用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 曾肇添 vs HY
樓主: waich0965
go

曾肇添 vs HY   [複製鏈接]

Lingcheung 發表於 18-8-1 10:41
回覆 bettyay 的帖子

我理解接受贊助是互利的關係,  我不認同用有牌子作為校服...  為什麼校服要選擇有品 ...

我指proud of 係學校本身認為!否則他們也不會接受贊助啦!不是我proud of他們有贊助啊!你有睇到我「proud of」外的留言?如果有應該唔會如此回帖吧

不過已既成事實,我亦不評論太多了。完

sukitelfold 發表於 18-8-1 10:56
SFX不是太名,但分別識幾個舊生,同一個觀察,兄弟情誼好強烈、每年燒烤晚會、校友球賽,拋妻棄仔囡也要出 ...

我老公嗰堆 fd 反而唔出席呢啲,佢哋興三五知己傾心事 話咁大棚人傾唔到啲乜喎。但同意佢哋好念舊情,今年年頭先至約幾位老師飯聚.
老公睇開個耳鼻喉醫生,傾開先知係 SFX 師兄,之後老公去睇好明顯更有心機又收平咗

回覆 GreenMaDad 的帖子

真係唔一定,好似荃官/百週/林護呢d「地區名校」,長期有尖子學生大學distinction畢業入大公司做野㗎。我大學時考distinction的同學也不是傳統名校畢業的。講到讀書,我自問唔夠佢地砌...
有一個入大學做教授的係來自郭得勝中學添,佢真係又叻又勤力
我讀書的年代係沙官比較出名,TST應是近年才爬頭,不過都秉承了沙田B1A的「讀得」傳統。

猴子爸 發表於 18-7-31 19:31
需要考慮經濟能力嘅學生未必會報直資,咁直資點樣唔係令中產或以上人仕多了入學嘅機會呢?
...
都唔係呀! 我反而單非家庭, 正正因為點都唔駛交學費, 而且仲有津貼. 先去報直G架! 當然, 人地D仔女都要叻先得既.

pattoby 發表於 18-8-1 11:42
都唔係呀! 我反而單非家庭, 正正因為點都唔駛交學費, 而且仲有津貼. 先去報直G架! 當然, 人地D仔女都要叻先 ...

都係嗰句啦:有幾多case係咁呀?

回覆 bettyay 的帖子

謝謝你的回覆,
我相信我有點詞不達意. 唔好意思. 我正正就是覺得用有牌子作校服總有點問題., 樸素點更好...  
你對的, 已經成事實. 不作評論好了.
thanks

猴子爸 發表於 18-8-1 11:50
都係嗰句啦:有幾多case係咁呀?
其實都幾多架! 我認識唔少.

mandy_ng207 發表於 18-8-1 11:32
回覆 GreenMaDad 的帖子

真係唔一定,好似荃官/百週/林護呢d「地區名校」,長期有尖子學生大學distincti ...
当然是事实,但以“单一学校的平均量”来讲,在某些神系中,某些神校又真的输出率奇高。某些神校又真是有样目弟,例如有些很aggressive, 有些比较持平,口力得平均。
这些都是朋友间的分享而已,是没有证据的,不用插我。

pattoby 發表於 18-8-1 11:57
其實都幾多架! 我認識唔少.
good for them law如果万一第二年成绩下滑,要不要交学费?要的话,很冒险wo

猴子爸 發表於 18-8-1 11:59
good for them law如果万一第二年成绩下滑,要不要交学费?要的话,很冒险wo
...

助學金不用計成績,可能你誤會是奬學金。

猴子爸 發表於 18-8-1 11:59
...
佢地多數父/母/父母個唔駛做野. 基本上, 點都係全免的.

pattoby 發表於 18-8-1 12:04
佢地多數父/母/父母個唔駛做野. 基本上, 點都係全免的.
通常每年有多少这些位?以HY为例?

猴子爸 發表於 18-8-1 12:06
通常每年有多少这些位?以HY为例?
無限架! 只要係夠資格. 只可惜在香港, 父母通常都要上班既話, 真係唔係咁易拎.

pattoby 發表於 18-8-1 12:09
無限架! 只要係夠資格. 只可惜在香港, 父母通常都要上班既話, 真係唔係咁易拎.  ...
无限额,但不易得到,即是数目不多啦,否则,个个都不需要交学费,中学又不是有很厚资本,很难维皮的。

猴子爸 發表於 18-8-1 12:18
无限额,但不易得到,即是数目不多啦,否则,个个都不需要交学费,中学又不是有很厚资本,很难维皮的。 ...
年年都有一定撥款既. 萬一真係唔夠, 學校會申請加學費架啦! 點都唔會維唔到皮既.

pattoby 發表於 18-8-1 12:32
年年都有一定撥款既. 萬一真係唔夠, 學校會申請加學費架啦! 點都唔會維唔到皮既.  ...

你話申請加學費容易,定係令這些學位難申請容易?同埋如果大部份人都唔駛交學費,其他嗰d學生要加幾多至夠埋單?

猴子爸 發表於 18-8-1 12:39
你話申請加學費容易,定係令這些學位難申請容易?同埋如果大部份人都唔駛交學費,其他嗰d學生要加幾多至夠 ...
我話唔少, 唔代表大部份. 做咩成日要捉字蝨遮.  有D直G要預留50%作學費減免用途, 有D20-30%. 我個人覺得, 20%都唔少. 咁又未至於大部份. 係講D中慘家庭慘D遮. 父母都要做野, 搵40K都正常啦! 要供樓/開支都唔少. 申請時都要計過度過先得.

仲有就係, 其實我覺得學校要CONTROL都可以CONTROL到既, APPLICATION FORM要寫明住址/父母職業. 唔多唔少都估到.

醒目開學勳章

sukitelfold 發表於 18-8-1 01:59
不好意思⋯到底最終版本價錢是什麼?

當天新生家長日,唐助理校長確實是説一套外套➕長褲是$4xx⋯⋯要大 ...

一件jacket  ,thick pants、thin pants 各一條,合共$550。我女都訂左一set 。

peggy 發表於 18-8-1 13:00
一件jacket  ,thick pants、thin pants 各一條,合共$550。我女都訂左一set 。

明白⋯⋯因為樓上話二套,咁唐唐所講嘅$4xx/1套價錢差不多,$550是多條褲。

嚇得我,以為自己誤導咗大家。

醒目開學勳章

bettyay 發表於 18-8-1 09:12
有贊助確係一件幾proud of 既事情
但好奇會贊助期會幾長呢?如果只是一兩年,又用回「普通」校服, ...

咁真係唔知。只知Nike長期贊助(免費)籃球隊的制服。而阿女玩3個校隊都要自己被錢買制服(普通校服公司造)
‹ 上一主題|下一主題