用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華與黃笏南哪間好些?不考慮地點學費 ...
樓主: sumsung26
go

英華與黃笏南哪間好些?不考慮地點學費   [複製鏈接]

kkhon 發表於 17-8-1 23:22
SJPS的B1生一定冇华小出走咁多,另外SJPS是英小上英中容易應付吧?
華小B1學生出走係幾年前港華既管理問題,可以講係情況比較特殊,所以華小B1學生出走比例較高。係信心問題,學生無辦法唔走。
現在問題基本上唔存在,但係無可否認影響仍然有。
灣仔街坊應該仲記得,五年前,港華前副校長瞓天橋絕食21日件事。

王家爸爸 發表於 17-8-2 08:51
華小B1學生出走係幾年前港華既管理問題,可以講係情況比較特殊,所以華小B1學生出走比例較高。係信心問題, ...

之後事件點解決?

littlecath 發表於 17-8-2 08:58
之後事件點解決?
換校長,嗰新校長(蘇英麟)係舊生,佢之前係理大學轄下香港專上學院(HKCC)既副院長。聽講做得唔錯。

王家爸爸 發表於 17-8-2 08:40
誰說SJC沒有出走問題,除咗最勁嗰一、二間外,間間學校都面對同一問題。小學部最好成績既唔少去咗QC同SPCC ...
"有無諗過其中一個QC壯元係初中時從SJC出走既?"------>真是估唔到

王家爸爸 發表於 17-8-2 08:40
誰說SJC沒有出走問題,除咗最勁嗰一、二間外,間間學校都面對同一問題。小學部最好成績既唔少去咗QC同SPCC ...

其實邊間都有人退學丶轉校,視乎多與少而已。強如女拔都接受插班申請到小五;我的大學朋友的女兒剛剛在St.Mary也退了學。

2jkidsfather 發表於 17-8-2 09:40
"有無諗過其中一個QC壯元係初中時從SJC出走既?"------>真是估唔到

據聞剛出爐的女拔壯元林莉雯以前是讀嘉諾撒聖家小學,google關鍵字'林莉雯 小學'就見到一些資料,不過是否純巧合同名同姓就沒深究,當花邊新聞吧。

又重覆老土講句,永遠係合適最紧要

回覆 王家爸爸 的帖子

不是說SJC沒有BAND 1 生出走問題, 只是多與少的確同華小有分別。

正常學校最TOP 那一堆或讀得好辛苦那一堆同學都會諗下走唔走。

因此中學部都要加倍努力才能吸才呀 !

little_yolky 發表於 17-8-1 10:38
係, 我心儀間學校男仔係白色長褲, 我都唔明點解學校咁大整估。銀禧女仔夏季校服都好醜, 不過冬天幾靚就真。 ...

呀!銀禧女夏套校服算幾靚啦!!
我衰!我都會睇校服,日日著 喎,靚d返学心情都靚d(呢個我諗hehe)
我觉得最靚系SPCS格仔裙、白色上衣,真係超靚!
最頂吾順係全件芒果黄果套女夏服!真係攞命!!

kkhon 發表於 17-8-1 10:46
粉红色上衣,灰色半截裙果的间靚,不过修女校你女吾会like.

yes!衣車書院套夏服都正!

ICbaby 發表於 17-8-5 17:47
我衰!我都會睇校服,日日著 喎,靚d返学心情都靚d(呢個我諗hehe)
我觉得最靚 ...
除左新法水手装最靚,日系兩件頭格仔裙都正呀

ICbaby 發表於 17-8-5 17:47

咪係囉, 日日著喎, 可能男仔校服來來去去都係咁, 所以無著重。
銀禧夏季果條藍色口水肩都話靚? 不過冬天就幾靚。

little_yolky 發表於 17-8-6 11:02
咪係囉, 日日著喎, 可能男仔校服來來去去都係咁, 所以無著重。
銀禧夏季果條藍色口水肩都話靚? : ...

我覺得幾靚呀,已靚過好多学校
有啲S1~S3仲要着一件頭裙阔腳連身裙
(小学果d款),好似隔離磚牆女校咁。

回覆 kkhon 的帖子

水手裝是邊間學校,有一次在路上見一個著水手裝女生,白上衣,藍色裙,靚到爆

sumsung26 發表於 17-8-7 10:09

水手裝是邊間學校,有一次在路上見到一個著水手裝女生,白上衣,藍色裙,靚到爆:ilovei ...
深藍色上衫,白色半截裙水手装係新法書院,那年代是band5,间学校已经執左。至于你话白色上衣,藍色下裙我就吾知係边间。

當年撘12A番學,喺上層望落去,部份女學生一出校門就摺裙,新法校服真係靚。

sumsung26 發表於 17-8-7 10:09

水手裝是邊間學校,有一次在路上見到一個著水手裝女生,白上衣,藍色裙,靚到爆:ilovei ...

上智高 form 校服是這様的。

上智是淺蓝色裙,我看到的是白上衣深蓝色百褶裙,靚過上智。有可能是日本學校服裝來香港度假的?

加拿大神召會嘉智中學也是水手裝http://s139.photobucket.com/albu ... =view%C2%A4t=-8.jpg

IYY 發表於 17-7-31 16:02
回覆 小鹿揀學校 的帖子

D 頂級學校好似冇精英班, 因入得去的小朋友都係精英。
其實我自己意見覺得講就話無分囉, 但暗地裡有無分邊個知, 其實分班有好亦有壞處; 好處係能夠重點教一些學習比較慢嘅小朋友, 盡量減少差異, 令佢地唔會失去信心, 但係壞處就係非精英班嘅小朋友要用盡全力先可以追得上入去精英班, 即使入到因為之前基礎無人地咁好所以亦會辛苦d~
‹ 上一主題|下一主題