用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 迦密vs銀禧vs沙崇vsQE
樓主: BBchrischris
go

迦密vs銀禧vs沙崇vsQE   [複製鏈接]

Poyau 發表於 20-1-5 19:23
迦密DSE成績較聖羅撒佳
主要優勝在中文及數學

請問SRL 33222邊到睇到?

BBchrischris 發表於 20-1-5 21:09
想再請教迦密及沙田呂中 有沒有規定一定要學樂器呢?
沙呂沒有規定要學樂器。大女的同學也有些是不懂樂器。音樂考試可選擇唱歌來代替樂器演奏

BBchrischris    發表於 20-1-6 00:09

kirstyau 發表於 20-1-5 21:29
請問SRL 33222邊到睇到?

fyi

johnwooo 發表於 20-1-5 21:31
fyi

Thanks!33222又真係低左D
始終SRL輸蝕在收生源, 近2年又真係差左D。

回覆 lctang 的帖子

一,兩年成績升跌不可作準,只要有heart,一定係好學校。所以話外界揣測咁多,理唔到咁多。隨小朋友性格找一間合適,開心就好!沙呂學生外向些(之前去睇後的感覺),迦密書蟲多,各有所好。選校,我都俾我小朋友話事(梗係short list咗先),選錯自己擔(好彩無落坑)

nillnill    發表於 20-1-5 22:17

BBchrischris 發表於 20-1-5 18:38
非常感謝你們 看見你們的分享都感到那份愛和喜悅
重有堅教 真係好重要
但好奇一聞 為何小學老師覺得沙田呂 ...

出名和成績好是兩回事,前者主觀成份較多,後者客觀成份未必公開。

angelacms 發表於 20-1-5 22:00
回覆 lctang 的帖子

一,兩年成績升跌不可作準,只要有heart,一定係好學校。所以話外界揣測咁多, ...
仲有一個考慮點,一間年年S1全收B1學生,一聞年年S1都必收一堆B2學生。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

有啲唔係大明白,即是那兩間呢?

回覆 angelacms 的帖子

非常有用Thanks

想請教迦密 呂中一年幾多測考?平時測驗多唔多呢?

BBchrischris 發表於 20-1-6 00:12

迦密兩測兩考,平日測驗我個囝冇講,所以唔太清楚

BBchrischris 發表於 20-1-5 23:56
回覆 hkpapa852 的帖子

有啲唔係大明白,即是那兩間呢?

迦密S1全收B1生
聖羅撒S1有收B2生因為有直屬小學

回覆 Poyau 的帖子

明白

Poyau    發表於 20-1-6 07:26

BBchrischris 發表於 20-1-6 00:12
沙呂兩考(12月及6月)。上年大女中一,平時每科小測全年約有2-4次,用上該堂的15-30分鐘完成。每科小測不會撞期。

lctang 發表於 20-1-6 07:36
沙呂兩考(12月及6月)。上年大女中一,平時每科小測全年約有2-4次,用上該堂的15-30分鐘完成。每科小測不會 ...

測考量唔算多,想問問普遍多數學生係咪"自學性"好高架?thx.thx

johnwooo 發表於 20-1-5 15:48

或者大家回顧一下過去多年SRL同迦密既成績差距:

畢業年度中學名稱3322率主科5+率平均主科4+率平均主科5+率主科4+率
2012 -  2013
迦密中學

70.50%
~70%/~82%/~65%/~65%
2012 -  2013
聖羅撒書院
91.10%25.95%73.15%11.9%/51.1%/15.6%/25.2%56.3%/92.6%/59.3%/84.4%
2013 -  2014
迦密中學

65.75%
~57%/~82%/~72%/~52%
2013 -  2014
聖羅撒書院
92.00%30.00%69.45%20%/55.6%/18.5%/25.9%55.6%/92.6%/60%/69.6%
2014 -  2015
迦密中學
95.29% (33222)
71.50%
~65%/~82%/~73%/~66%
2014 -  2015
聖羅撒書院
90.00%25.18%72.48%11.8%/40.1%/15.9%/32.9%52.6%/92.8%/62.9%/81.6%
2015 -  2016
迦密中學
93.46% (33222)
67.00%
~64%/~80%/~68%/~56%
2015 -  2016
聖羅撒書院
86.40%22.70%66.18%16.2%/35.4%/7.7%/31.5%46.2%/88.5%/54.6%/75.4%
2016 -  2017
迦密中學
93.98%
66.75%
~65%/~76%/~68%/~58%
2016 -  2017
聖羅撒書院
88.00%24.63%68.00%16.2%/40.4%/11%/30.9%55.1%/83.8%/54.4%/78.7%
2017 -  2018
迦密中學
93.6% (33222)
75.50%
~75%/~88%/~77%/~62%
2017 -  2018
聖羅撒書院
89.50%23.10%68.78%18.8%/36.8%/15%/21.8%58.6%/85%/57.1%/74.4%
2018 -  2019
迦密中學
96.6% (33222)
76.50%
~72.5%/86%/~72.5%/~75%
2018 -  2019
聖羅撒書院
75.59%24.28%67.13%19.7%/37.5%/10.2%/29.7%58.3%/83.6%/56.3%/70.3%

過去因升中人數下跌, B2學生上移錯配既問題, 係各大龍校/直中開始浮現

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

咁, 沙呂同沙祟呢???兩間好似叮噹碼頭 ????

subb 發表於 20-1-6 09:48
咁, 沙呂同沙祟呢???兩間好似叮噹碼頭 ????
相差無幾的(個人認爲DSE成績4+7%~8%歸爲差不多),選校舍,距離(當然有更多可考慮)。

每日單程相差20分鐘或半個鈡,好多啦

YmOra 發表於 20-1-6 08:48
測考量唔算多,想問問普遍多數學生係咪"自學性"好高架?thx.thx
...
我覺得我大女都算有自學性,但又不算好高! 學校無叫她做,她就不太願去做! 只要學校有给她目標或工作要求及方向,我大女都會願跟着去做,都會努力自己上網搜尋资料盡力完成,小測及考試前她也會在校內聯網download 沙呂過住考試past paper 自己做及對答案,唔識會問老師問同學....大女上了沙呂後學懂每科怎樣寫筆記寫重點,學懂了自學温習方法。
我不知道其他班情況怎樣,我只感覺到我女嗰班學習氣氛幾好,同學間傾談多數都是圍繞學習上及學校活動事務上。很感恩!

angelacms    發表於 20-1-6 15:51
nillnill    發表於 20-1-6 14:48

沙呂中屬自主學習迦密相對屬於有啲比較催谷

對嗎?
‹ 上一主題|下一主題