用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 已有KTS offer ,剛叩到天神,應否揀天神嘉諾撒呢? ...
樓主: QQ2018
go

已有KTS offer ,剛叩到天神,應否揀天神嘉諾撒呢?   [複製鏈接]

回覆 宮二 的帖子

唔覺有差別。

回覆 lulumelody 的帖子

好多家長就係覺得自己仔女 Band 2/3 都可以無條件升 Band 1A 神校,當然要賴死唔走,又冇以前咁跟足測驗考試,不過到中學就會食返個惡果。

1998Ruby1998 發表於 18-7-29 20:27

好多家長就係覺得自己仔女 Band 2/3 都可以無條件升 Band 1A 神校,當然要賴死唔 ...

我自己當年讀1A中學, 見越上高班, 越多人跟不上。

1998Ruby1998 發表於 18-7-29 20:27

好多家長就係覺得自己仔女 Band 2/3 都可以無條件升 Band 1A 神校,當然要賴死唔 ...

有呈分

lovebb2 發表於 18-7-29 20:43
我自己當年讀1A中學, 見越上高班, 越多人跟不上。

小學可以谷、可以操練習,中學靠領悟,如果英文中學、英文的底更加重要。將勤補拙不是一定有用,有時錯配或者幸運派了好學校末必是好事,可能小明友讀得唔開心、沒有自信,對他影響很大。
所以我常常話沒有更好、只有最適合。但我朋友就話沒有試過怎知唔得,可以遲些忽然頓悟。
當年我都幾勤力讀書,勉強入了大學,有幾個同學基本上不用溫習,ALevel 不是A就是B。

不過今年st Mary DSE好似唔係咁理想。雖然成績有起伏唔出奇,不過睇多幾年穩陣D。入龍難,想出更加難。

如無意外,往後St Mary DSE頂多頂多有港同水準。比較小學本身實際啲!

好多家長就係覺得自己仔女 Band 2/3 都可以無條件升 Band 1A 神校,當然要賴死唔走,又冇以前咁跟足測驗考試,不過到中學就會食返個惡果。

如 Band 1A 神校係因收Band 1A而得來,收Band 2/3變Band 2/3就理所當然了。沒有甚麼惡唔惡果之理。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

咁好?而家好少中學肯咁樣收晒直屬小學既學生。咁學生可唔可以選擇其他中學?我聽聞有d小學會唔俾學生揀其他中學。

回覆 dddaddy 的帖子

2005 年或以後入學的話,都係無條件一條龍上,但好少會放棄呢間 Band 1A 神津,最多都係聽過一屆有一個入聖保羅男女,然後第二個入協恩,其餘全部直上。

回覆 judy 的帖子

所講嘅惡果係發現自己越來越跟唔上,始終都係要走/DSE 考到半死。

judy 發表於 18-7-30 10:35
如無意外,往後St Mary DSE頂多頂多有港同水準。比較小學本身實際啲!

但係港同入的學生佢已選擇過,重要3次面試,但天神同St Mary入的學生係派位入,公平D講,就算DSE成績一樣,都係St Mary 及天神好D!

所講嘅惡果係發現自己越來越跟唔上,始終都係要走/DSE 考到半死

直條龍,預咗有B2/3學生。如果學校有大批B2/3學生,却令其"跟不上",自招惡果正常。

但係港同入的學生佢已選擇過,重要3次面試,但天神同St Mary入的學生係派位入,公平D講,就算DSE成績一樣,都係St Mary 及天神好D!
正是。看一學校最重要睇佢能否令學生進步。 所以比較二校,比較小學本身實際啲。

judy 發表於 18-7-30 11:37
直條龍,預咗有B2/3學生。如果學校有大批B2/3學生,却令其"跟不上",自招惡果正常。 ...

咁要睇補底功夫

1998Ruby1998 發表於 18-7-30 11:26
回覆 dddaddy 的帖子
2005 年或以後入學的話,都係無條件一條龍上,但好少會放棄呢間 Band 1A 神津,最多 ...
朋友囡st mary小學,2016年升中一入咗dgs;同屆,2017年中一升中二,另一朋友囡由st Mary 中學考插班入dgs(升中時冇考dgs),兩位囡囡均是學業成績非常出色。

回覆 hyao 的帖子

補底功夫,St Mary's 第一,16、17 年全港 3322 %最高,其他學校望塵莫及

其實六年後揀中一都有机會揀返ST MARY, 何苦六年後再博一次, 不如先入去, 落入安全网先, 其後每年你怎考, 考边間都可以.
策略上我會咁做.

靜靜媽 發表於 18-7-31 08:55
朋友囡st mary小學,2016年升中一入咗dgs;同屆,2017年中一升中二,另一朋友囡由st Mary 中學考插班入dgs( ...

小六升中嗰位超勇喎,放棄龍位

回覆樓主

唔肯定是否策略, 天神英文一開始已教快一年, 數學也快半年, 已預左足夠時間補㡳才升中一, 表面先苦後甜, 但實質級中部份同學一開始已準備十足, 讀小三也濕濕碎

Yanamami 發表於 18-7-29 18:00
天神最尾既升SMCC......我成日話,升中只係另-个故事既开始,唔好开心得太快。莫講話天神最尾果个都上SMCC ...
無嘢既, 準S1學生考Pre-S1成績唔達標的話, 學校咪要開始同佢地補課同俾多少少暑期作業佢地做囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題