用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 哈羅&天神
樓主: panna20
go

哈羅&天神   [複製鏈接]

回覆樓主:

哈羅是一間貴族國際學校,除非你係嗰個階層的人,否則唔好去,免得辛苦。

aifei123828 發表於 18-6-5 15:49
Wellsaid. 我又不覺得你扯遠了。由於樓主不是傳統學校或國際學校中二選一,而是傳統學校 vs 國際學校,所以 ...

「俾得起40萬一年和覺得40萬一年濕濕碎是兩回事」

正中紅心

回覆樓主:

如果樓主負擔得起,我支持揀Harrow。哈羅對學術要求都很高,我囝囝今年考,只在waiting list 上咋。你囡囡考到非常叻。雖然話可以試一年LS,再出返來考IS,但到時哈羅不一定有位。我自己係本地傳統名校畢業,就係不滿這個教育制度,所以決定比囝囝讀IS,等佢不要困住在一個框架裡。

其實,哈羅人人都話係貴族學校,但我聽好多父母分享佢地大多數好低調,你可以去國際版問下。哈羅學費包左好多課外活動,同埋好多父母都冇參加遊學的。最介意的不是小朋友,而是家長本身。我以前讀書個個都住跑馬地、藍塘道、北角半山,而我只是住公務員宿舍,人比人比死人,只要心境懂得調節便可以。

假若當你身邊個個朋友仔女都去補習,或已經學左一大堆好深既書本知識,而你囡囡仲未識,你會否覺得IS教得過淺?你會因為少功課而又再額外添課外習作比囡囡?如果你介意周邊的人既説法及壓力,就不要選IS了。

dada1010 發表於 18-6-5 21:11

如果樓主負擔得起,我支持揀Harrow。哈羅對學術要求都很高,我 ...

謝謝你用心的提議。
我內心覺得我女非常適合IS,以前也都是堅定IS的。
現在糾結是因為身邊太多聲音了。看到太多人夢想去天神⋯

panna20 發表於 18-6-5 22:06
謝謝你用心的提議。
現在糾結是因為身邊太多聲音了。看 ...

講笑咁講。。如果喇沙收我囝,我都堅決揀IS,心理質素真係好重要

dada1010 發表於 18-6-5 22:23

講笑咁講。。如果喇沙收我囝,我都堅決揀IS,心理質素真係 ...

我也曾經發夢想過這問題

謝謝你用心的提議。

得罪講一句,如果你是很有錢,請你把天神放棄,把這個機會給有需要嘅人。

有資源給小朋友讀國際學校最好不要再抽大抽獎了。

如果哈羅是免費,你還會選天神嗎? 問一問自己,不選哈羅,而選天神,是因為想節省一點教育經費,還是認同天神教學方法?假如只是想節省金錢,這就變成貪小便宜了。

李嘉誠先生可以拿生果金,但不代表他會拿,即使這個是他應得的。

EconFather 發表於 18-6-5 22:46
得罪講一句,如果你是很有錢,請你把天神放棄,把這個機會給有需要嘅人。

有資源給小朋友讀國際學校最好 ...

當然不完全是因為經費。
是因為兩種不同的教育各有利弊,我尚未權衡清楚。起碼哈羅的中文肯定會較差。傳統教學一定有傳統教學的好,但我不確定我女是否適合。

謝謝你用心的提議。
"身邊太多聲音' - Why does it matter?Just because 天神 is everyone's dream, would it therefore make this school YOUR dream?!

tibbar2011 發表於 18-6-5 23:13
"身邊太多聲音' - Why does it matter?Just because 天神 is everyone's dream, would it therefore make t ...

我只是覺得我有必要了解它。

回覆樓主

我一個孩子是IS,另一個是LS. 不是錢的問題,而是孩子的性格是否適合。IS及LS各有好處。
我孩子讀的IS,一樣有同學中文好好,做埋小太空人,如果你認為IS中文必然差,我不同意。

如果我另一個孩子性格適合入IS,我都會好樂意俾佢入。讀書輕鬆得多,成個family多了好多親子時間。關係是要陪養的,日日逼做功課,或自動自覺做,但日日做唔完,真係好事嗎?IS培養小朋友的表達丶自信丶思考、learn to learn, 是與LS很不同的。

如果我小朋友考到哈羅,我不會放棄。

PCMW 發表於 18-6-5 23:18
我一個孩子是IS,另一個是LS. 不是錢的問題,而是孩子的性格是否適合。IS及LS各有好處。
我孩子讀的IS,一樣 ...

