用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs 培僑
樓主: karen222
go

KTS vs 培僑   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-5-6 16:44
除咗聖瑪加利, NPL, 李國寶, 地利亞, 港青基信呢幾間, 我唔認為其餘直資學校既NCS會多得過官津學校

...

培僑開辦ify課程亦因為不少外籍學生.
http://std.stheadline.com/daily/article/detail/1570146-%E6%95%99%E8%82%B2-%E5%9F%B9%E5%83%91%E6%9B%B8%E9%99%A2%E9%A6%96%E8%BE%A6IFY%E8%AA%B2%E7%A8%8B+%E6%8E%A5%E5%8F%97%E9%AB%98%E4%B8%AD%E7%94%9F%E7%94%B3%E8%AB%8B

Sing13 發表於 19-5-6 16:46
培僑開辦ify課程亦因為不少外籍學生.
http://std.stheadline.com/daily/article/detail/1570146-%E6%95%99 ...

依你所講, PKC 讀 NCUK IFY只有個8人, 就算全部都係 NCS, 都只係極少數

為 NCS 開 NCUK IFY 呢個根本係不合理邏輯

有日本/韓國/南非等學生, 讀 NCUK IFY 最大基會只係入讀 NCUK 聯盟既大學 (基本上主要集中係英聯邦國家, 尤其係英國, 日本/南韓/南非都未有聯盟大學), 呢D學生係咪一定要去英國讀書先? 正路唔係應該開辦更大路既 GCE-AL 等學生可以去全球任何國家升學嗎?

其實 NCUK IFY, 最快只需讀6個月就可以升讀 NCUK 既大學

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-6 16:52
依你所講, PKC 讀 NCUK IFY只有個8人, 就算全部都係 NCS, 都只係極少數

為 NCS 開 NCUK IFY 呢個根本係不 ...

其实亦解釋左前敘點解PKC流失率高,學校自然是比較過ify同gce-al,認為ify有著數先開辦
升大學本來就有好多捷径.

Sing13 發表於 19-5-6 16:59
其实亦解釋左前敘點解PKC流失率高,學校自然是比較過ify同gce-al,認為ify有著數先開辦
...
講到尾, NCUK IFY 只係為學術能力較遜色既學生提供另一條出路, 何必咁美化呢個故事?

如果真係咁好, 為何牛劍唔加入NCUK, 亦唔受呢個資歷?

開辦 NCUK IFY 梗係有著數啦 (不過可能只係對學校有著數), 正常想讀 NCUK IFY 既學生係要夠18歲先可得 (到時可選只需讀6個月既 IFY), PKC係特別同 NCUK 安排咗, 可以俾學生係未夠18就讀 (當然一樣要 fulfill IGCSE 既成績要求), 不過就要讀耐D

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-6 17:04
講到尾, NCUK IFY 只係為學術能力較遜色既學生提供另一條出路, 何必咁美化呢個故事?

如果真係咁好, 為何牛 ...

冇話美唔美化,的確是俾到學生世界前100名既大學.

Sing13 發表於 19-5-6 17:18
冇話美唔美化,的確是俾到學生世界前100名既大學.
大學排名有好多, 所謂世界排名前100, 又係按咩排名?

諗吓點樣提升3322, 令更多學生合資格修讀local degree先係對香港家長最有用既安排

李大人 發表於 19-5-6 17:33
㸃解皇仁八大聯招,未夠70%?比港同低
其實QC真係好流架

hkpapa852 發表於 19-5-6 17:24
大學排名有好多, 所謂世界排名前100, 又係按咩排名?

諗吓點樣提升3322, 令更多學生合資格修讀local degree ...

印象中PKC用 QS ranking(有錯請指正),top 100 大約係相當於三大以外至CityU/PolyU。

PKC 既 position 係提供國內外(暫時見主要英國)既 exposure。好難要求新校一來就主攻 DSE results,佢有既係錢,體藝教練係國家隊級數,圖書館每年過百萬 budget 添致新書。

如果唔係 target 大學頂尖專業科目,PKC 有佢既selling point

Sing13 發表於 19-5-6 15:14
直資應該更多NCS了.
我冇貶低任何學校,九真,坑真等我亦認為相當唔錯.
我既論述全部有理據,當然好多人仲 ...

又搬龍門?明明話1A津校只收叻人~~~

993rs 發表於 19-5-6 17:56
印象中PKC用 QS ranking(有錯請指正),top 100 大約係相當於三大以外至CityU/PolyU。

PKC 既 position  ...

只係見經常有人無理地神化咗直資龍校,而忽略直資龍校既問題。

李大人 發表於 19-5-6 17:33
㸃解皇仁八大聯招,未夠70%?比港同低

其實QC升上去讀副學士既一樣有1x%

李大人 發表於 19-5-6 18:04
咁又唔可以咁講,自行果班學生全港最 TOP, 但我又覺得奇怪,如無呢批,八大率有無60% ...
自行收果班未必係全/絕对係全港最top. 睇我大果个就知……十下十下禁都係自行入,反而醒d既阿妹無参加自行。

簡介會上聽到校長沾沾自喜地介紹 NCUK IFY 怎樣比 GCE and DSE 容易很多取到好成績。 佢仲話感到驚喜學生考得咁好,我相信,考果班都唔係好top 的學生。 畀人的感覺係想盡方法交成績和數字。

跟一個體育老師傾過,似是退役運動員。一年一百萬買新書,要不要另外一百萬去請專人處理新書(和舊書)?

回覆樓主:

創校十幾年,兩年親生仔考DSE,有咩嘢可以神化.
反而有專家從新派直資冇成績到出成績一直誤導,而又唔去研究人地教學方法.見幾間直資都是如此,我先出來以正視聽.
如果聽其言論而放棄學位無疑是好可惜既.

山貓姐 發表於 19-5-6 18:13
簡介會上聽到校長沾沾自喜地介紹 NCUK IFY 怎樣比 GCE and DSE 容易很多取到好成績。 佢仲話感到驚喜學生考 ...

人地每年用過百萬買書你都睇唔過眼?

Sing13 發表於 19-5-6 18:16
人地每年用過百萬買書你都睇唔過眼?
莫非閣下有任務在身要強撐某校?
一個簡單的疑問,真值得閣下這樣回覆嗎?
哈...

李大人 發表於 19-5-6 18:07
我記得問過閣下,屯門何日東小學 VS聖瑪加利,閣下建意直龍聖瑪加利

嗰個帖係講玄圓

屯門B1位唔夠,中學有SMC水平亦不算多,加上玄圓升中派位只係得50%左右入B1,無論校網同升中前景,邊有得同KTS比呀?

‹ 上一主題|下一主題