HKEAA The New UCAS Tariff (2017)
https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/Leaflets/2017_UCAS_Tariff_factsheet_eng.pdf

workingmom 發表於 21-7-16 08:42
ib容易考,
成績好的學生比例超高,
報讀本地及海外大學著數多多

咁多Links睇到昏, 其實唔需要咁麻煩, 2XXX個考IB, 出產140個狀元, 難OR易? 明顯既事實已經話俾大家知.
樓主推荐IB, 百家爭鳴, 引起更多家長及學生注意,  俾後來學生多個選擇, 咪幾好.

October. 發表於 21-8-6 11:12
咁多Links睇到昏, 其實唔需要咁麻煩, 2XXX個考IB, 出產140個狀元, 難OR易? 明顯既事實已經話俾大家知.
樓 ...

仲要睇埋過往咁多年係咪咁多狀元

兼且狀元 考淺paper 的話 就不是真狀元

仲有一些 electives 心理學和 theatre 是否真係對你心儀學科有幫助

牛劍 Science 喜歡 phy chem bio 三樣都修

呢啲都值得諗清楚 IBDP 是否真的適合

物極必反

早四年想入醫的同學揀曬 DSE

現在又突然揀曬 IBDP

政策又變得咁快,自行判斷。

我個人就好喜歡 IBDP 學習內容。文理兼備。
但就要視乎學生興趣丶能力和學習方式。
孩子有兩個同班同學第二年都quit 咗去外國。

workingmom 發表於 21-7-16 08:42
ib容易考,
成績好的學生比例超高,
報讀本地及海外大學著數多多
IB 狀元
2021:140名
2020:23名
2019:34名
2018:38名

去頭去尾, 2XXX個考生, 產出3X狀元, 都是一個非常可觀可引起注意既狀元數量. 想讀神科揀IB或DSE?  相信越來越多人識揀.  

呢個世界冇捷徑,更加不會冇的輸。

IB本身的確是一個值得去讀的課程,主動學習,思辨,創新,勇於挑戰自己,文理皆備,全世界認受性高。前面有很多鏈接,了解多一些,看看是否適合自己子女。

如果只係當IB是捷徑,而不是認同學習方法,真的去讀了的話,只有冷暖自知了。

ABC-DAD    發表於 21-8-6 16:31
kinder.bb    發表於 21-8-6 13:06
chickchick    發表於 21-8-6 12:50

SPCC 據2020年成績公布推算
Eng A Lit HL/SL 最少共8人(各4)取7
IB中/英文取7%高於DSE取5+/5*+%

SPCC
IBDP May 2020
Chi 平均等級 | 考生 | 取7人數 (%)
LAL HL 6.89 | 9 | 8/9 (88.9%)
LAL SL 6.34 | 38 | ≥13/38 (34.2%)
--------------------------------------------------------
合計: 6.45 | 47 | ≥21/47 (44.7%)

Eng 平均等級 | 考生 | 取7人數 (%)
A Lit HL 6.44 | 9 | ≥4/9 (44.4%)
A Lit SL 6.33 | 12 | ≥4/12 (33.3%)
B HL 6.88 | 26 | ≥23/26 (88.5%)
--------------------------------------------------------
合計: 6.66 | 47 | ≥31/47 (66.0%)

DSE 2020
中文5*+ 34/130 (26.2%)
英文5*+ 76/130 (58.5%)

中文5+ 56/130 (43.1%)
英文5+ 113/130 (86.9%)

October. 發表於 21-8-6 11:12
樓 ...
其實樓主workingmom講嘅係有道理的,雖然我自己覺得無論係chingyu, poyau, poonseelai, cafeva, 和你October,等等的人, 都係講得通嘅. 希望大家唔好嫌我講廢話,講完等如無講.
workingmom或其他人確得IB係捷徑,一D都無錯,
例如, 若果你的孩子是中上游. 講真,這類人學習有付出但考試無"附碌"的情況下想考好D, IB真係數圍,圍大些少個總分去揀多靚些少的幾間大學offer. 所以你哋見,除了龍頭spcc的IB, 好多新IB/舊IB的local直資都唔係甚麼勁旅, 咁做先易做靚個樣, 贏得支持. DSE勁爆就唔使咁愁要開IB幫家長謀出路,對嗎?
chingyu上個帖亦講咗"真狀元"呢一個名詞,其實佢都係想講比大家聽,考大學, 實際操作上唔係真係睇過分㗎! (特別係神科勁校! 但最弊就係套落大部份人講的本地大學,係某程度上唔太完美去檢視分數組合就去收生,尤其是次一等的半神專業科! 正正就係最大衝突)

不過, 你哋話入到都未必係好事,發水能力不能抵禦大學課程. 我就咁睇: 多跳咗船3年連preib, 都唔多唔少學了好多好多IB可貴的技能,由其語文寫作. 爛船都有3分釘,我諗死唔得去. 學李靜教練話齋: 波就一場場大,飯就一啖啖食. 咁入咗大學,就從新開始,都係要努力啦,過去嘅分數係無人會理. 我明有人會話45分 40分好睇d, 見工印象好一D. 我只覺得, 剩係計大學hon同transcript都已經screen就晒d唔啱水平嘅,有排都唔輪到睇中學, 除非你係教書或做補習社.