謝謝你。想知道你如何判斷哪個小朋友適合什麼樣的學校呢?你讀LS的那個小朋友,你為什麼覺得她更適合LS呢?

panna20 發表於 18-6-5 23:21
謝謝你。想知道你如何判斷哪個小朋友適合什麼樣的學校呢?你讀LS的那個小朋友,你為什麼覺得她更適合LS呢 ...

I want to know too (how to decide whether kids suit IS vs LS)!

Also, was it difficult to manage having the kids in two completely different systems (not to mention different holidays, different schedule...)?

panna20 發表於 18-6-5 23:21
謝謝你。想知道你如何判斷哪個小朋友適合什麼樣的學校呢?你讀LS的那個小朋友,你為什麼覺得她更適合LS呢 ...

我讀IS的小朋友是非常非常乖的,文靜內歛,懦弱膽小,佢在LS應該是老師非常喜歡的,因不會搞事,或者只會被欺凌的乖學生。所以我們認為有必要讓他建立自信,從小學習表達能力,在小隊伍中學習做team leader, 要一個可以接受他嘗試丶撞板丶鼓勵佢做得更好,唔好成日俾測考打沉的學習環境,所以我地揀了一間與我們要求比較接近的IS。這幾年看到他真的很有進步,起碼佢知道自己是叻的,過程中有時間空間學習如何讀書做project,有信心在學校學習以外再學其他自己有興趣的東西,勇於表達自己⋯⋯我相信這幾年的學習是達到了我們的原意。

PCMW 發表於 18-6-5 23:36
我讀IS的小朋友是非常非常乖的,文靜內歛,懦弱膽小,佢在LS應該是老師非常喜歡的,因不會搞事,或者只會 ...

嗯 我問LS那個?

panna20 發表於 18-6-5 23:38
嗯 我問LS那個?

未寫完,不用心急。

讀LS那個,與IS那個比較,他明顯比較「露」,佢應該要在日常學習中,學會謙卑,知道天外有天人外有人。同時他是非常谷得的,是要天天接受挑戰,愈強愈強果種。你不挑戰佢,佢自己會挑戰你,所以佢日日做功課,日日計住自己識左幾個詞語,串了幾個英文,佢是在學習過程中肯定自己的那種人,即是佢幾歲人仔,其實非常aggressive (在學習方面)。

PCMW 發表於 18-6-5 23:18
我孩子讀的IS,一樣 ...

Local school唔能夠培養小朋友的表達丶自信丶思考、learn to learn? 睇下邊間local school啦。IS都好似LS一樣都有唔同質素,所以唔可以以偏概全。

朋友囝仔讀咗哈羅三年,囝仔happy足三年,佢就愁足三年,年年都想轉返出嚟本地學校,依家都未轉到。

Soundervolt 發表於 18-6-5 23:50
Local school唔能夠培養小朋友的表達丶自信丶思考、learn to learn? 睇下邊間local school啦。IS都好似LS ...

啊??想從哈羅轉本地轉不到,原因是?

panna20 發表於 18-6-5 23:52
啊??想從哈羅轉本地轉不到,原因是?

我朋友個仔ㄧ様,讀IS 4 年, 佢爸爸話個仔日日返學只係踢足球, 去学校D camp , 睇書只願䏲D好简單只得20 頁的英文書

老實講,帶個女去過哈囉,收埋,最後話比佢聽佢要讀天神,然後去到個校舍........比我會怕個女接受唔到,然後每有功課壓力,就會好唔開心。

都識好有錢既人囡囡讀天神同St Mary,但佢地都係一直一條心過平民生活,個女一直都係好平民既學校讀書。若然係見過貴族生活想返入去平民,相信心理素質要好好先得。
‹ 上一主題|下一主題