用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 報直資作後備?
樓主: SummerTong0821
go

報直資作後備?   [複製鏈接]

實在的,如果有多個一個小朋友,又要供養長老,又要保持原来生活資素,咁嗰幾千元一個月可能真的要考慮。但如果我計唔惦,我可能會同銀行加按,50萬都可以足夠6年學費有多。前提係我覺得間直資好識合,而小朋友亦喜歡。再者我係一線直資fans.

b3410    發表於 18-12-30 17:07

好似第一個有減免,第二個係全免

有左少朋友,都唔容易保持到原來生活質素喎。

小時了了    發表於 18-12-30 20:25

ABC-DAD 發表於 18-12-30 14:11
想問下陳sir  睇法、你作為交全費嘅用家家長,我有2個問題想請教下
1.學費減免計劃嘅資金基本來源有那些?
...

第一點,我略知一二,當年 SPCC 商討轉直資時,有部份校友及家長擔心「優秀」的學生,因經濟原因而不能入讀,最後是將學費增加到一個水平,讓有經濟能力的家庭付全額學費,而且多到一個水平,可以反饋給其他較低收入家庭的學生學費,這亦都是教育局的要求,好似最少是10%,但不少直資都遠高於10%,幾年前跟你討論過,我知道 SPCC 已經去到70%學生受不同程度的資助!

我覺得去到 30% 已經好足夠,但當然會人心不足蛇吞象的看法。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ABC-DAD 發表於 18-12-30 14:11
想問下陳sir  睇法、你作為交全費嘅用家家長,我有2個問題想請教下
1.學費減免計劃嘅資金基本來源有那些?
...

第二點,你分明玩嘢,正常有腦的人都知道答案,不過,人心難測。

如果真正搵食車,我覺得可以考慮扣減,但學校有難度去處理。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-12-30 19:18
第一點,我略知一二,當年 SPCC 商討轉直資時,有部份校友及家長擔心「優秀」的學生,因經濟原因而不能入 ...
70%受到不同程度資助?咁高比例?

b3410 發表於 18-12-30 19:55
70%受到不同程度資助?咁高比例?

Not just you, me too.

You can check their annual report, 70% including 100%, 75%, 50%, and 25% reduction.

見大家吹開水吹到要按樓讀直資,令我想同大家分享以下呢條片,條片係我上個月網上搜尋去英國讀書時睇到嘅,當時睇到張大導講按樓及問親友融資都要俾仔女去海外讀書,當時睇到我O晒嘴,張大導講到好似啲傳銷咁。

張堅庭導演講座:為何我會選擇送子女到英國留學? https://www.youtube.com/watch?v=OCp2dCXLcCE 可以直接睇 4:47- 6:45 - 11:00

我作為女女讀直資中學嘅家長,我及C6兩個加埋每月搵得幾皮野而已。正如大家所講每月幾皮野又要供樓,又要供養男女家兩邊長老,自己係信徒每月最少亦會十一奉獻。。。真係所剩無幾。

老老實實,兩年前同阿女考直資時真係有同佢講佢讀直資後,以前每年旅行(其實都係每年去台灣而已)可能無得去。阿女依家 S2,都真係呢兩年我哋無去過旅行了。原本打算再慳啲出年4月復活節去日本東京,但阿女決定呢個 term 住學校宿舍,當時我同佢講如果要住宿舍咁屋企未必有資源去日本旅行了,因為暑假我自己又安排咗佢去英國暑期班見識吓(另類補習BIO & CHEM)阿女最後決定住宿,寧願唔去旅行。

利申:小女讀地區政府資助津小,中學讀可負擔直資,津校及直資我個人體會真係有分別的,而我無後悔自己及C6慳住咁俾阿女讀直資中學。

ABC-DAD 發表於 18-12-30 17:51
有左少朋友,都唔容易保持到原來生活質素喎。
哈!哈!未有小朋友時元氣係我飯堂,食晏晚飯元氣唔睇碟嘅顏色鍾意就攞,唔睇錢係咁食。依家,最多去爭鮮食,生日或有重大事情慶祝先至去元氣,仲要計住咩野顏色先至可以叫呢!

b3410    發表於 18-12-30 22:29

大家可以當我吹,我對錢睇得好開,我不會做'人在天堂,錢在銀行'.

IloveJJ 發表於 18-12-30 20:29
關於加按層樓,對我來講,呢個係最後著,用來供佢哋去外國讀書,如果佢哋有需要的話。
咁如果你有兩個女,你細女想去旅行,你會因為大女住宿舍而細女都無得去嗎?
哈!哈!妳呢條問題,我交俾 錢家有道 回答妳!

錢家有道 https://www.thechinfamily.hk/web/sc/parent/teach-your-kids/teaching-children-about-needs-and-wants.html
分清「想要」與「需要」
家長或許曾試過這樣的經驗:與孩子逛街時,他們一看到喜愛的東西便嚷著要買,又或是你原本只許他們選擇一件東西,他們在購買後又希望再買其他的物品。

孩子對金錢往往有一個誤解,以為錢就是用來買他們「想要」的東西。家長可以試試用下列的問題或活動,建立孩子「想要」和「需要」的概念。

5 個方法教「想要」vs.「需要」

1.讓孩子想想:假如忘記帶水樽回學校,口渴時你會在小食部買價錢較平的水或是汽水?是否一定要買飲品?可否用學校的飲水機?

2.孩子嚷著買玩具如火車時,要他們想想家中是否已有類似的玩具。如有,新款的火車玩具只是他們「想要」,而不是「需要」的東西。告訴孩子不買的原因,或請他們用自己的零用錢買。

3.上學要帶筆盒,這是「需要」的文具。與孩子選購筆盒時,讓孩子想想普通筆盒與卡通人物造型或活動筆盒的功能有什麼不同?教導他們價錢較貴的卡通人物造型筆盒是屬於「想要」。

4.預留零用錢的部分金額讓孩子購買他們需要的東西,例如早餐及文具。令他們明白金錢不只是用來買他們「想要」的東西,亦是用來買「需要」的東西。

5.與孩子一起討論及列出屬於他的「想要與需要清單」:左邊一欄是「我想要,但其實我不需要的東西」,右邊一欄是「我在生活上所需要的東西」。

我自己個人價值觀:

讀書係必要(需要),我會盡我有限資源俾最好及可負擔嘅阿女
旅行、住宿舍等係想要,係可有可無

b3410    發表於 18-12-30 22:30

ilyrd 發表於 18-12-30 20:34
大家可以當我吹,我對錢睇得好開,我不會做'人在天堂,錢在銀行'.

最驚係人未上天堂,銀行已乾塘

mianyang_99    發表於 18-12-31 10:18

小時了了 發表於 18-12-30 20:30
哈!哈!未有小朋友時元氣係我飯堂,食晏晚飯元氣唔睇碟嘅顏色鍾意就攞,唔睇錢係咁食。依家,最多去爭鮮食 ...

食慣元氣,睇面果D都略知埋單要幾水~~~

小時了了    發表於 18-12-30 20:57

ilyrd 發表於 18-12-30 20:34

子女有無乍型先, ‘唔係咁下化’~~~

CPLA 發表於 18-12-30 20:47
最驚係人未上天堂,銀行已乾塘
我預備埋逆按,所以我的仔女莫講話冇父母幹,可能連粒米都冇得剩,所以壓力下好努力。

‹ 上一主題|下一主題