待續~

chingyu 發表於 21-8-6 11:36
仲要睇埋過往咁多年係咪咁多狀元

兼且狀元 考淺paper 的話 就不是真狀元
今次引用呢個去繼續~
IB最弊係science只能take 2 科,以前係有得申請special consideration讀多個,但都幾肯定呢個咸豐政策已取消好耐。 其實,我自己都係放孩子在IB school讀書,我都頭痕㗎, 只take 2科係少好鬼多大學選擇,絕對唔啱那些未有好明確意向的學生。
例如:
讀engine要physic HL + maths HL
死火,我要讀chem engineering 即係 chem HL physic HL + maths HL 先大贏面
但總有學生成績行先,試咗神科先再諗後著. 咁..... 原来讀醫要 chem HL bio HL, 即係無physics, 即係engine斷咗手臂, 一係你就好好地考埋個SAT physics/AP physics去填補呢點. 但天啊! 邊有咁多時間讀,仲要考得好. 所以在選科策略上睇, IB唔算係捷徑喇! chingyu同poonsilai係啱嘅.

唔好講劍牛science中唔中意phy chem bio齊, 呢批人係另一個niche. 只講在香港, 入science 邊洗行IB走捷徑,收好低之嘛DSE.(我唔講嗰個master class).

chingyu同poonsilai多數講開的圈子係香港一等一的中學, 其實真係考第尾嗰個都係讀得到書的, 讀咩制度都出力, 心中邊有捷徑. 我自問都係勤力學生, 我孩子都係勤力學生, 我覺得任何一個學生係勤力嘅,都唔鍾意"抄捷徑"呢個似有還無的貶詞.

待續~

chingyu    發表於 21-8-6 17:11

workingmom 發表於 21-8-4 20:07
我並不是教育專家, 也不懂得教育的理據。只是看到香港的大學是有更加容易的升讀途徑, 所以在此提供資訊給各 ...
我很喜歡你這個結論。
路不轉人轉,制度不會因你而改變。很深感受。

當年求學97前後,我記得邊有咁多花臣,得HKCEE。好就升中六,唔好+有錢就外國讀foundation,快一年升U添。讀到HKCEE好屎都可以在澳洲讀PT,做個當地物理治療師。都多人羨慕的。
到末代HKAL嗰幾屆,出外留學更普遍,好多家庭都寧願按咗層樓都送子女去讀。
之後就到入IS潮, 轉雙軌IB+ DSE潮, 再到AL + DSE潮(成本更低)......

其實,好明顯的趨勢,人人都知,只係各有各利益所在. 本來相安無事, 只要某一制度失控失衡,就會為另一些學制帶來衝擊. 所以,我係明白你所指所講, 亦都確得係不折不扣的事實.

疫情令世界考試扭曲咗些少, 當然對本地學制學生有影響, 連非本地學制的都有影響啦! 唔好講甚麼25/75, 這些每個學生也是被動的. 你說要為孩子揀最有利, 係好正常不過.

知己知彼, 才可增加機會. 雖然無穩勝之事,但問心冇愧. 每個家長學生也在現實下盡力求存!

超人baby    發表於 21-8-6 14:27

回覆樓主:

都話人怕出名豬怕肥,十幾年前幫孩子選ib路都唔知乜東東,自直資加ib, 又考得好又狀元之類,社會聲音開始多,好似全部 non jupas 位比哂ib, 話事實NJ大戶係asso and high dip, 又會話神科捷徑,其實我衹盡量分享下ib資料。自問孩子無能力入神科,亦無報香港的大學,讀完D閒科可能要乞食㗎。大家喜歡點計狀元多定少,易唔易取高分其實無乜所謂,但一句攞着數,用錢買大學學位等等,真的好唔尊重D學生同家長,選了 ib就唔洗讀咩,有同學仔唔夠30分,要經 foundation 再入大學,咁又見唔到何謂捷徑。

超人baby    發表於 21-8-6 14:26
chickchick    發表於 21-8-6 14:18
Bigmowmow    發表於 21-8-6 14:13

回覆 poonseelai 的帖子

Poyau 發表於 21-8-6 13:18
SPCC 據2020年成績公布推算
Eng A Lit HL/SL 最少共8人(各4)取7
IB中/英文取7%高於DSE取5+/5*+%
多謝你們提供咁多數據。雖然我半上岸,但都好想知多些。
我見到數字確係很強勁,但唔會嘩一聲。
我覺得教育係長時間用心灌溉, 成果就係呢一刻。我看過好多不同學校的成績數字,大家都難分高下。但我會想想點解會咁高,平均地高:
絕大部分係家長從小去栽培, 才有資格成為這份報告內的一份子
絕大部分係學生無間地努力, 才有資格成為這份報告內7/5**這細項的一份子
仲有就係...

絕大部分係老師搏晒命去教技巧, 才有資格出到呢份報告....繼續好有地位咁在top tier學校生存下去

講真,無IB佢哋又唔走唔轉,都係讀DSE,比些時間, 最後DSE個5**%都會高返. 上下一條心,好少可執唔到. 只不過,而家上下一條心,捨難取易而已. 不過唔好抹煞佢哋努力, 我指真材實料的係值得掌聲

poonseelai 發表於 21-8-6 14:01
都話人怕出名豬怕肥,十幾年前幫孩子選ib路都唔知乜東東,自直資加ib, 又考得好又狀元之類,社會聲音開始多 ...
唔好理人哋點諗。我都係好怕『人怕出名豬怕肥』
我支持你的決定,因為你都比咗你能力內,你最能夠比出的教育環境給你的子女。佢哋係學到實在的東西,一生受用。有些係個人exposure,唔係講咁易就得到,但浸幾年唔會無得著,這些唔係用分數去衡量。對嗎?

poonseelai    發表於 21-8-6 14:54
b3410    發表於 21-8-6 14:25

分數只有入大學時有用,實在的東西,終生受益

poonseelai    發表於 21-8-6 14:54

回覆樓主:

在 EK 見到有家長開個新戶口閙 ib, 話D家長囉完着數扮天真,嘩,簡直係大開眼界。可能自己見識少,咁多年孩子學習路上遇到的家長們,ib定dse, 都係可以理性討論,感恩。
‹ 上一主題|下一主題