用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 又係衰英文科。。
樓主: little_kid
go

又係衰英文科。。   [複製鏈接]

mimi222shi 發表於 18-3-28 08:25
如果小朋友肯大量閱讀,一般語感會比較好,好多野不用死記硬背。
英拼音一定要識。

其實我都唔明,我到中三先至肯睇英文書,到高中英文已級十內,到高中已無老師再話我詞彙不足,會考英文 A。中文由細到大比較好,寫作攞過青年文學獎(雖然只係優異獎),會考都係 A. 考政府工(AO EO)兩次,中英文筆試過到關去得到面試,照道理讀寫應該過得去吖。
但到我女,佢從小到大閱讀量比我多五至十倍,但英文始終詞彙唔夠,文法錯漏多;中文呢,一遇到抒情文完全體會唔到,寫作成為苦差,就係兩科語文令佢入唔到精英班。佢好努力,但始終……
真係唔知問題出喺邊度呀?除咗賴天賦唔同,實在唔知點樣解釋啦。

佢會唔會太在意成績所以測考太緊張發揮唔到?!佢對自己能力怎樣評價?
女仔有時不知不覺矮化自己能力,影響表現

YolandaTam 發表於 18-3-28 09:11
其實我都唔明,我到中三先至肯睇英文書,到高中英文已級十內,到高中已無老師再話我詞彙不足,會考英文 A ...

每人學習情況不同, 如要小朋友成績好, 差不多要度身訂做.

kwokbobo 發表於 18-3-27 23:36
係咪因為緊張?考試此終係要在限定時間完成,緊張就可以容易錯

我都緊張

Doray 發表於 18-3-28 09:32
佢會唔會太在意成績所以測考太緊張發揮唔到?!佢對自己能力怎樣評價?
女仔有時不知不覺矮化自己能力,影 ...

初小分數不用着緊, 有好的學習態度就可以。
高小要呈分, 就着眼些。

1998Ruby1998 發表於 18-3-28 07:43
回覆 yovin 的帖子

我都覺得小朋友唔願睇書,但係肯做練習呢點其實已經幫唔少(好奇樓主用咩方法令到小朋 ...

我有方法就唔使喺度呻,我都係要好似門神咁楝响佢隔離。我行開幾分鐘或幫佢對答案,佢都爭取時間去玩。

Doray 發表於 18-3-28 09:32
女仔有時不知不覺矮化自己能力,影 ...

佢都覺得自己成绩唔好,因為好多同學仔未教嘅課程已經識,有出外補。而且温習温一陣就温哂,佢要温幾日或成個星期。。。

其實我都唔明,我到中三先至肯睇英文書,到高中英文已級十內,到高中已無老師再話我詞彙不足,會考英文 A ...

語言有天份既人,當然得心應手!識一位女孩,現讀band 1A中學,小三從內地來港,家長零支援,佢話睇英文片學英文,在中學英文科全級第一,2種樂器也演奏級!典型資優生。

我小朋友本身表達能力欠佳,所以,我將勤補拙,希望透過大量閱讀改善下。
中文經過幾年努力,已能和英文一樣速讀。
佢完全主動和享受,所以,我一定支持!

mimi222shi 發表於 18-3-28 10:42
語言有天份既人,當然得心應手!識一位女孩,現讀band 1A中學,小三從內地來港,家長零支援,佢話睇英文片 ...

學習有好鬥志都好重要, 如加上好條件配合, 事半功倍。

無得羡慕人,唯有努力!

little_kid 發表於 18-3-28 09:48
我都緊張
俾條資料你參考。

我阿細數學一向係幾好的, 但唔知點解測考就次次得7X分。前排, 我坐响佢隔離set定鐘睇住佢做練習。發現佢原來做到一半, 就開始好緊張, 以為自己唔夠時間, 於是就開始出錯。我要好似教車師傅咁, 開口提咗佢定D, 唔夠時間無問題, 最緊要題題做得啱, 佢先開始calm down, 然後繼續做。到最後, 做完份卷仲有3分幾鐘剩, 係錯好少。我同佢做完一輪心理輔導, 佢之前應該係同一問題, 以為自己唔夠時間, 所以個人好亂, 一亂就易錯。你睇睇你小朋友到底出咩問題。

好簡單, 加咗老公DNA, 搞壞咗。

mimi222shi 發表於 18-3-28 11:11
無得羡慕人,唯有努力!

唯有教導小朋友知道, 讀好書重要性。

mimi222shi 發表於 18-3-28 10:42
語言有天份既人,當然得心應手!識一位女孩,現讀band 1A中學,小三從內地來港,家長零支援,佢話睇英文片 ...
聽聞do 姐當年都是看片學英文,我都是朝這方向,e加看外語用中文字幕都ok

little_yolky 發表於 18-3-28 11:26
仲有可能基因異變 ⋯

little_yolky 發表於 18-3-28 11:26

um... 我唔想咁賴㗎… 不過我老公中文僅僅合格(E尾),會考英文重考先至 C , AL 英文 D   (佢成日話如果而家呢代佢應該無得讀大學)
但佢數理十分好,遺傳咗俾個女。比起我,個女啲數同IS 實在好太多。

mimi222shi 發表於 18-3-28 10:47
我小朋友本身表達能力欠佳,所以,我將勤補拙,希望透過大量閱讀改善下。
中文經過幾年努力,已能和英文一 ...

咁請問你在過程中有無不停要佢認中文字?

遲閱讀,有一個缺點,係追唔番的,就係速度。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-3-28 12:45
遲閱讀,有一個缺點,係追唔番的,就係速度。

咁又唔係無可能,但相當辛苦。
我讀研究院嗰陣花咗一年先至追返速度。
‹ 上一主題|下一主題