用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 以近3年DSE成績計算,沙田那間中學屬於B1A? ...
樓主: yaumuimui
go

以近3年DSE成績計算,沙田那間中學屬於B1A?   [複製鏈接]

Sing13 發表於 19-9-30 17:34
2019 DSE, 旅港各科5以上25.3%, 4以上67%, 3322 85.80%
前兩者好符合我認為既Band1B標準.
以你嘅標準,沙田有哪幾間1B呢?

Sing13 發表於 19-9-30 17:34
2019 DSE, 旅港各科5以上25.3%, 4以上67%, 3322 85.80%
前兩者好符合我認為既Band1B標準.
1a 4+ 70%  , 1b 4+ 67%?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Sheep06 發表於 19-9-29 23:32
齋睇3322%, 分 BANDING 結果公平嗎?
循道同王少清係B1A

用3322去睇,某人愛校先做到B1A嘛!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-9-30 18:38

3322→90%
入U→80%
4+→70%
要三樣齊,咁樣標準當B1a可吾可以?

fatman69 發表於 19-9-30 19:23
3322→90%
入U→80%
4+→70%
3322 要 90% ??  咁喇叭咪 .......

hkpapa852 發表於 19-9-30 19:00
循道同王少清係B1A
當某人以33222率%去選中學/衡量中學定位,可以想象得到它的未來目標是什麽。既然大家的目標不一樣,自然以不同的標準去衡量/選擇自己的中學。那麽,我們不必理會某些人不斷强調的某些B1a標準或B1a學校數量有幾多幾多間——當瀏覽EK有一定的時間,主要有正常的智慧,不難判斷某些人喜歡發偏頗言論。
相信層主明白鄙人所指爲何哦

hkpapa852 發表於 19-9-30 18:38

我前文有講要同時滿足三個條件
5以上 35% 4以上 70%,3322 85%先成為Band1A.
而4以上60%-70%伊個范圍已經有好多間啦.
培英,九華,聖言,培僑,旅港...

IYY 發表於 19-9-30 19:28
3322 要 90% ??  咁喇叭咪 .......

講真,百年老店LS3322都過吾到90,真係要檢討吓!估計多數死中文!

fatman69 發表於 19-9-30 20:12
講真,百年老店LS3322都過吾到90,真係要檢討吓!估計多數死中文!

幾間男校唔好話90%,80%都唔是年年過.

Sing13 發表於 19-9-30 20:19
幾間男校唔好話90%,80%都唔是年年過.

理情討論,可能男校要將3322壓番到80就可當B1a,而男女校就85,女校要求高D要90。
始終女仔入U係多過男仔,大慨73至64比。

fatman69 發表於 19-9-30 21:45

理情討論,可能男校要將3322壓番到80就可當B1a,而男女校 ...

唔通幾間男校既收生比九真仲差,3322唔掂唔是籍口.

Sing13 發表於 19-9-30 23:20
唔通幾間男校既收生比九真仲差,3322唔掂唔是籍口.

一般男仔,語文會較弱,數理會較強,中英要3,確係難倒部份人。
而女仔語文能力多較佳,不論文理學習及表達上都較易。
所以3322%男校較低係可理解的。

PeterWong2012 發表於 19-9-30 23:58
當全香港有1/3 小學生屬band 1學生已是教育局定既事實,但硬要話全港得3% 的中學先可以算係band1A 係合理? ...
10% 1A 合唔合理?

sunflower2000 發表於 19-10-1 09:51

王仔問:
我中文考試全級第8高分,老師都唔俾A我,真係唔合理

王媽答:
咁你考到幾多分?

王仔:
78分

王媽答:
你無嘢呀!考得咁差仲好意思問D咁低B既問題?即刻同我死返入房溫書。下次無9字頭攞唔到A唔俾飯你食添呀!

sunflower2000 發表於 19-10-1 09:51
DSE成績由 U/0 至 5** 8個等級,咁每年平均攞到5+係咪應該至才少要有1/3先合理?
如果係咁,全港中英文科達3率應該要66.666667%才合理喎?

PeterWong2012 發表於 19-10-1 10:36
教育局把香港小學生分banding既方法就係以成績去把學生分為頭1/3 屬band 1, 次1/3屬band 2, 尾1/3屬band 3, ...

先來個利申,心·平.氣.和

兄台也有道理,也極為反對坊間用極高門檻定band 1A⋯⋯不可能只十間八間band 1A!

但現實⋯⋯坊間不少中學,自身生源問題或其他原因,只砌好3322的成績,沒有任何4+、5+之數據,有不少女校砌到3322=接近90%,補底有餘、拔尖不足,又好難稱得上band 1A

如下圖,肯定是1A

‹ 上一主題|下一主題