用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小六揀中學,第一輪可以只揀一間學校? ...
樓主: cherry0131
go

小六揀中學,第一輪可以只揀一間學校?   [複製鏈接]

cherry0131 發表於 18-8-7 20:46
你小朋友是順記嗎?唔揀順記,而揀保記?

當初由1年級起已心儀中陳,咁多年都以陳中為目標,有聯繫小學是有個保險,萬一入唔到起碼仲有聯繫。但小朋友去左保中開放日後就喜歡左,佢嘅成積老師亦表示可以進取,所以尊重我小朋友的意見,當然大抽獎我地就唔博保中,陳中在自行同大抽獎都有選。

29XX86 發表於 18-8-7 19:58

唔會知! 但如誇區就會知,因大抽獎不可揀的。(甲部大抽獎入 ...

明白晒

cherry0131 發表於 18-8-7 20:44
所以我先驚...自行董中同百周都係38個位!收晒其他學校的級頭,到聯繫保小的唔收!
咁就要等抽聯繫位...如 ...

我同你擔心緊同一樣野。

bbq. 發表於 18-8-7 22:48
我同你擔心緊同一樣野。
呢個遊戲好難玩,有時亦覺得唔係好公平,同埋好靠運氣!成績夠又未必收,成績唔夠又唔駛諗人地收!真係好辛苦!

cherry0131 發表於 18-8-7 22:58
呢個遊戲好難玩,有時亦覺得唔係好公平,同埋好靠運氣!成績夠又未必收,成績唔夠又唔駛諗人地收!真係好辛 ...

我上年都係好緊張,覺得好無奈,要谷成績有谷比賽,但到頭來可能係人揀你,自己冇話事權 , 仲要出生率越來越高,到細佬嗰年 競爭仲大 ,於是乎把心一橫,同細仔轉校插班入有直升中學嘅學校,而家大仔順利入了心儀中學,細仔又轉了校,心情完全可以放鬆了

Kalongmama 發表於 18-8-8 10:57
我上年都係好緊張,覺得好無奈,要谷成績有谷比賽,但到頭來可能係人揀你,自己冇話事權 , 仲要出生率越 ...

我家姐同細妹個仔都係前年同上年升中, 佢地都冇特別講升中派位有幾難...
可能佢地揀O既學校較易入...BAND 2 尾的宗教學校...所以我見佢地好輕鬆, 冇乜特別野要準備...
但到自己個女時, 突然間覺得呢個遊戲原來都幾唔公平, 成績好都要靠運氣...
只怪自己太HEA, 一直諗住保幼升保小, 保小升保中, 仲記得當年諗住報直資, 點知又係自己衰, 去日本玩完番黎冇左件事...好好彩, 第一輪就收左亞囡...就冇再諗讀書O既野...

點知其實自己玩自己...

cherry0131 發表於 18-7-25 21:35
我知道自行可以揀兩間中學的, 所以我一早諗左報兩間同banding 的中學!只不過家長日時班主任話揀一間喜歡嘅 ...

妳女成績好,老師可能認為自行必收,所以心儀得一間中學,自行就不應報間,以免次心儀學校收了妳女兒。

Mama5K 發表於 18-8-8 11:32
妳女成績好,老師可能認為自行必收,所以心儀得一間中學,自行就不應報間,以免次心儀學校收了妳女兒。
...
但聽完所有媽媽講之後, 我覺得揀一間好大風險...
所以只有勸女兒董中或百周都係好學校, 入到是但一間都應該開心...
唔好好似非君不嫁...

Kalongmama 發表於 18-8-8 10:57
我上年都係好緊張,覺得好無奈,要谷成績有谷比賽,但到頭來可能係人揀你,自己冇話事權 , 仲要出生率越 ...
有時做咗雖然未必得, 但起碼努力嘗試過。我始終相信「機會是留給有準備的人」

我個仔今年自行二收咗. 我反而覺得好彩有選自行二.....
抽奬呢樣野.....純運氣.....總有人派得唔好, 睇下係咪自己而已...

咁當然, 自行二都要係你鍾意, 入咗唔會後悔的學校啦

其實我覺得, 根本間間中學自行都係跟住教育局個LIST收生, 你排名在佢收生人數中, 咪入到囉....1間B1A學校計, 講緊38個位, 你嗰區有幾多間小學, 如果間間全級頭3-5名都選佢.....自己計計機會率 (咁當然總有人會選其他)

cacachow 發表於 18-8-8 14:14
抽奬呢樣野.....純運氣.....總有人派得唔好, 睇下係 ...
有同感,我覺得中學面試都係做下樣咁姐,實際都係睇教育局提供既學生排名,除非個學生面試無講過野,排名前就好大機會。我小朋友自一董中,佢話面試時表現麻麻地,董中都收咗佢,佢D同學都係先後差不多名次都入到董中。
總之,呈一和呈二考得好唔會差得去邊,加油啦!

sblam 發表於 18-8-9 13:37
有同感,我覺得中學面試都係做下樣咁姐,實際都係睇教育局提供既學生排名,除非個學生面試無講過野,排名前 ...

Really? 唔知介唔介意分享下點面試O家?
同埋你小朋友係咪都係保小級十內?

cherry0131 發表於 18-8-8 11:29
我家姐同細妹個仔都係前年同上年升中, 佢地都冇特別講升中派位有幾難...
可能佢地揀O既學校較易入...BAND  ...

除非是一條龍,直資也面對相同問題, 你有聯繫中學其實已經好好, 其他冇聯繫中學的一般又會揀陳瑞芝 ,所以到大抽獎階段基本上是分了三批人

sblam 發表於 18-8-9 13:37
有同感,我覺得中學面試都係做下樣咁姐,實際都係睇教育局提供既學生排名,除非個學生面試無講過野,排名前 ...

完全有同感,除非是神校,有成績也未必收

cacachow 發表於 18-8-8 14:14
抽奬呢樣野.....純運氣.....總有人派得唔好, 睇下係 ...

同學仔心儀聯繫中學,考約級十,最後派自二陳中,見到佢唔開心,雖然唔係最心儀,但亦無後悔

cherry0131 發表於 18-8-8 11:38
但聽完所有媽媽講之後, 我覺得揀一間好大風險...
所以只有勸女兒董中或百周都係好學校, 入到是但一間都應該 ...

兩間也是好學校,入到其一已經好滿意, 其實不用擔心,自一已經好大機會收咗,填埋自二可以安心啲!

Kalongmama 發表於 18-8-10 08:51
同學仔心儀聯繫中學,考約級十,最後派自二陳中,見到佢唔開心,雖然唔係最心儀,但亦無後悔
...

咁原本佢自行一揀邊間??

29XX86 發表於 18-8-10 08:54
咁原本佢自行一揀邊間??

梁中

cherry0131 發表於 18-8-9 17:26
Really? 唔知介唔介意分享下點面試O家?
同埋你小朋友係咪都係保小級十內?
我小朋友呈一+呈二大約是級五左右,不是保小。自一董中,自二梁中。抱歉我不記得小朋友講董中面試內容,形式好似係填問卷和個人面試問題,中、英都有;而梁中有兩次面試, 個人和小組面試。
隔離group睇到,今年升中,因為b1學位不足,自行階段有好多荃灣區和元朗區b1頭學生跨區入屯門四大,屯門區中學多人爭咗。下年升中應該好好考慮填自一自二,不應浪費自二機會。

Kalongmama 發表於 18-8-10 08:53
兩間也是好學校,入到其一已經好滿意, 其實不用擔心,自一已經好大機會收咗,填埋自二可以安心啲!
...
係...填埋自二好似安心d...
謝謝你嘅意見及回覆!

‹ 上一主題|下一主題